Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΝ.Α.Σ. Εργαζομένων Άλφα-Εμπορικής: Η Διοίκηση ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ

leave a comment »

Αθήνα 12.5.2014

Ανακοίνωση Νο. 18

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στην συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας του Συλλόγου μας με την Διοίκηση της Τράπεζας στις 7/05/2014, η πλευρά της Διοίκησης επέμεινε στη σκληρή γραμμή που έχει χαράξει, τόσο για τις μειώσεις των αποδοχών μας, όσο και την αλλαγή του Οργανισμού.

Από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε τα εξής:

Ότι η Διοίκηση ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ, δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως διάδοχος εργοδότης, δεν διαβουλεύτηκε ως όφειλε, προέβει μονομερώς από τον Απρίλιο σε μία παράνομη και αντισυμβατική ενέργεια μειώσεων των αποδοχών μας.
Ότι επιδιώκει «ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ» να «ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ» αυτές αλλά και τις επόμενες περικοπές που σχεδιάζει να κάνει, με την υπογραφή και τη σύμφωνη γνώμη του πλέον αντιπροσωπευτικού συλλόγου.
Ότι ο Οργανισμός Προσωπικού είναι ισχυρότατος έχοντας κυρωθεί με νόμο και δεν μπορεί να καταγγελθεί. Ότι πρόσφατη δικαστική απόφαση αποφαίνεται θετικά υπέρ της ισχύος του και της υποχρέωσης της Τράπεζας να τον τηρεί.
Επισημάναμε για άλλη μια φορά ότι η διαπραγμάτευση με τους όρους και τον τρόπο που γίνεται είναι προσχηματική και δεν επιχειρεί να λύσει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων αλλά αντίθετα χρησιμοποιείται ως «πλυντήριο» ήδη ειλημμένων αποφάσεων.

Στην συνέχεια κάναμε απολύτως σαφές:

Ότι όλες οι μονομερείς ενέργειές της συνιστούν μη νόμιμη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας μας και θα απαντηθούν με μαζικές νομικές και συνδικαλιστικές ενέργειες.
Ότι οποιαδήποτε δίωξη είτε αυτή εξελιχθεί σε προσωπικό επίπεδο είτε έχει χαρακτήρα «πογκρόμ» εναντίων των συναδέλφων θα βρει μπροστά της ένα τείχος αντίστασης, αλληλεγγύης και δημόσιας καταγγελίας .
Ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας μας δεν αποτελεί «επιχείρημα» για την μείωση των μισθών μας διότι οι Τράπεζας ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, ακριβώς για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να παράσχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και στα ελληνικά νοικοκυριά και όχι για να συντηρήσουν τα προνόμια των Διοικήσεων τους.

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της Τράπεζας παρέμεινε για άλλη μια φορά αμετακίνητη στις θέσεις της για πλήρη «εξίσωση προς τα κάτω» των αποδοχών των εργαζομένων. Επισημάναμε ότι ούτε κάτι τέτοιο ισχύει!

Διότι ένας εργαζόμενος της πρ. Εμπορικής κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος της «διαφοράς αποδοχών», όχι μόνο την θέση ευθύνης και το επίδομα ευθύνης αλλά και το λεγόμενο «συμπλήρωμα αποδοχών» το οποίο η Τράπεζα δίνει μόνο (;) σε όσους έχουν «ρόλο» στο κατάστημα ή στην Διεύθυνση.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, για μεγάλο τμήμα συναδέλφων, δεν πρόκειται για «εξομοίωση» αλλά για υποβάθμιση όχι μόνο εργασιακή (βλ. απώλεια υπογραφών θέσεων ευθύνης) αλλά και μισθολογική η οποία υπολείπεται ακόμα και των μισθολογικών παροχών της Alpha Bank !!!

Συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 8/05/2014 συγκλήθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας όπου έγινε λεπτομερής αποτίμηση της κατάστασης και αποφασίστηκαν τα εξής:
Ζητάμε συνέχιση του διαλόγου με την Διοίκηση χωρίς προαπαιτούμενα. Με την παρουσία όλων των Συλλόγων σε κοινή συνεδρίαση όπου με ανοιχτά χαρτιά θα γίνει ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος με «προειλημμένες συμφωνίες».
Συντονισμός και επιτάχυνση των νομικών ενεργειών για την διεκδίκηση των αμοιβών που παράνομα και αυθαίρετα περικόπηκαν. Αποφασίσαμε ομόφωνα εκτός από την νομική υποστήριξη για την κατάθεση αγωγών από το νομικό μας επιτελείο μέσω του Συλλόγου, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα οικονομικής κάλυψης ακόμη και ολόκληρου του ποσού που χρειάζεται για την κατάθεση της αγωγής σε πρώτο βαθμό (αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αγωγών και το ύψος του συνολικού ποσού. Θα καταβληθεί κάθε δυνατότητα με βάση τα οικονομικά μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα).
Συνέχιση των περιοδειών του Συλλόγου μας για ενημέρωση σε όλη την Ελλάδα. Ήδη κλιμάκιο του Συλλόγου βρίσκεται στη Θεσσαλία.
Παναττική συγκέντρωση την Πέμπτη 15/05/2014 και ώρα 17:00 στα γραφεία του Συλλόγου μας (Ευπόλιδος 12- 8ος όροφος). Θέμα της συγκέντρωσης είναι η ενημέρωση των συναδέλφων για την νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση και τον καθορισμό των, από κοινού, περαιτέρω ενεργειών μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Written by antiracistes

13 Μαΐου, 2014 στις 10:44 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: