Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Συνάντηση του ΕΝΑΣ για το ΕΤΑT

leave a comment »

Αθήνα, 17 Απριλίου 2015

untitled
Ανακοίνωση Νο. 53

Συναδέλφισσες συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 16/4 προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου Εργαζομένων Alpha Bank-Εμπορικής με τον Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κο Δημήτρη Στρατούλη και τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου κο Γιώργο Ρωμανιά.

Αντικείμενο της συζήτησης η οποία ήταν μακρά και ενδελεχής, αφορούσε αποκλειστικά το πρόβλημα βιωσιμότητας του ΕΤΑΤ, με αιχμή όπως είναι φυσικό στη σημερινή συγκυρία, την υποχρέωση της Τράπεζας να καταβάλλει στο Ταμείο τα οφειλόμενα ποσά από τις εθελούσιες εξόδους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης το Προεδρείο του Συλλόγου μας ενημέρωσε διεξοδικά την ηγεσία του Υπουργείου για το μέγεθος του προβλήματος και για το σύνολο των νομικών και συνδικαλιστικών ενεργειών που έχει ήδη κάνει αλλά και για άλλες που προτίθεται να κάνει στο άμεσο μέλλον.

Επαναλάβαμε στην ηγεσία του Υπουργείου μεταξύ άλλων την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για την ανάγκη επίσπευσης των ήδη καθυστερημένων διαδικασιών:

α) για την συνέχιση και ολοκλήρωση της παλιάς οικονομικής μελέτης που αφορά την προηγούμενη εθελούσια έξοδο που συντελέστηκε πριν την νομική συγχώνευση της Εμπορικής με την Alpha Bank.

β) για την επίσπευση της διαδικασίας που αφορά την πρόσφατη εθελούσια έξοδο και η οποία έπρεπε να είχε ήδη ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2015.

Αφού περιγράψαμε για άλλη μια φορά ότι η ένταξη στο ΕΤΑΤ με τον ν.3371/05 έγινε με την εκπόνηση πρόχειρων οικονομικών μελετών, χωρίς αναλογιστική μελέτη και με αμφισβητούμενες παραδοχές και στοιχεία, τονίσαμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε για άλλη μια φορά την παραγραφή των υποχρεώσεων των Τραπεζιτών.

Ζητήσαμε λοιπόν την ενεργή στήριξη του Υπουργείου για την εφαρμογή του ν.3371 που αφορά την καταβολή εκ μέρους της Τράπεζας του κόστους της εθελούσιας στο ΕΤΑΤ.

Τόσο ο Αν. Υπουργός κ. Στρατούλης όσο και ο Γεν. Γραμματέας κ. Ρωμανιάς, κατανόησαν τις θέσεις μας, συμμερίστηκαν την αγωνία μας για την βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ και δεσμεύτηκαν για την συνέχιση του διαλόγου και τον συντονισμό και επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν το Υπουργείο, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο Σύλλογός μας συνεχίζει αταλάντευτα τον συνεπή και συνεχή αγώνα του για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΤΑΤ στο μέλλον.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή των νόμων, κόντρα και σε πείσμα όλων των κύκλων που προσπαθούν να απαλλάξουν τις Τράπεζες από τις υποχρεώσεις τους, ρίχνοντας στον καιάδα της φτωχοποίησης χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.

ΥΓ.
Ακολουθεί σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΟΤΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 17-04-2015

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημήτρης Στρατούλης συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας, οι εκπρόσωποι του οποίου έθεσαν το θέμα των ανεκτέλεστων υποχρεώσεων της Alpha Bank, εκ του Νόμου 3371/2005, προς το Ταμείο Επικουρικής τους Ασφάλισης (ΕΤΑΤ), λόγω των επανειλημμένων «εθελουσίων» αποχωρήσεων χιλιάδων συναδέλφων τους από το 2006 και μετά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τους ανέφερε ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών τη διενέργεια Οικονομικών Μελετών για τις υποχρεώσεις, όχι μόνο της συγκεκριμένης τράπεζας, αλλά και των υπόλοιπων τραπεζών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, λόγω «εθελουσίων» εξόδων περίπου 15.000 εργαζομένων τους τα τελευταία χρόνια. Με βάση αυτές τις οικονομικές μελέτες θα ζητήσει από τις τράπεζες την αναγνώριση και την εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεών τους προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα βάλει ένα τέλος σε πρακτικές «εθελουσίων» εξόδων, όταν αυτές δημιουργούν ακραίες καταστάσεις και κυρίως μεγάλες μαύρες τρύπες στα έσοδα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Written by antiracistes

17 Απριλίου, 2015 στις 7:53 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: