Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΣΑΚ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK για την «εθελουσία»

leave a comment »

ΕΣΑΚ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

http://www.esakalpha.blogspot.com esak.ergazomenon.alphabank@gmail.com

15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2014

Συνάδελφε,

Οι «εθελούσιες» είναι ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια των τραπεζιτών στο γενικότερο σχεδιασμό τους για μείωση του λειτουργικού «κόστους».
Τι πραγματικά σημαίνει εθελούσια έξοδος; Ποιον συμφέρει;

Η «εθελούσια έξοδος» συμφέρει μόνο την εργοδοσία:
•Ενισχύει τα κέρδη της, καθώς μειώνει τα λειτουργικά της έξοδα.
•Απολύει ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων χωρίς συνέπειες αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι «αποδέχονται» την απόλυση τους.
•Στην θέση τους και κάνοντας χρήση αντεργατικών νόμων έχει τη δυνατότητα, όταν το θελήσει, να προσλάβει άλλο προσωπικό με μισθούς πείνας και χειρότερες εργασιακές σχέσεις.

Αυτοί που θα φύγουν, θα κάνουν χρήση «εθελούσιας»
•Απολύονται «οικιοθελώς» υποκύπτοντας, κάτω από την ανασφάλεια, τον εκβιασμό και το φόβο για τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν.
•Με την αποζημίωση ίσως πάρουν μια ανάσα, αλλά αυτή αργά ή γρήγορα θα εξανεμιστεί από τα δάνεια, τα χαράτσια και τους φόρους.
•Όσοι πάρουν αμέσως σύνταξη, θα την βλέπουν να μειώνεται συνεχώς σαν αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών νόμων. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν το έγκλημα της πλειοψηφείας του συλλόγου της ALPHA αλλά και γενικά των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλλάξουν τους τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά μας ΤΑΜΕΙΑ .
•Όσοι θα περιμένουν για να πάρουν σύνταξη, πρέπει να σκεφτούν ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή στο ασφαλιστικό μπορεί να επιμηκύνει το χρόνο συνταξιοδότησης.

Εμείς που θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε
•Μας καταδικάζει σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας μας, με καρότο ένα μισθό πείνας και με μαστίγιο την ανεργία. Είναι ουτοπία ότι φεύγοντας κάποιοι, κερδίζουμε χρόνο οι υπόλοιποι.
•Μας τιμωρεί με χαμηλότερους μισθούς και λιγότερα εργασιακά δικαιώματα για να μπορέσει η τράπεζα να γίνει περισσότερο «ανταγωνιστική», να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη της.
•Η εργοδοσία γλυτώνει εισφορές προς τα ταμεία υγείας και συντάξεων και αυτή τη μείωση πάλι θα την πληρώσουμε εμείς με πετσόκομμα των υπηρεσιών υγείας και με νέες μειώσεις των συντάξεων.

Ας θυμηθούμε ότι και στην «προ κρίσης» εποχή οι εθελούσιες στον κλάδο οδήγησαν σε
•Μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο
•Περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και εντατικοποίηση της εργασίας. Προσλήψεις μέσα από θυγατρικές και εταιρίες ενοικίασης, με ατομικές συμβάσεις και μισθούς φιλοδωρήματα.
•Συνέβαλαν στην οικονομική καταστροφή στα ταμεία υγείας, εφάπαξ και συντάξεων.

Συνάδελφε,

Συνένοχοι σε αυτήν τη πορεία είναι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που με τη στάση τους βάζουν πλάτη για να περνάνε αυτά τα μέτρα. Τα δέχονται όλα. Μειώσεις μισθών, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από Οργανισμούς Προσωπικού, απολύσεις με τη μορφή της εθελούσιας, ιδιωτικοποιήσεις, καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας, επαγγελματικά ταμεία. Ό,τι δηλαδή θέλουν οι τραπεζίτες και η κυβέρνηση. Είναι αυτοί που καλλιεργούν την υποταγή και ενισχύουν το φόβο στους εργαζόμενους. Είναι αυτοί που με την αντίληψη του μικρότερου κακού και του συμβιβασμού ευνουχίζουν το κίνημα. Είναι το μακρύ χέρι των εργοδοτών.

Συνάδελφε,

Σε καλούμε, ενόψει της «εθελούσιας εξόδου», να συγκρουστείς με το φόβο και την ανασφάλεια. Βάλε μπροστά το συλλογικό συμφέρον και μην υποκύπτεις σε λογικές προσωρινού βολέματος και υποταγής.

Μην περιμένεις μάταια να βρεθεί λύση μόνο για εσένα, τη στιγμή που πρέπει και μπορούμε όλοι μαζί να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τους γονείς μας και τα παιδιά μας. Η μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο στερεί από τη νέα γενιά και το δικό σου άνεργο παιδί τη δυνατότητα να βρει δουλειά.

Οι δυσκολίες στο χώρο δουλειάς, η εξοντωτική εντατικοποίηση, η εργοδοτική τρομοκρατία και ο αυταρχισμός να μας πεισμώσουν. Κανείς να μη φύγει από τη δουλειά κυνηγημένος. Αν δε χτίσουμε κίνημα αντίστασης και ανατροπής στους χώρους δουλειάς, θα είμαστε όμηροι εργοδοτών και κυβερνήσεων είτε ως εν ενεργεία είτε ως συνταξιούχοι.

ΠΑΡΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ
ΔΥΝΑΜΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΛΛΟ – ΔΩΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

Written by antiracistes

15 Σεπτεμβρίου, 2014 στις 7:04 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: