Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΝ.Α.Σ.-Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες !

leave a comment »

enas-photo

Ανακοίνωση Νο. 51

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Δυστυχώς πίσω από μια υποκριτικά απλοϊκή ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, που φαίνεται να συντάσσεται με τις ενέργειες της ΟΤΟΕ για την λύση του ασφαλιστικού, κρύβεται μια εκ διαμέτρου αντίθετη με τα συμφέροντα όλων των ασφαλισμένων τοποθέτηση.

Επιπλέον επιχειρείται στο υστερόγραφο να αποδοθούν ευθύνες στον Σύλλογό μας, με περισσή ακόμη και για εργοδοτικό Σύλλογο υποκρισία!

Επειδή συνήθως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
•Έντεχνα χρησιμοποιείται η συνάντηση της ΟΤΟΕ με τον αρμόδιο Υπουργό (στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Γ. Κωνσταντινόπουλος με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΟΤΟΕ) για να «πλασαριστούν» δήθεν ως άοκνα εργαζόμενοι για την λύση του, αυτοί που ενταφιάζουν την προοπτική βιωσιμότητας του ΕΤΑΤ. Ούτε κουβέντα για την υποχρέωση της Τράπεζας να καταβάλλει το ποσό που οφείλει με βάση τον νόμο 3371/2005 για την τελευταία εθελούσια έξοδο.

Την ώρα που η ίδια η Τράπεζα αναγνωρίζει την υποχρέωσή της και η Πρόεδρος του ΕΤΑΤ κινεί την διαδικασία, ενώ και ο αρμόδιος Υπουργός συμφωνεί φυσικά με την τήρηση του νόμου, ώ του θαύματος υπάρχει κάποιος που διαφωνεί λέγοντας τα εξής:

«… Σήμερα βγήκε ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Στρατούλης, μιλήσανε ότι είναι άδικο να φεύγουνε κάποιοι τραπεζοϋπάλληλοι σε ηλικία σύμφωνα με τα καταστατικά τους και βάσει των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου λέει κάναμε έναν πρόχειρο υπολογισμό και θα διεκδικήσουμε από τις Τράπεζες περίπου 800 εκ ευρώ.
Και που θα τα βρουν οι Τράπεζες να τα δώσουνε; Για ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το ΤΧΣ, από το Υπουργείο Οικονομίας, από το Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχουν αποδοθεί όλες οι εισφορές ξαφνικά ανακαλύπτουμε χρήματα που δεν υπάρχουν…»

Τάσος Γκιάτης
Πρόεδρος Συλλόγου Προσωπικού ALPHA BANK
Απομαγνητοφώνηση από την Γενική Συνέλευση τουΣυλλόγου Προσωπικού ALPHA BANK – 28/2/2015 Divani-Caravel

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο φύσει και θέσει «θεματοφύλακας» των συμφερόντων των συναδέλφων είναι τελικά ο μόνος ο οποίος σπεύδει να απαλλάξει την Τράπεζα από την υποχρέωση που και η ίδια έχει αναγνωρίσει!

Αδυνατούμε με την κοινή λογική να κατανοήσουμε τα κίνητρα και αρνούμαστε να σχολιάσουμε προθέσεις. Αυτοπεριοριζόμαστε λοιπόν καλώντας κάθε συνάδελφο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Η θέση μας για το ΕΤΑΤ

Η βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ είναι θεμελιώδης πυλώνας της δράσης του Συλλόγου μας εδώ και πολλά χρόνια. Την τελευταία δεκαετία με συνεχείς δικαστικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες προσπαθούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα χιλιάδων εν ενεργεία και συνταξιούχων συναδέλφων μας, που η στοιχειώδης επιβίωσή τους, εξαρτάται από την δυνατότητα παροχής συντάξεων.

Συνεχίζουμε μετά τις αλλεπάλληλες εθελούσιες της πρ. Εμπορικής και την τελευταία της , να διεκδικούμε τις εισφορές που πρέπει να καταβληθούν στο ταμείο σύμφωνα με τον νόμο 3371/2005.

Έτσι λοιπόν:

1.Διεκδικούμε την ολοκλήρωση της οικονομικής μελέτης που το Υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει σε αναλογιστική εταιρεία για να υπολογιστεί το ποσό που αναλογεί στις εθελούσιες εξόδους της πρ. Εμπορικής. Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας διά του προηγούμενου Υπουργού κου Βρούτση έχει αναγνωρίσει επίσημα ότι πρόκειται για εθελούσια και ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην ανάθεση της μελέτης. Παράλληλα διεκδικούμε και διά της δικαστικής οδού την δικαίωσή μας.
2.Διεκδικούμε την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών του ΕΤΑΤ και των αντίστοιχων Υπουργείων, έτσι ώστε άμεσα να καταλογιστεί και να καταβληθεί από την Τράπεζα, το ποσό που οφείλει από την τελευταία εθελούσια έξοδο του 2014, σύμφωνα με την ρητή και κατηγορηματική εφαρμογή του ν.3371/2005.
3.Μέσα από την συμμετοχή μας στην ΟΤΟΕ, καταθέτουμε προτάσεις, αγωνιζόμαστε για κάθε βιώσιμη και εφικτή λύση που διασφαλίζει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα στο διηνεκές.

Η εφαρμογή των νόμων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική. Η διεκδίκηση για την εφαρμογή τους είναι καθήκον και ξεπερνάει πολιτικές και επιχειρηματικές εξαρτήσεις. Κανένας δεν μπορεί να παίζει με τον μόχθο μιας ζωής χιλιάδων συναδέλφων μας.

Υ.Γ. Έχουμε από χρόνια αποδεχτεί ότι η συνέπεια και η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενίοτε μας στοχοποιεί από εργοδοσίες και από «παρά φύσει συμμάχους».

Απαιτούμε τουλάχιστον να μην μας κάνουν μαθήματα συνέπειας αυτοί που πίσω από την δημιουργική ασάφεια κρύβουν το ακραίο εργοδοτικό ντελίριο.

Θα μας κρίνουν μόνον οι εργαζόμενοι τους οποίους έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Written by antiracistes

3 Απριλίου, 2015 στις 3:08 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: