Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΝ.Α.Σ. Εργαζομένων Άλφα-Εμπορικής-ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ

leave a comment »

ΕΝ.Α.Σ. Εργαζομένων Άλφα-Εμπορικής

Αθήνα, 8/4/2014

Ανακοίνωση Νο. 11

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει λίγους για πολύ καιρό
Μπορεί κάποιος να κοροϊδεύει πολλούς για λίγο καιρό
Δεν μπορεί όμως κανένας να τους κοροϊδεύει όλους για πάντα

Οι εργαζόμενοι της πρ. Εμπορικής μετά την νομική συγχώνευση, υπέστησαν σε μέγιστο βαθμό την απαξίωση την χλεύη και κυρίως την κοροϊδία, τόσο από την Διοίκηση της Τράπεζας, όσο και από τον συνδικαλιστικό της βραχίονα.

Σε απόλυτη συγχορδία, εργοδοσία και εργοδοτικός Σύλλογος, σε όλους τους τόνους «καλωσορίζαν στον παράδεισο της Alpha», «καθησύχαζαν» και «εγγυόνταν ένα καλύτερο μέλλον» στους εργαζόμενους.

Μοναδικό «διαβατήριο» για τον παράδεισο ήταν η αποχώρηση από τον Σύλλογό μας και η συμμόρφωση με τις επιταγές των κάθε λογής αφεντικών του καινούργιου παραδείσου!

Αλίμονο όμως, όπως σε κάθε ψεύτικο παράδεισο οι μάσκες έπεσαν γρήγορα και τα ψεύτικα όνειρα έγιναν εφιάλτες για τους ευκόλως πιστεύσαντες.

Η αλήθεια είναι πλέον αυταπόδεικτη.

Η Διοίκηση ποτέ δεν αποδέχτηκε την προοπτική της σύγκλισης προς τα πάνω και ο εργοδοτικός Σύλλογος ποτέ δεν διεκδίκησε την παραμικρή αύξηση για τους εργαζόμενους. Ποτέ δεν ανταποκρίθηκε στα πολλά καλέσματα για ενότητα, αγώνα και διεκδίκηση μιας Επιχειρησιακής Σύμβασης για όλους. Αντίθετα και οι δυο συνέχισαν να βλέπουν ως «αγκάθι» την ύπαρξη του Συλλόγου μας και την πρότασή του για σύγκλιση αμοιβών προς τα πάνω.

Οι αποφάσεις για ισοπέδωση αμοιβών και δικαιωμάτων είχαν παρθεί. Απέμενε απλώς το κομμάτι της διαχείρισης, αφού βέβαια πρώτα γίνονταν οι εκλογές του εργοδοτικού Συλλόγου, όπου οι εργαζόμενοι της πρ. Εμπορικής κλήθηκαν να συμμετάσχουν μη γνωρίζοντας τι τους περιμένει άμεσα.

Το χρονικό της ισοπέδωσης και του εμπαιγμού όπως ξετυλίχτηκε τις τελευταίες ημέρες:

Πρώτα βγήκε η Διοίκηση και εξήγγειλε με τον γνωστό τρόπο σε ένα κείμενο γεμάτο ασάφειες και μονομερείς ερμηνείες των νόμων την μείωση των αποδοχών μας.
Αμέσως βγήκε ο εργοδοτικός Σύλλογος «δήθεν έκπληκτος» και «αιφνιδιασμένος» και αντί να καταγγείλει την ισοπέδωση, να αντισταθεί και να υπερασπίσει τα αυτονόητα, ψέλλισε απλώς ότι θα ζητήσει διευκρινήσεις μέσω εξώδικου!!! Το σικέ παιχνίδι δεν περιλαμβάνει ούτε μια αράδα αμφισβήτησης έστω για τα μάτια του κόσμου!!!
Ξαναβγήκε η Διοίκηση με νεότερη ανακοίνωσή της και συγκεκριμενοποίησε το σχέδιο εξαθλίωσης των εργαζομένων. Επικαλούμενοι την σύγκλιση εξήγγειλε μειώσεις με δόσεις του 20% σε ένα κείμενο που βρίθει ασαφειών και παρανομιών.
Και ως εκ θαύματος ξαναβγήκε ο εργοδοτικός Σύλλογος και με μια «μνημειώδη» ανακοίνωση αφού συμφωνεί ανερυθρίαστα στην ανάγκη σύγκλισης προς τα κάτω, αφού συμφωνεί στην οικονομική μας εξόντωση, ψελλίζει απλά ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει απότομα!!! Είμαστε λέει κατά των «βίαιων ανατροπών» και ζητήσαμε «η εξομάλυνση να γίνει σε βάθος χρόνου».

Οι λέξεις ντροπή και κοροϊδία έχουν χάσει πια το νόημά τους.

Είναι φανερό πλέον ότι κάποιοι έχουν αντιληφθεί το συνδικαλισμό ως μια φαρσοκωμωδία και εμπαίζουν συστηματικά εαυτούς και αλλήλους.

Τώρα που οι μάσκες έπεσαν δυστυχώς με τραγικό τρόπο για τους «πιστεύσαντες στους ψεύτικους παραδείσους», θεωρούμε ότι δεν πρέπει να σχολιάσουμε τίποτε άλλο.

Μας προκαλεί απλώς εντύπωση η χοντροκομμένη σκηνοθεσία και η απροκάλυπτη κοροϊδία, που δείχνει ακόμη και τώρα πόσο ανάλγητα και ξεδιάντροπα κάποιοι παίζουν παιχνίδια με το ψωμί μας και την επιβίωση των οικογενειών μας.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι το εργοδοτικό – συνδικαλιστικό μόρφωμα, που εξωθεσμικά και παράνομα μας καταδικάζει σε μαρασμό με «άτοκες δόσεις», θα συνεχίσει να ενταφιάζει για πολλά χρόνια κάθε προοπτική όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank.

Η αντίσταση και ο αγώνας μέσα από τις γραμμές του Συλλόγου μας είναι πλέον μοναδικός δρόμος για την επιβίωση και την προοπτική μας.
Η εξαθλίωση και η ισοπέδωση των εργαζομένων της πρ. Εμπορικής, είναι προάγγελος για την επερχόμενη και ακόμη πιο βίαιη μείωση αμοιβών και δικαιωμάτων σε όλη την Alpha.

Το μέλλον όλων των εργαζομένων διαγράφεται ζοφερό και αβέβαιο τόσο από την εργοδοσία όσο και από αυτούς που σε κάθε τόνο μας συμβουλεύουν να «κάτσουμε ήσυχοι», να «είμαστε υπεύθυνοι» επιβάλλοντας την σιωπή του νεκροταφείου σε κάθε συνδικαλιστική διεκδίκηση.

Εμείς είμαστε εδώ.
Θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο νομικό και συνδικαλιστικό για την ζωή μας και την προοπτική μας.
Θα αγωνιστούμε με το σύνολο των εργαζομένων στην Alpha Bank για ένα καλύτερο αύριο για όλους μας, με συνέπεια και αγώνα.

Σ’ αυτόν τον αγώνα καλούμε όλους τους εργαζομένους στην Alpha σε συστράτευση και ενότητα.

Τώρα που οι μάσκες έπεσαν, νομίζουμε ότι έφτασε η ώρα να δυναμώσουμε τον Σύλλογό μας, μέσα από την μαζική επιστροφή και εγγραφή νέων μελών, έτσι ώστε να δυναμώσουμε την μοναδική εστία αντίστασης και προοπτικής.

Τώρα που με τον πιο βίαιο και αυταρχικό τρόπο αποδείχτηκε ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και οι τεχνητοί παράδεισοι, είναι μέρος ενός σικέ παιχνιδιού που οδηγεί στην υποταγή και την εξαθλίωση, είναι καιρός να επιλέξουμε τον δρόμο του αγώνα.

Συνεχίζουμε
– ενωτικά αγωνιστικά μαζικά
– Μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Written by antiracistes

8 Απριλίου, 2014 στις 3:07 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: