Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΝ.Α.Σ. Εργαζομένων Άλφα-Εμπορικής: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ στην Alpha Bank

leave a comment »

Αθήνα 18.9.2014

Ανακοίνωση Νο. 33

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ στην Alpha Bank

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου που ανακοινώθηκε από την Τράπεζα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες μέρες ένα μεγάλο μέρος των συναδέλφων και δικαίως έχει γίνει θέμα συζητήσεων και προβληματισμού διότι η αποχώρηση και μάλιστα η πρόωρη, από την εργασία, είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό και χρήζει ανάλογης αντιμετώπισης. Η πιεστική καθημερινότητα, η υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και η σοβαρή μείωση των αποδοχών, κυρίως για τους εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής, αποτελούν τον κυριότερο λόγο που ωθεί τους συναδέλφους στο να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της πρόωρης αποχώρησης.

Για τον Σύλλογό μας προέχει η βιωσιμότητα του Ταμείου (ΕΤΑΤ) που θα υποδεχτεί ένα νέο κύμα συνταξιούχων, άρα θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος. Για το λόγο αυτό πρέπει η Τράπεζα να εφαρμόσει αυστηρά τα προβλεπόμενα από την παρ. 1, άρθρο 9 του νόμου 3371/2005 και να καταβάλει τις αναλογούσες εισφορές ώστε να μην οδηγηθεί το ήδη προβληματικό ΕΤΑΤ, σε κατάρρευση.

Στη συνέχεια τονίζουμε ότι η απόφαση είναι καθαρά προσωπική και αφορά στην ιδιαιτερότητα της ατομικής περίπτωσης του κάθε εργαζόμενου. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ψυχραιμία και λογική, ώστε η απόφαση να διασφαλίζει τόσο την προσωπική και οικογενειακή αξιοπρεπή διαβίωση για τα επόμενα χρόνια, ενώ παράλληλα να μην οδηγηθεί σε αποφάσεις κάτω από πίεση, άγχος και πανικό λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας.

Η εργασιακή πραγματικότητα στην ALPHA, οι μειώσεις μισθών και οι υπηρεσιακές υποβαθμίσεις είναι το ένα δεδομένο. Η δεινή θέση του ούτως ή άλλως θνησιγενούς ΕΤΑΤ και η γενικότερη αβεβαιότητα του ασφαλιστικού συστήματος στο σύνολό του με το ενδεχόμενο νέας περικοπής των συντάξεων είναι το άλλο δεδομένο που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι η απόφαση και η ευθύνη είναι ατομική και διαφοροποιείται ανάλογα με τα προσωπικά, οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του κάθε συναδέλφου. Πρέπει ο καθένας να συνεκτιμήσει τα μετρήσιμα χαρακτηριστικά του προγράμματος, τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και την προσωπική του διάθεση για παραμονή στην εργασία και με απόλυτη ψυχραιμία να πάρει την απόφαση που θα καθορίσει τη ζωή του.

Τα παραπάνω αφορούν μόνο όσους θέλουν και μπορούν (όρια ηλικίας, δυνατότητα συνταξιοδότησης) να αποχωρήσουν. Ο Σύλλογος μας όμως θα είναι εδώ για όσους παραμείνουν στην Τράπεζα. Με αυτούς θα δώσουμε τον αγώνα σε όλα τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά και διαμορφώνουν το νέο εργασιακό περιβάλλον. Σε αυτά θα προστεθεί η ανάγκη για παρεμβάσεις στη Διοίκηση ώστε η όποια μείωση του Προσωπικού, λόγω της εθελουσίας, να μην σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου κύκλου πίεσης και μεταφοράς επιπλέον εργασιακού φόρτου στους παραμένοντες. Αντίθετα θα πρέπει να αντιμετωπισθεί σαν ευκαιρία αξιοκρατικής και χωρίς διακρίσεις εξέλιξης συναδέλφων στις θέσεις ευθύνης που πιθανόν να προκύψουν.

Στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να μην καταγγείλουμε απερίφραστα διάφορους γνωστούς παρατρεχάμενους καλοθελητές, που περιφερόμενοι στην Τράπεζα απευθύνονται σε συναδέλφους ανεξαρτήτως προέλευσης (Πίστεως, Ιονική, Εμπορική), που έχουν στοχοποιηθεί για διάφορους λόγους, και όχι μόνο πιέζουν αλλά εκβιάζουν ωμά ακόμη κι αν δεν θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης για βίαιη αποχώρηση!!!

Συνάδελφοι,

Πληροφοριακά και για διευκόλυνση όσων προέρχονται από την Εμπορική και προτίθενται να κάνουν χρήση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία που είναι και αντικείμενο ερωτήσεων προς το Σύλλογό μας.
•ΕΤΑΤ

Ποιοι έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από το ΕΤΑΤ αναφέρεται αναλυτικά στα άρθρα 7 & 8 του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ. Συνοπτικά :
Άνδρες:
1.30 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική χωρίς όριο ηλικίας. Δυστυχώς η πάγια πρακτική του ΤΕΑΠΕΤΕ και στη συνέχεια του ΕΤΑΤ τα τελευταία 20 χρόνια είναι να απονέμει σύνταξη σε 31 χρόνια και 6 μήνες. Για το θέμα αυτό ο Σύλλογός μας έχει αποστείλει σχετικά εξώδικα στη Διοίκηση του Ταμείου ζητώντας την εφαρμογή του καταστατικού.
2.55 ετών και 25 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική

Γυναίκες:
1.24 χρόνια 6 μήνες υπηρεσίας στην Εμπορική χωρίς όριο ηλικίας
2.19 χρόνια 6 μήνες υπηρεσίας στην Εμπορική και 45 ετών
3.20 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική και έγγαμη χωρίς όριο ηλικίας
4.17 χρόνια 6 μήνες υπηρεσίας με τουλάχιστον 15 χρόνια στην Εμπορική και 42 ετών με ανήλικο τέκνο
5.14 χρόνια υπηρεσίας στην Εμπορική και 57 ετών
Σημείωση: Για καθαρίστριες με βαρέα ένσημα ισχύουν οι περιπτώσεις 1, 2 και 3 μειωμένες κατά 2 χρόνια.

◦ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΤ
◦ΕΞΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΤ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΧΡΟΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Συνάδελφοι,

Τους τελευταίους μήνες το ΔΣ του ΕΤΑΤ, ελλείψει Προέδρου, δεν μπορεί να συνεδριάσει ώστε να αποδώσει πράξεις συνταξιοδότησης ή να εγκρίνει εξαγορές. Είναι προφανές ότι θα προκύψει σοβαρή εμπλοκή για όσους αποχωρήσουν από την Τράπεζα με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου τόσο για το θέμα της πράξης συνταξιοδότησης όσο και του Εφάπαξ μιας και το τελευταίο αποδίδεται με την προσκόμιση της εν λόγω πράξης στο Ταμείο (TAΠETE).

Ο Σύλλογος θα προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και συγκεκριμένα προς το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα της μελέτης για το ΕΤΑΤ και προς το Υπουργείο Εργασίας για την επίσπευση του Διορισμού Προέδρου στο ΕΤΑΤ. Για το δεύτερο ζήτημα έχει σταλεί πρόσφατα επιστολή στον Υπουργό Εργασίας (βλ. Ειδική Ανακοίνωση- Επιστολή 17/9/2014).

Για το πρώτο ζήτημα (αυτό της μελέτης) σας ενημερώνουμε ότι στις 11 Σεπτεμβρίου του 2014 ο Σύλλογός μας απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών επιστολή (έχει αναρτηθεί στο site του Συλλόγου και στο Intranet Portal της Τράπεζας) ζητώντας ενημέρωση για την πορεία ανάθεσης της οικονομικής μελέτης του Ν.3371/2005 για το Ε.Τ.Α.Τ.

Υπενθυμίζουμε ότι η εν λόγω μελέτη αφορά στον υπολογισμό του κόστους του προγράμματος προσυνταξιοδότησης της Εμπορικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2006-2011 όπως απεφάνθη ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης με την, από 11 Ιανουαρίου 2013, απόφασή του (Αριθμ. Πρωτ.: Φ90022/327/11).

Και ενώ το κονδύλι έχει εγκριθεί από την Γενική Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών ήδη από 21/8/2013 ουδείς ακόμη έχει ενημερωθεί για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η μελέτη !!! Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι το ΕΤΑΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του για την καταβολή συντάξεων στους χιλιάδες νυν και εν δυνάμει συνταξιούχους του.

•ΕΦΑΠΑΞ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ (ΤΑΠΕΤΕ)

Σχετικά με την απονομή του «εφάπαξ» ισχύουν τα εξής:
•Όσοι αποχώρησαν έως 31/08/2013 η εφάπαξ παροχή υπολογίζεται σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου (μειωμένο κατά 30% από 31/08/2011)
•Όσοι αποχωρούν από 01/09/2013 και μετά ο υπολογισμός της εφάπαξ παροχής δεν δύναται να υπολογιστεί σήμερα καθώς σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 313-Τεύχος Β’ της 12/02/2014 θα δοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Εργασίας προς όλα τα Ταμεία Πρόνοιας από το οικείο Υπ. Εργασίας για τον υπολογισμό του.
•Η εφάπαξ παροχή δίνεται με την προσκόμιση στο Ταμείο της πράξης συνταξιοδότησης από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα με βάση την οποία τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, λόγω οικονομικής αδυναμίας του Ταμείου.
•Σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος προσκομίζεται στο Ταμείο βεβαίωση από την οποία προκύπτει η μή θεμελίωση και στην περίπτωση αυτή αντί της εφάπαξ παροχής, γίνεται, επίσης με σειρά προτεραιότητας, επιστροφή των εισφορών του ασφαλισμένου.

•ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι αποχωρούν από την εργασία και δεν συνταξιοδοτούνται άμεσα (αναστολή σύνταξης) πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση του ΕΤΑΤ στην οποία να αναγράφεται η ημερομηνία απονομής σύνταξης καθώς και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν, έτσι ώστε το Ταμείο Υγείας (ΤΑΠΕΤΕ, κλάδος ασθένειας) να υπολογίσει την μηνιαία εισφορά που θα πρέπει να καταβληθεί από πλευράς ασφαλισμένου, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στις παροχές υγείας έως ότου του απονεμηθεί οριστικά η σύνταξη.

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινίσεις μην διστάζετε να απευθυνθείτε στο Σύλλογό μας για υπεύθυνη ενημέρωση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086
Fax.: 210-3240407 – Εσωτ. τηλ.: 84130, 84440, 84445
Email: info@enas.net.gr

Written by antiracistes

22 Σεπτεμβρίου, 2014 στις 9:03 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: