Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Κι όμως, οι αγώνες σε μερικά σωματεία οδηγούν σε νίκες!

leave a comment »

Κι όμως, οι αγώνες σε μερικά σωματεία οδηγούν σε νίκες!

http://www.avgi.gr/…/ki-omos-oi-agones-se-merika-somateia-o…-

Ρεπορτάζ: ΜΙΝΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
«Τίποτα δεν θα γίνει για εμάς χωρίς εμάς. Μπορεί ο συνδικαλισμός στις εταιρείες που νοικιάζουν εργαζομένους να είναι τόσο δύσκολος σήμερα που μοιάζει αδιανόητος, αλλά δεν θα τα παρατήσουμε». Η Νάντια Κατσιμίγα είναι μια ακόμη «δανειζόμενη» εργαζόμενη σε τράπεζα, μια από τους πολλούς που εργάζονταν σε τέτοιο καθεστώς «δεύτερης κατηγορίας υπαλλήλων» σε διάφορους κλάδους. Απασχολείται συγκεκριμένα στην ICAP, που με τη σειρά της τη νοικιάζει. Τέλη Οκτωβρίου, της ανακοίνωσαν ότι απολύεται, γιατί ο μισθός ήταν πολύ υψηλός! Σήμερα έχει επαναπροσληφθεί.
«Μετά την άμεση παρέμβαση του κλαδικού μας σωματείου, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και την προειδοποίηση ότι θα καταφύγουμε στο υπουργείο Εργασίας, με ειδοποίησαν ότι μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου άμεσα και ότι θα πληρωθώ κανονικά για τις τρεις ημέρες που δεν πήγα στη δουλειά», λέει η Νάντια, μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του συλλόγου εργαζομένων στην ICAP, αλλά και μέλος στον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ). Με τη βοήθεια του σωματείου, κατάφερε να επιστρέψει στη δουλειά της.
Μπορεί ο συνδικαλισμός να πέρασε τα προηγούμενα χρόνια -και να περνάει ακόμη- τη δική του κρίση, μικρές νίκες σε διάφορα σωματεία αποδεικνύουν ωστόσο ότι ο πόλεμος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία δεν έχει χαθεί. Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και η πολυδιάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, αποτελούν στοιχεία μιας κατάστασης που σήμερα οι εργαζόμενοι καλούνται να αντιμετωπίσουν.
«Διεκδικούμε τη δικαίωση των συναδέλφων μας»
Κάπως έτσι είναι η εικόνα και στην εταιρεία «Τάκης Ζαρειφόπουλος Α.Ε.». Η εταιρεία, δραστηριοποιούμενη στον τομέα παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, είναι από τις πλέον κερδοφόρες μέσα στην κρίση. Πώς; Με την πεπατημένη της μείωσης μισθών και των απολύσεων, που διευκολύνουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας. Τον περασμένο Μάιο απέλυσε τέσσερα ακόμη άτομα, με το πρόσχημα της οικονομικής αδυναμίας, δύο εκ των οποίων είχαν κινήσει διαδικασίες για να διεκδικήσουν δεδουλευμένα του παρελθόντος. Ακολούθησε απεργία οκτώ ημερών από πλευράς του σωματείου των εργαζομένων.
«Παρά τις παραστάσεις μας στο υπουργείο Εργασίας και την Επιθεώρηση Εργασίας και παρά τις θετικές εισηγήσεις τους για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, η εταιρεία δεν τις αποδέχτηκε και η υπόθεση έχει λάβει τη δικαστική οδό, όπου και ελπίζουμε στη δικαίωση των συναδέλφων μας», λέει στην «Αυγή» ο Δήμος Σκυλοδήμος, μέλος του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στην «Τάκης Ζαρειφόπουλος Α.Ε.». Η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 15 Φεβρουαρίου, στο ενδιάμεσο όμως η εταιρεία υλοποιεί ένα δεύτερο σχέδιο, με τη δημιουργία εργοδοτικού σωματείου. Το σωματείο αυτό προτείνει την απόλυση στους εργαζομένους και στη συνέχεια την άμεση συνεργασία με την εταιρεία μέσω εργολαβιών, κυρίως στις τεχνικές υπηρεσίες. Εξάλλου, ο Δήμος λέει πως «από την πρώτη μέρα ίδρυσης του σωματείου η εργοδοσία φέρθηκε εκδικητικά σε όσους έγιναν μέλη ή θέλησαν να εγγραφούν».
Αυτό σημαίνει διευρυμένα ελαστικά ωράρια, σημαίνει περικοπή υπερωριών και εκτός έδρας εργασιών, σημαίνει όμως και μεταφορά μεγάλου όγκου εργασιών από τους εργαζόμενους προς υπερεργολάβους, με σκοπό να πληγούν οικονομικά όσοι συμμετέχουν στο σωματείο. Παρά τις συνεχείς πιέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι, δηλώνουν συσπειρωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν να διεκδικούν.
Franchise και ταχυμεταφορές
Το παζλ των μικρών ή μεγαλύτερων νικών που σωματεία σήμερα πετυχαίνουν αποτελεί οδοδείκτη για τους εργαζομένους που βιώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία. Τέτοιες μικρές νίκες χαρακτηρίζουν και τη δράση του σωματείων των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές-ταχυδρομήσεις. Μέχρι σήμερα, το δίκτυο των μεγάλων εταιριών ACS, Γενική Ταχυδρομική, Speedex, ΕΛΤΑ Courier που επεκτείνεται μέσω franchise, δεν καλύπτεται από κανενός είδους νομοθετικό πλαίσιο για την εξασφάλιση των εργαζομένων σε περίπτωση που ένα πρακτορείο κλείνει. «Το σωματείο μας, το ΣΕΤΤΕΑ, έχει πετύχει μια σειρά επιτυχίες όπου καταβλήθηκαν χρέη εργοδοτών προς τους εργαζομένους τους, όταν άφησαν τα πρακτορεία», λέει ο Σπύρος Βασιλείου, μέλος του σωματείου.
ACS σημαίνει… επισφάλεια!
Προσπαθώντας να δώσει τη γενική εικόνα της κατάστασης στον κλάδο, θυμίζει: «Πρόσφατα το κατάστημα της ACS Μενιδίου η ACS το πούλησε στην οικογένεια Μπαφούνη, με την οποία το ΣΕΤΤΕΑ βρίσκεται στα δικαστήρια, καθώς οι συγκεκριμένοι εργοδότες είχαν στην ιδιοκτησία τους τα πρακτορεία της Γεν. Ταχυδρομικής Ζωγράφου και Πειραιά, τα οποία έκλεισαν για να μετακομίσουν στην ανταγωνίστρια ACS, ξεχνώντας όμως να πληρώσουν μισθούς τριών μηνών στους 50 εργαζομένους τους σαν να μην έφτανε αυτό, ο Μπαφούνης μήνυσε το σωματείο μας για την οργάνωση απεργίας στην ACS Μενιδίου. Επίσης μήνυσε και τους πρώην εργαζομένους του για διαφυγόντα κέρδη, γιατί δεν τον ακολούθησαν στις νέες επιχειρηματικές του περιπέτειες».
Πέραν όμως της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, και σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι πετυχαίνουν νίκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ACS Αμπελοκήπων. «Καταφέραμε να κολληθούν ένσημα τριών χρόνων σε 15 υπαλλήλους τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για ποσό ύψους σχεδόν ενός εκατ. ευρώ», τονίζει ο Σπύρος, θυμίζοντας τις ανακλήσεις απολύσεων στην ACS Χαϊδαρίου, στη Γεν. Ταχυδρομική Χαϊδαρίου, στη Speedex Αχαρνών, αλλά και τις περιπτώσεις καταβολής δεδουλευμένων και επικόλληση ενσήμων στη Γεν. Ταχυδρομική Αμαρουσίου και Κηφισιάς.
Μικρότερες ή μεγαλύτερες, οι νίκες των εργαζομένων αποδεικνύουν τη σημασία της οργανωμένης δράσης απέναντι στην εργοδοσία. Μένουν όμως να γίνουν πολλά. Κι αυτό στο οποίο όλοι πρώτα επιμένουν είναι οι συλλογικές συμβάσεις.

Advertisements

Written by antiracistes

Δεκέμβριος 2, 2015 στις 5:34 μμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: