Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ερώτηση για εθελούσια ALPHA BANK και Δελτίο Τύπου Κούβελα Φωτεινής

leave a comment »

Σας στέλνω την ερώτηση που καταθέσαμε με πρωτοβουλία μου, τέσσερεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την εθελούσια έξοδο της ALPHA BANK .

Το link της ερώτησης είναι:

Click to access 9052385.pdf

Αθήνα, 17/10/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου» το νέο μοντέλο απολύσεων της ALPHA BANK.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Φωτεινής Κούβελα κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Γκίκα Χαρδούβελη με θέμα το αίτημα εκπόνησης Οικονομικής Μελέτης για τον προσδιορισμό του κόστους της δαπάνης του ΕΤΑΤ από την εθελούσια έξοδο της ALPHA BANK.
Διαπιστώνουμε ότι για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στις τράπεζες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον εργασίας όπου κυριαρχεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι αντεργατικές συμπεριφορές. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε υποχρεωτικές παραιτήσεις με εκβιασμούς, απειλές και πιέσεις σύμφωνα και με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΝ.ΑΣ. ΑΛΦΑ-ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων. Αντίστοιχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου προηγήθηκαν και σε άλλες τράπεζες (πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, Πειραιώς, της Eurobank και Εθνικής) με επίσης χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις.
Τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνονται και οδηγούνται σε κατάρρευση ενώ οι τράπεζες απαλλάσσονται από το υπέρογκο κόστος. Το ΕΤΑΤ και με τις συνεχόμενες μειώσεις εισφορών θα αδυνατεί να καταβάλλει συντάξεις.
Έχουν ήδη κατατεθεί δύο ερωτήσεις για την εκπόνηση της προβλεπόμενης από τη παρ. 3 αρθ. 68 ν.3371/2005 ειδικής οικονομικής μελέτης για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 3.000 ατόμων κατά τα έτη 2007-2012 από την πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ και αναμένονται απαντήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει με ερωτήσεις και όλες τις απαραίτητες δράσεις για την αναγκαιότητα απόδοσης στα ασφαλιστικα Ταμεία των απωλειών των εισφορών (εργαζόμενων –Τράπεζας) που ανέρχονται έως 47% περίπου επί των μηνιαίων αποδοχών όπως επισης και για την προκήρυξη και ανάθεση για την εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης που προβλέπεται από την παρ. 3 του αρθ. 68 ν. 3371/2005 για τον προσδιορισμό του κόστους της δαπάνης που επιβαρύνεται το ΕΤΑΤ από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των 2.200 εργαζομένων της ALPHA BANK. Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, και των συντάξεων όλων των εργαζομένων. Οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν και όχι να επιβαρύνουν περισσότερα τα ταμεία.

kouvelafotini

Φωτεινή Κούβελα
Βουλευτής Β’ Αθήνας – ΣΥΡΙΖΑ
———–
Βασ. Σοφίας 2, Βουλή των Ελλήνων
100 21, Αθήνα
Τηλ. 210-370 8380 Κιν. 6972 269416
kouvelaf@parliament.gr

Αθήνα 16 /10/2014

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Εκπόνηση Οικονομικής Μελέτης για τον προσδιορισμό του κόστους της δαπάνης του ΕΤΑΤ από την εθελούσια έξοδο της ALPHA BANK.

Η ALPHA BANK με το «Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου» για το προσωπικό (Εγκύκλιος 150/15-9-2014) προσπαθεί να αντιμετωπίσει «τις νέες συνθήκες» και με «την ανακατανομή των ανθρωπίνων πόρων» δηλαδή με τις εθελούσιες απολύσεις!
Το Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού της ΑLPHA BANK εξελίχθηκε σε πρόγραμμα «βίαιης αποχώρησης» 2.200 εργαζομένων. Το αντεργατικό αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Τράπεζα και οι αλλαγές που έχουν επιφέρει οι αντεργατικοί μνημονιακοί νόμοι στις εργασιακές σχέσεις, οι εκβιασμοί, οι πιέσεις και οι απειλές – σύμφωνα και με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΝ.ΑΣ. ΑΛΦΑ-ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ – η αβεβαιότητα για το μέλλον και την εξέλιξη τους στη Τράπεζα, οδήγησαν τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική παραίτηση αυξάνοντας τον αριθμό των συνταξιούχων.
Έχει προηγηθεί το μακρόχρονο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης 3.000 εργαζομένων τα έτη 2007-2012 της πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ μετά την εξαγορά της από τη GREDIT AGRICOLE και τα αντίστοιχα προγράμματα της Πειραιώς, της Eurobank και Εθνικής με επίσης χιλιάδες βίαιες αποχωρήσεις. Τα αποτελέσματα ήταν η μείωση των θέσεων εργασίας και η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων επιβαρύνοντας με τεράστια ποσά τα ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση και αδυναμία καταβολής των συντάξεων, ενώ οι Τράπεζες απαλλάσσονται από το μισθολογικό κόστος.
Με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, η ALPHA BANK απαλλάσσεται από το μισθολογικό κόστος των 2.200 εργαζομένων που αποχώρησαν πρόσφατα από την Τράπεζα το οποίο μετακυλίεται στο ΕΤΑΤ και στα υπόλοιπα Ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ, ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ). Τα Ταμεία αυτά αποστερούνται των εισφορών (εργαζόμενου-εργοδότη) που αντιστοιχούν έως το 47% περίπου επί των μηνιαίων αποδοχών. Η Τράπεζα ανατρέπει τα δεδομένα της φυσιολογικής εξόδου του προσωπικού και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.
Το ΕΤΑΤ στο οποίο θα προσφύγουν για σύνταξη πάνω από 1.800 άτομα (της πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και της ALPHA BANK) σύντομα θα βρεθεί σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων – ήδη έχει πρόβλημα – καθώς δεν εισπράττει εισφορές εργαζόμενου-εργοδότη, οι πόροι του εξαντλούνται και άμεσα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία καταβολής των συντάξεων.
Οι πόροι του ΕΤΑΤ έχουν προσδιοριστεί με τις οικονομικές μελέτες κατά την αρχική υπαγωγή των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων κάθε Ταμείου σ΄αυτό (αρθ.26 ν.3455/18-4-2006 για τους προερχόμενους από την πρ.ΕΜΠΟΡΙΚΗ και αρθ.10 ν.3620/11-12-2007 για τους προερχόμενους από την ALPHA ΒΑΝΚ) εκτός των προερχομένων από την πρώην ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Η εθελούσια έξοδος των 2.200 ατόμων της ALPHA BANK δεν έχει υπολογιστεί κατά την εκπόνηση των αρχικών οικονομικών μελέτων ένταξης τους στο ΕΤΑΤ και επειδή (στο ΕΤΑΤ) δεν εισρέουν εισφορές των εργαζομένων και Τραπεζών, κάθε απόκλιση από τα δεδομένα και τις παραδοχές εκπόνησης των αρχικών οικονομικών μελετών επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση των δαπανών για συντάξεις.
Σύμφωνα με την παρ. 1 του αρθρ. 69 του ν.3371/2005 σε περίπτωση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, τα πιστωτικά ιδρύματα βαρύνονται εξ ολοκλήρου με το κόστος της δαπάνης αυτής. Με την παρ. 6 του αρθρ. 10 του ν.3620/2007 ορίζεται ότι τα πιστωτικά ιδρύματα βαρύνονται εξ ολοκλήρου συμπληρωματικά προς τα ποσά των εισφορών που προκύπτουν από τις μελέτες των άρθρων 59 παρ. γ’ και 63 παρ. α΄ του ν.3371/2005 και με το κόστος της δαπάνης οποιασδήποτε εθελουσίας εξόδου ή πρόωρης συνταξιοδότησης που δεν καλύπτεται από τις διατάξεις του νόμου αυτού και δεν έχει προβλεφθεί από τις μελέτες των παραπάνω άρθρων.
Έχουμε ήδη καταθέσει δύο ερωτήσεις υπ΄αριθ. 7448/911/2-4-2012 και 2922/331/25-98-2012 για την εκπόνηση της προβλεπομένης από τη παρ. 3 αρθ. 68 ν.3371/2005 ειδικής οικονομικής μελέτης για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 3.000 ατόμων κατά τα έτη 2007-2012 από την πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ που απορροφήθηκε από την ALPHA BANK και αναμένομε ακόμη την απάντηση σας.
Επειδή ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ALPHA ΒΑΝΚ-ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ και ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με κοινή ανακοίνωση τους που απευθύνουν προς τον Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης& Πρόνοιας (ΑΠ . 3036/19-11-2014 τονίζουν ότι «η ALPHA BANK θα τηρήσει όπως υποχρεούται τις νόμιμες υποχρεώσεις της, όπως ήδη προφορικά έχει δεσμευτεί απέναντι μας» και προς τον Υπ. Οικονομίας (Ανακ. Ν.33/18-9-2014) ζητούν «να επιταχυνθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλόμενων ποσών προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Ταμείου»
Επειδή οι απώλειες από το PSI+ ανήλθαν στο ποσό των 358.827.000 εκ. ευρώ
Επειδή το προσφατο Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.200 εργαζομένων από την ALPHA BANK «δυναμιτίζει» τα οικονομικά του ΕΤΑΤ και χιλιάδες συνταξιούχοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη με ότι τούτο συνεπάγεται για τους ιδιους και τις οικογενειες τους
Ερωτάται ο κ.Υπουργός
Προτίθεται να προχωρήσει στην προκήρυξη και ανάθεση για την εκπόνηση της ειδικής οικονομικής μελέτης που προβλέπεται από την παρ. 3 του αρθ. 68 ν. 3371/2005 για τον προσδιορισμό του κόστους της δαπάνης που επιβαρύνεται το ΕΤΑΤ από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των 2.200 εργαζομένων της ALPHA BANK;
Προτίθεται να απαιτήσει από την ALPHA BANK να αποδόσει στα ασφαλιστικα Ταμεία τις απώλειες των εισφορών (εργαζόμενων –Τράπεζας) που ανέρχονται έως 47% περίπου επί των μηνιαίων αποδοχών;
Οι Ερωτώντες βουλευτές
Κούβελα Φωτεινή
Καφαντάρη Χαρά
Στρατούλης Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Φωτεινή Κούβελα

Βουλευτής Β’ Αθήνας – ΣΥΡΙΖΑ

———–

Βασιλίσης Σοφίας 2, Βουλή των Ελλήνων

100 21, Αθήνα

Τηλ. 210-370 8380 Κιν. 6972 269416

kouvelaf@parliament.gr

Written by antiracistes

18 Οκτωβρίου, 2014 στις 12:33 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: