Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ανακοίνωση ΔΗΣΥΕ.»Αυτός ο αγώνας έχει αποτελέσματα»

leave a comment »

DYSIE
Αθήνα, 27/6/2014

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση χέρι-χέρι με τον εργοδοτικό Σύλλογο της Alpha Bank, συνεχίζουν απροκάλυπτα να υλοποιούν το σχέδιο που οδηγεί στην πλήρη εργασιακή και μισθολογική εξόντωση των εργαζομένων της πρ. Εμπορικής.

Ο κάθε ένας συνάδελφος έχει πια αντιληφθεί και έχει «νιώσει στο πετσί του» ότι είναι εν δυνάμει «αναλώσιμος» και αντιμετωπίζεται μόνο ως κόστος.

Ένα κομμάτι της Διοίκησης σε συνεργασία με τον εργοδοτικό και χωρίς αρχές και ήθος συνδικαλισμό, έχουν δημιουργήσει μια «κρεατομηχανή» που -αν την αφήσουμε- είναι έτοιμη να αλέσει καριέρες, αμοιβές, όνειρα και προσδοκίες για μια ανθρώπινη ζωή.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κουλτούρα και οι δεξιότητες που κουβαλούσαν ατομικά και συλλογικά οι εργαζόμενοι, ήταν «ανεπιθύμητες» από ένα κλειστό και φοβικό σύστημα εξουσίας που τρέμει οτιδήποτε καινούργιο, θεωρώντας ότι απειλούνται τα προνόμιά του.

Αυτοί που διοικούν φοβήθηκαν τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό, τα συστήματα, τις διαδικασίες, τις επαγγελματικές δεξιότητες των εργαζομένων.

Αυτοί που λειτουργούν ως «επιστάτες στην φυτεία» ασκώντας εργοδοτικό συνδικαλισμό, φοβήθηκαν την σύγκριση των κατακτήσεων, των αμοιβών της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας, ενός συνδικαλισμού που επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του, λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης που αναδεικνύει την δική τους ανεπάρκεια κάθε μέρα όλα και πιο εμφατικά.

Έτσι λοιπόν, ήταν μονόδρομος για το κλειστό εργοδοτικό-συνδικαλιστικό σύστημα η απόφαση για αυτά που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν.

Για πολλοστή φορά αναδεικνύουμε άλλη μια πτυχή του σχεδίου εξόντωσης των εργαζομένων. Αυτήν την φορά κατά τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα από την πρόσφατη υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας.

Με την υπογραφή τους
ΞΕΠΟΥΛΗΣΑΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να διαβάσουν προσεκτικά την Σύμβαση. Αξίζει τον κόπο. Όλο το προοίμιο είναι αφιερωμένο στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της πρ. Εμπορικής.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

««« 2.1.2. Η απορροφώσα ΤΡΑΠΕΖΑ ήταν μια σημαντικά μεγαλύτερη Τράπεζα (από πλευράς κύκλου εργασιών και απασχολούμενου προσωπικού), σε σύγκριση με την απορροφηθείσα πρώην Εμπορική. »»»

– Ανεξήγητη η χρησιμότητα αυτού του άρθρου σε μια Σύμβαση. Μόνη εξήγηση το «μήνυμα» για το ποιος «κάνει κουμάντο στο μαγαζί». Φαίνεται κάποιοι θέλουν να το αποτυπώνουν παντού! Θαυμάστε σύγχρονο management! Θαυμάστε σύγχρονο συνδικαλισμό!

««« ….. 2.1.3. Ειδικότερα τα Καταστήματα και οι Διευθύνσεις της πρώην Εμπορικής έχουν ενταχθεί και προσαρμοσθεί στην οργανωτική δομή της ΤΡΑΠΕΖΗΣ ενώ το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού υπάγεται στις Διευθύνσεις και στα Καταστήματα της ΤΡΑΠΕΖΗΣ, με βάση το ισχύον οργανωτικό της σχήμα. Συμπερασματικώς η απορροφηθείσα πρώην Εμπορική έχει ενταχθεί στην οργανωτική δομή και στον τρόπο λειτουργίας της ΤΡΑΠΕΖΗΣ, το προσωπικό της έχει ενοποιηθεί με εκείνο της ΤΡΑΠΕΖΗΣ και η πρώην Εμπορική και η φυσιογνωμία της, δηλαδή ως οργανωμένο σύνολο και ως τρόπος λειτουργίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας, έχουν παύσει να ισχύουν.

2.1.4. Η διαμόρφωση ενιαίου εργασιακού περιβάλλοντος και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ενιαίου πλέον ανθρώπινου δυναμικού της ΤΡΑΠΕΖΗΣ μετά τη συγχώνευση διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της ΤΡΑΠΕΖΗΣ και τη σταθερότητα των εργασιακών σχέσεων. »»»

– Εδώ τα «δύο μέρη» μας πληροφορούν για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει πια Εμπορική! (Έλεος πια το εμπεδώσαμε). Εν συνεχεία μας λένε ότι έχει γίνει πλήρης και ισότιμη ένταξη των συναδέλφων! Δηλαδή μην περιμένετε άλλη αξιοποίηση, όλα έγιναν αξιοκρατικά και με διαφάνεια! Αυτό είναι το μέλλον σας! Αρκεστείτε στην δουλειά σας χωρίς κανένα μέλλον, χωρίς καμιά προοπτική εξέλιξης.

««« 2.1.5. Πάγια πολιτική της ΤΡΑΠΕΖΗΣ και του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ως του πλέον αντιπροσωπευτικού Συλλόγου, είναι η διασφάλιση ισότιμης μεταχειρίσεως και η αποφυγή διακρίσεων στο προσωπικό.

2.1.6. Η διαμόρφωση του ενιαίου αυτού εργασιακού περιβάλλοντος, η διασφάλιση ισότιμης μεταχειρίσεως με αποφυγή των διακρίσεων και η σταθερότητα των εργασιακών σχέσεων, απαιτούν να συνάπτεται από την ΤΡΑΠΕΖΑ μια Επιχειρησιακή Σ.Σ.Ε., η οποία θα ισχύει για όλο το προσωπικό της. »»»

– Τα «δύο μέρη» μας πληροφορούν ότι από εδώ και στο εξής αναλαμβάνει ο εργοδοτικός Σύλλογος να «εγγυηθεί» την «ισότιμη μεταχείριση» και την αποφυγή διακρίσεων. Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμη αυτό σημαίνει μείωση προς τα κάτω με την συμφωνία του εργοδοτικού Συλλόγου. Σημαίνει εγγυημένη ισοπέδωση δια χειρός εργοδοτικού Συλλόγου στο διηνεκές.

Και το αποκορύφωμα…

««« 2.1.7. Προς το σκοπό αυτό προσήλθαν εγκαίρως σε διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτών ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ διατύπωσε τη θέση η αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του συνόλου του προσωπικού της ΤΡΑΠΕΖΗΣ να υλοποιηθεί με γνώμονα την εξασφάλιση του συλλογικού συμφέροντος και την αποφυγή διαμορφώσεως ή/και διατηρήσεως μισθολογικών και άλλων διακρίσεων και ανισοτήτων. »»»

Παρά όλα τα προηγούμενα, «ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ» επαναδιατυπώνει τη θέση του για «ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΩΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ»!

Είναι τόσο απροκάλυπτοι, πού επαναδιατυπώνουν την θέση τους για μισθολογική ισοπέδωση θέλοντας να δεσμεύσουν την Τράπεζα μήπως και κάνει το αντίθετο!!!

Το «μεγαλείο» του εργοδοτικού συνδικαλισμού ξεπερνάει κάθε φαντασία. Τα σχόλια δικά σας. Εμείς «ανήμποροι» να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε τόσο ταπεινά κίνητρα, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΘΟΣ!

Εκτός από την μισθολογική και εργασιακή ισοπέδωση…
ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK

Το «πακέτο» της συμφωνίας εργοδοτικού Συλλόγου και Διοίκησης περιείχε και την παράδοση του Οργανισμού της Alpha Bank. Με τεχνάσματα και σικέ ξεχωριστές συναντήσεις, προσπάθησαν να καταλύσουν στην πράξη τον Οργανισμό Προσωπικού της πρ. Εμπορικής. Χωρίς να τον καταγγείλουν, επιχειρούν να μας εντάξουν «στην πράξη» στον Οργανισμό της Alpha Bank, τον οποίο «εγγυάται» ο εργοδοτικός Σύλλογος που μόλις τον παρέδωσε σε μια «fast track» σικέ συμφωνία!

Δυστυχώς γι’ αυτούς ο Οργανισμός Προσωπικού της πρ. Εμπορικής ισχύει. Δεν έχει ποτέ καταγγελθεί. Έχει ισχύ νόμου και συνοδεύει ους εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής. Η επιμονή του Συλλόγου δικαιώθηκε στις 19/6/2014!!! όπου δυο νέες δικαστικές αποφάσεις, η 2080/14 και η 2083/14 δικαιώνει τον Σύλλογο, αναγκάζοντας την Τράπεζα να εντάξει τους συναδέλφους μας στον Οργανισμό Προσωπικού της πρ. Εμπορικής και μάλιστα αναδρομικά.

Ας το πάρουν απόφαση ότι στις 19/6/2014 το δικαστήριο αναγνωρίζει την ισχύ του Οργανισμού της πρ. Εμπορικής παρά τις μεθοδεύσεις των συνεταίρων. (Οι δικαστικές αποφάσεις θα αναρτηθούν στο site του Συλλόγου.

Οι εργαζόμενοι και ο Σύλλογος μας αντιστέκονται

Αυτοί που θεώρησαν ότι με την εφαρμογή του σχεδίου εργασιακής και μισθολογικής ισοπέδωσης των εργαζομένων της πρ. Εμπορικής θα κάμψουν το ηθικό και την συλλογική δράση και αντίσταση στα σχέδιά τους δυστυχώς απέτυχαν.

Ο Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος είναι εδώ, όρθιος, ενωμένος, αποφασισμένος να προστατεύσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που παρέμειναν στις τάξεις του Συλλόγου μας είναι εδώ, αποφασισμένοι να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, για την διατήρηση του μισθού τους, για το μέλλον και την ίδια τους την ζωή.

Αυτός ο αγώνας έχει αποτελέσματα

Παρότι με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο τα παπαγαλάκια του εργοδοτικο-συνδικαλιστικού συστήματος εξουσίας προσπάθησαν να μας πείσουν για το αντίθετο, ο αγώνας μας αν και άνισος αρχίζει και έχει ορατά αποτελέσματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ο Οργανισμός Προσωπικού εξακολουθεί να ισχύει επιβεβαιωμένος από 3 πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

Η παράνομη περικοπή μισθών και επιδομάτων που επιχείρησαν να επιβάλλουν μέσω της Επιχειρησιακής Σύμβασης δεν πέρασε. Πολλές εκατοντάδες συνάδελφοι (μέχρι σήμερα) έχουν καταθέσει αγωγές διεκδικώντας αυτά που ληστρικά επιχειρούν να τους αφαιρέσουν. Ο αριθμός μεγαλώνει καθημερινά δείχνοντας το μέγεθος της αντίδρασης απέναντι στο σικέ παιχνίδι. Με την καθοδήγηση του Συλλόγου είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δικαιωθούμε από την ελληνική δικαιοσύνη. Το ηθικό και χρηματικό κόστος ας το διαχειριστούν οι εμπνευστές της ισοπέδωσης.

Ο νόμος της σιωπής που επιχείρησαν να επιβάλλουν με την φίμωση του Συλλόγου δεν πέρασε. Με δικαστική απόφαση αναγκάστηκαν να αποκαταστήσουν την επικοινωνία μέσω του portal.

Η σχεδιασμένη αντίδραση του Συλλόγου σε παρανομίες όπως το θέμα των παιδικών κατασκηνώσεων αποδίδουν καρπούς μέσα από την θεσμική διαδικασία.

Δεκάδες συνάδελφοί μας επιστρέφουν στον Σύλλογό μας, διαγραφόμενοι από τον εργοδοτικό Σύλλογο στον οποίο βρέθηκαν είτε γιατί πίστεψαν, είτε γιατί πιέστηκαν.

Το σημαντικότερο απ’ όλα -και αυτό που περισσότερο- είναι ότι οι θέσεις του Συλλόγου μας είναι αποδεκτές από ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων της Alpha. Με τις ανακοινώσεις, τις συνεχείς περιοδείες, αλλά κυρίως με την αγωνιστική στάση μας έχουμε καταφέρει να αγγίξουμε την καρδιά των εργαζομένων στην Alpha Bank. Τώρα υπάρχει σύγκριση. Τώρα οι εργαζόμενοι δεν νιώθουν απομονωμένοι.
Με αγώνα, επιμονή και συνέπεια είμαστε σίγουροι ότι στο άμεσο μέλλον θα είμαστε η πρώτη επιλογή των εργαζομένων που γυρίζουν την πλάτη τους στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Ο εργοδοτικός Σύλλογος σε νέα διατεταγμένη υπηρεσία

Μετά την «παράδοση» στην εργοδοσία αμοιβών και Οργανισμού, το εργοδοτικό-συνδικαλιστικό σύστημα διαπίστωσε ότι δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του. Αντίθετα αποκαλύφθηκε το σικέ παιχνίδι, η αντίδραση έγινε σχεδόν καθολική, τα προβλήματα δημοσιοποιούνται παντού και οι εργαζόμενοι μέσα από το δυνάμωμα του Συλλόγου μας είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Η σιωπή του νεκροταφείου δεν επεβλήθη!
Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται μη διαχειρίσιμη!
Τα αυταρχικά στερεότυπα αρχίζουν να τρίζουν επικίνδυνα!
Έτσι λοιπόν το εργοδοτικό Σωματείο ανέλαβε νέα διατεταγμένη υπηρεσία. Με πρόσφατη ανακοίνωσή του, χυδαιολογώντας και υβρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς απειλεί τους εργαζόμενους να «κάτσουν στα αυγά τους» γιατί τάχα θα ξυπνήσουν την «οργή» της Διοίκησης με την στάση τους!!! Αυτού του τύπου οι υβριστικές, γεμάτες άθλια υπονοούμενα ανακοινώσεις, μόνο με εκβιαστικές επιστολές υποκόσμου και ανθρώπων της νύχτας προσομοιάζουν. Το μόνο που δείχνουν είναι ο πανικός και ο φόβος που προκαλεί η αντίσταση των εργαζομένων και η σύγκριση με τον Σύλλογό μας.

Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, το μέγεθος της αντίδρασης του εργοδοτικού Συλλόγου δείχνει ότι είμαστε στην σωστή κατεύθυνση και έτσι θα συνεχίσουμε.
Με ήθος και αξιοπρέπεια
Με αγωνιστική-ενωτική κατεύθυνση
Με σεβασμό στον εργαζόμενο και τις ανάγκες του
Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε και να ανατρέπουμε τις στρεβλώσεις ενός συστήματος που στηρίζεται στον αυταρχισμό, τον φόβο και την ανασφάλεια του εργαζόμενου.

Θα συνεχίσουμε αδιαπραγμάτευτα την σύγκριση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που θέλει τους «συνδικαλιστές» διαμεσολαβητές σε ένα ανήθικο σύστημα διαμεσολάβησης μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε (με επιχειρήματα και όχι με ύβρεις) τον ρόλο όλων αυτών που μας απειλούν στο όνομα της «Τραπέζης».

Είναι φανερό ότι οικειοποιούνται ακόμη και την επιχείρηση, την κερδοφορία της και την επιβίωσή της.

Είναι εξίσου φανερό ότι δεν ενδιαφέρονται για την Τράπεζα. Την επικαλούνται για να διαιωνίζουν τον προσωπικό διαμεσολαβητικό τους ρόλο.

Αντιλαμβάνονται την επιχείρηση ως δικό τους «παραμάγαζο» και τους εργαζόμενους ως «ελεγχόμενη μάζα». Μόνον έτσι διατηρείται ο ρόλος του «κουμανταδόρου», του «επιστάτη», του «έμπιστου».

Μόνο που η Τράπεζα δεν είναι φυτεία.
Και οι εργαζόμενοι δεν είναι σκλάβοι!

Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον δρόμο της ενότητας, του αγώνα και της διεκδίκησης.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την δουλειά μας και την ζωή μας αλλάζοντας τα δεδομένα μέχρι την τελική δικαίωση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΣΥΕ

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Written by antiracistes

27 Ιουνίου, 2014 στις 2:36 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: