Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

8 Μαρτίου Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟDATA

leave a comment »

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΟDATA

8 Μαρτίου Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε αυτή τη μέρα το 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το αίτημα των φεμινιστριών της εποχής ήταν να υπαχθούν οι γυναίκες στην κατηγορία Άνθρωπος… Το αίτημα της ισότητας του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης αφορούσε μόνο τους άντρες. Οι άντρες δεν αποκλείστηκαν ποτέ από τα πολιτικά τους δικαιώματα λόγω φύλου, σε αντίθεση με τις γυναίκες. Ως επιχείρημα για την κατάκτηση του δικαιώματος ψήφου ήταν το ότι οι γυναίκες είναι και αυτοί άνθρωποι και ως τέτοιοι δεν θα έπρεπε να υφίστανται κανενός είδους αποκλεισμού.

Σήμερα παρά την κατάκτηση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών και την θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων οι διακρίσεις συνεχίζουν να υφίστανται. Στην πολύ χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στον δημόσιο βίο, στις ανισότητες που αφορούν στο χώρο εργασίας, στην μεγαλύτερη ανεργία που υφίστανται οι γυναίκες, στην αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, στα σεξιστικά σχόλια και αστεία που λέγονται καθημερινά και έχουν ως στόχο τις γυναίκες. Και αυτά στον πολιτισμένο Δυτικό Κόσμο. Φεύγοντας από την Δύση η ζωή των γυναικών είναι μία κόλαση. Εκτός του ότι οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα στον δημόσιο βίο και στην μόρφωση, υφίστανται κλειτοριδοκτομή, επιθέσεις με οξύ, βιασμούς και φυσικά το θάνατο… Στο Ελ Σαλβαδόρ εξαιτίας του νόμου κατά των αμβλώσεων φυλακίζουν τις γυναίκες που αποβάλλουν…Οι κινητοποιήσεις στην Τουρκία με αφορμή τον βιασμό κα ι την δολοφονία της 20χρονης Οτζεκάν Ασλάν από οδηγό λεωφορείου, σηματοδοτούν την αναγκαιότητα της αναζωπύρωσης του φεμινιστικού κινήματος.

Η έμφυλη ανισότητα είναι η πιο αρχέγονη ανισότητα, αυτή που υπάρχει από την αρχή των ανθρώπινων κοινωνιών και διατρέχει κάθε είδους κοινωνία. Η 8 Μάρτη δεν είναι μια μέρα γιορτής που πάμε με τις φίλες μας έξω και γιορτάζουμε. Είναι μια μέρα συμβολική του αγώνα των γυναικών εναντίον της έμφυλης ανισότητας. Είναι μέρα οραματισμού και αγώνα για μια κοινωνία δίχως διακρίσεις όπου το να γεννιέσαι άντρας ή γυναίκα δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για το πως θα είναι η ζωή σου από εδώ και πέρα. Μια μέρα που μας υπενθυμίζει ότι το φεμινιστικό κίνημα θα είναι άχρηστο και παρωχημένο (όπως χαρακτηρίζεται από πολλές και πολλούς) μόνο όταν δεν θα έχει σημασία το φύλο για τους ρόλους, την ζωή, τις επιθυμίες, τα όνειρα, την ζωή, καθενός και καθεμιάς.

Η Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του Συλλόγου Εργαζομένων στην Πρώην Εθνοdata

Written by antiracistes

8 Μαρτίου, 2015 στις 6:29 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: