Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

TYΠATE Ανέφικτοι στόχοι σε σύγκρουση με τη κοινή λογική

leave a comment »

Ταμείο Υγείας Ανέφικτοι στόχοι σε σύγκρουση με τη κοινή λογική

17-06-2015

Σε λίγες μέρες η Επιτροπή Καταστατικού του ΤΥΠΑΤΕ ολοκληρώνει την επεξεργασία των προτεινόμενων τροποποιήσεων για την καταστατική συνέλευση της 27/6. Τις τροποποιήσεις δηλαδή για τις οποίες θα κληθούμε να αποφασίσουμε σε πανελλαδική ψηφοφορία.
Θα αναφερθούμε διεξοδικά σ’ αυτές κατά τη διάρκεια του επόμενου διαστήματος, θα θέλαμε όμως τώρα να κάνουμε έναν πρώτο σχολιασμό για τις προτάσεις των παρατάξεων όπως διαμορφώνονται αλλά κυρίως για το τι κρύβεται πίσω απ’ αυτές.

Ο Διαχωρισμός των Αποθεματικών σαν θεόσταλτη λύση…
Έκπληξη βέβαια δεν υπάρχει. ΕΣΑΚ και ΔΑΚΕ από κοινού – όπως δημοσίως λένε – παρουσίασαν την πρότασή τους για διαχωρισμό του ΕΛΕΜ. Από κοντά και η ΔΗΣΥΕ. Το έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές: ο διαχωρισμός περιφέρεται σαν θεόσταλτη λύση και περίπου μονόδρομος που θα «λύσει» όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τα αποθεματικά του ΕΛΕΜ.
Βέβαια αποσιωπούν ότι η τροποποίηση του καταστατικού – αν υπερψηφιστεί – δίνει τη δυνατότητα και μόνο διαχωρισμού του ΕΛΕΜ από το ΤΥΠΑΤΕ. Και πως η μετέπειτα διαδικασία δημιουργίας ενός νέου νομικού προσώπου (συνελεύσεις, ψηφοφορίες, ιδρυτικές συνελεύσεις) και χρονοβόρα είναι και πολυδαίδαλη, αλλά κυρίως επικίνδυνη. Διότι δεν λειτουργούμε σε ένα ανέφελο και ήρεμο περιβάλλον. Το κράτος καιροφυλακτεί. Μας το απέδειξε με το άρθρο 27 του νομοσχεδίου για τους ΑΜΕΑ που μπήκε σε διαβούλευση τελευταία αλλά κυρίως με την αιτιολογική του έκθεση, ανεξάρτητα αν αποσύρθηκε με την άμεση επέμβαση ΣΕΤΑΠ και ΤΥΠΑΤΕ.

…και οι κίνδυνοι που υπάρχουν
Αν ο διαχωρισμός θεωρηθεί διάλυση του υπάρχοντος ΕΛΕΜ, υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του νόμου Αλογοσκούφη και να πάρει η πολιτεία τα αποθεματικά ή μήπως όχι; Δε δίνουν καμία πειστική απάντηση οι συνάδελφοι, όπως δεν απαντούν και στο γιατί δεν κάνουν τις προτάσεις τους για το μέλλον των αποθεματικών στα πλαίσια του υπάρχοντος ΕΛΕΜ, ως ειδικού λογαριασμού δηλαδή μέσα στο ΤΥΠΑΤΕ. Αφού και αυτοί αποδέχονται ότι οι οφειλές πρέπει να αποπληρωθούν και το προβλέπουν μάλιστα στις τροποποιήσεις τους, τι τους εμποδίζει να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την αξιοποίηση των αποθεματικών με το νομικό πρόσωπο όπως είναι σήμερα, ώστε να αποφύγουμε «επικίνδυνες ζώνες»;

Ανομολόγητος στόχος ο αποκλεισμός των νέων;
Μήπως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πετάξουν έξω κάποιες χιλιάδες μέλη του ΕΛΕΜ έτσι όπως ορίζονται από το υπάρχον καταστατικό του Ταμείου; Ώστε να προχωρήσουν – η ΔΑΚΕ σίγουρα – στους σχεδιασμούς τους για ατομικές μερίδες;
Γιατί, έστω κι αν υποθέσουμε ότι δίνεται η δυνατότητα διαχωρισμού το τι θα γίνει το νέο νομικό πρόσωπο κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Η ΔΑΚΕ το θέλει επαγγελματικό σωματείο- θεοποιώντας την ατομικότητα (!!!) των μερίδων – η ΕΣΑΚ κάτι αδιευκρίνιστο που θα δίνει κάτι συμπληρωματικό χωρίς να ξεκαθαρίζει αν πρέπει να υπάρχει ίδια συμμετοχή, η δε ΔΗΣΥΕ θα θελε και εφάπαξ ακόμα καταβολές!
Μύλος δηλαδή. Είναι ν’ απορεί κανείς πως οι παρατάξεις αυτές συμπεριφέρονται σ’ ένα ταμείο κοινωνικής ασφάλισης με καθαρά αναδιανεμητικό χαρακτήρα που στηρίχτηκε στην αλληλεγγύη των γενεών, με όρους αποκλεισμού μελών και ατομικών μερίδων που ισχύουν σε τελείως διαφορετικά ταμεία ή προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών.
Ενισχυτικό της πρόθεσής τους αυτής για μείωση της βαρύτητας του λόγου των νεότερων κυρίως εν ενεργεία συναδέλφων, με τελικό στόχο τον αποκλεισμό τους από μέλη του ΕΛΕΜ, είναι και η προτεινόμενη τροπολογία για να θεωρηθούν τακτικά μέλη του ΤΥΠΑΤΕ –ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου- όλοι οι συνταξιούχοι μετά τις 27/7/2012. Σε αντιδιαστολή μάλιστα με όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους πριν την ημερομηνία αυτή. Και όμως η 27/7/2012 δεν αποτελεί βέβαια κανένα σταθμό για την λειτουργία του ΕΛΕΜ, αντίθετα ημερομηνία σταθμός μπορεί να θεωρηθεί η ημερομηνία παύσης της χορήγησης επικούρησης από τον ΕΛΕΜ και αυτή είναι η 31/12/2006.
Ο λόγος προφανής: Δεν θέλουν την ετυμηγορία των εν ενεργεία συναδέλφων και επιχειρούν να βρουν επιχειρήματα για να εντάξουν εσαεί ως τακτικά μέλη τους συνταξιούχους, ώστε να καθορίσουν τις αποφάσεις –έτσι πιστεύουν- προς την πλευρά των απόψεών τους.
Αντί να καταθέτουν προτάσεις με ενοποιητικά στοιχεία, που να στοχεύουν στην εμβάθυνση της συλλογικότητας – που τόσο ανάγκη έχουμε στις μέρες μας – προκάλεσαν με τη στάση και τις θέσεις τους εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις με εκατοντάδες αγωγές σε ομάδες, οι οποίες χάριν ενός κακώς εννοούμενου και πολύ αμφίβολου προσωπικού συμφέροντος στρέφονται η μία εναντίον της άλλης.

Η πρόταση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
Στον αντίποδα όλων αυτών υπάρχει η πρόταση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για συμπληρωματική περίθαλψη. Η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια και σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω εξειδίκευση. Η εξειδίκευση αυτή θα προέλθει από την αναλογιστική μελέτη που προβλέπεται στην προτεινόμενη από μας τροπολογία. Η ιδέα είναι απλή και θέλει τόσο να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιούργησε η διακοπή λειτουργίας του ΤΥΠΑΤΕ, όσο και να ενισχύσει τους συναδέλφους με όρους συλλογικότητας και ενδυνάμωσης των ενοποιητικών μας αναφορών στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Θα είναι σε προαιρετική βάση (αφού θα είναι συμπληρωματική), θα αξιοποιεί τις υπάρχουσες δομές σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και θα καλύπτει τις υπόλοιπες περιοχές με συγκεκριμένο Δίκτυο γιατρών και διαγνωστικών κέντρων. Θα προβλέπεται ετήσια συνδρομή με πολλαπλάσια όμως οφέλη από τον απεριόριστο αριθμό επισκέψεων σε γιατρούς και εξετάσεις. Θα αφορά όλους – εν ενεργεία και συνταξιούχους – που υπήρξαμε εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, με δυνατότητα εξάπλωσης και σε άλλους εργαζόμενους του Ομίλου.
Στην πρόταση μας αυτή θα αναφερθούμε αναλυτικότερα το επόμενο διάστημα, παράλληλα με τον τρόπο αξιοποίησης των αποθεματικών προς αυτή την κατεύθυνση και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Ταμείου.

Οι αντιδράσεις στην πρόταση μας
Είναι χαρακτηριστικές όμως οι αντιδράσεις των άλλων παρατάξεων στην πρότασή μας αυτή. Αφού την αγνόησαν για χρόνια, σπεύδουν να δηλώσουν ότι δεν συμφωνούν γιατί δεν είναι …πλήρης (!!!) και σε επόμενη φάση θα διατυπώσουν δική τους (ΔΑΚΕ), η δε ΕΣΑΚ θεωρεί ότι το υπάρχον καταστατικό καλύπτει την περίπτωση της συμπληρωματικής περίθαλψης, παρότι από τους νομικούς στην επιτροπή διευκρινίστηκε ότι είναι σωστό να αποτυπώνονται τέτοια θέματα. Είναι προφανές ότι το Ταμείο και οι δυνατότητες αξιοποίησης των δομών του και συνέχισης με τη μία ή την άλλη μορφή της λειτουργίας του δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου. Φαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ και το ασφαλιστήριο της Πειραιώς (για τους εν ενεργεία που όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η συνέχισή του), θεωρούνται από τις παρατάξεις αυτές επαρκές επίπεδο περίθαλψης.

Ανέφικτοι στόχοι
Ότι υπάρχει θέλουν να το αθροίσουν σε ένα έωλο σύνολο για να μοιραστεί. Κάτι που ούτε επιτρέπεται, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ήταν σύννομο θα απαιτούσε πολλά-πολλά χρόνια να καθοριστεί το ποσόν και να λήξουν οι δικαστικές διαμάχες της μιας ομάδας εναντίον της άλλης, αν η πολιτεία στο μεταξύ δεν τα έχει ερμηνεύσει όλα αυτά κατά πως τη συμφέρει.
Γιατί λοιπόν να μην ωφεληθούμε ΣΗΜΕΡΑ όλοι μας από μια κοινή περιουσία που δημιουργήθηκε από χιλιάδες συναδέλφους εδώ και τόσες δεκαετίες; Πόσο δύσκολη είναι η κοινή λογική σήμερα;

Από την εφημερίδα της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ (φ. 126-127, Ιούνιος 2015) που κυκλοφορεί.

Written by antiracistes

18 Ιουνίου, 2015 στις 9:04 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: