Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ – ΝΕΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ

leave a comment »

Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: «Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;» Πολέμα!
«Ασκητική» – Ν. Καζαντζάκης
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
η χθεσινή υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων εισάγει πλέον στην καθημερινότητά μας τις επονομαζόμενες «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων» καθώς και τις αντίστοιχες «Μεταβίβασης Απαιτήσεων», οι οποίες θα επιτελούν στην πράξη τραπεζικές εργασίες, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο μόλις 100.000 €.
Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να:

§ αγοράζουν από τις τράπεζες απαιτήσεις από συμβάσεις χορήγησης κάθε μορφής δανείων και πιστώσεων, τα οποία παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Σε πρώτη φάση η σχετική πρόβλεψη αφορά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων (τζίρος άνω των 50.000.000€), καθώς και στεγαστικά δάνεια, που δεν έχουν ως υποθήκη κύρια κατοικία.

Μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2016 θα υπάρξει νέο πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστώσεις προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
§ πραγματοποιούν νομική και λογιστική παρακολούθηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είσπραξη αυτών καθώς και διενέργεια διαπραγματεύσεων με τους οφειλέτες για τη σύναψη συμβάσεων συμβιβασμού ή ρύθμισης και διακανονισμού οφειλών, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
§ χορηγούν νέα δάνεια, προκειμένου να αναχρηματοδοτηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
§ προσλαμβάνουν Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σας θυμίζουν, άραγε, κάτι όλα αυτά; Το ερώτημα είναι, βεβαίως, καθαρά ρητορικό γιατί στην ουσία πρόκειται για την καθημερινή μας, πλέον, εργασία.
Οφείλουμε όλοι, χωρίς αυταπάτες, άμεσα να συνειδητοποιήσουμε τους κινδύνους, που δημιουργούνται και αφορούν την εργασία μας, με δεδομένο:
§ ότι ένας μεγάλος αριθμός τραπεζοϋπαλλήλων, αυτή τη στιγμή, έχουν ως αντικείμενο εργασίας τους την παρακολούθηση δανείων σε προσωρινή ή οριστική καθυστέρηση, την ενημέρωση των δανειοληπτών, τις ρυθμίσεις.
§ το εύρος της μεταβολής, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τη φύση της τραπεζικής εργασίας – σε πωλήσεις, καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια, δάνεια, χρηματιστηριακές συναλλαγές, τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα – ιδιαίτερα, μάλιστα, από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των τραπεζικών εργασιών, αν όχι το μεγαλύτερο, έχει αποκλειστικά εστιαστεί στις ρυθμίσεις και τις εισπράξεις των πάσης φύσεως δανείων.
§ το εκρηκτικό σκηνικό, που ξεδιπλώνεται σταδιακά και αφορά το μέλλον της εργασίας μας στον κλάδο, με την παράλληλη υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών και το δραστικό περιορισμό του δικτύου των καταστημάτων, την επόμενη διετία.
§ τον διακαή πόθο των δανειστών για την απελευθέρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
ήδη από το καλοκαίρι, με δύο διαδοχικές ανακοινώσεις έχουμε αναφερθεί στους κινδύνους και τις προκλήσεις, οι οποίες διαφαίνεται να συσσωρεύονται και να αφορούν τον κλάδο μας.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καλούμε, ενόψει της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), την Ομοσπονδία (ΟΤΟΕ) και τους επικεφαλής των Τραπεζών να αποτυπώσουν εγγράφως τη δέσμευσή τους – και όχι απλώς τη βούληση – για πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των εργαζομένων στις Τράπεζες, με παράλληλη προστασία των μισθολογικών και λοιπών εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες:
§ μετά από τρεις κατά σειρά ανακεφαλαιοποιήσεις, με την πλήρη και ουσιαστική στήριξη του Δημοσίου,
§ με τη συνεχή και πρωτίστως επαγγελματική ανταπόκριση στα καθήκοντά μας, κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε μια οικονομία και κοινωνία βυθισμένες στην κρίση, την ύφεση, την ανεργία,
§ με την καταλυτική συμβολή μας στην εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, παρά την ενεργοποίηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls),
έχουμε την ευθύνη να επιβάλλουμε ουσιαστική λύση και πραγματική διέξοδο στο κλίμα γενικευμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας, γυρνώντας την πλάτη σε συγκεκριμένες συνδικαλιστικές εκφράσεις, ήδη απαξιωμένες στη συνείδηση των εργαζομένων, που και στο παρελθόν αλλά και τώρα εμφανίζονται πρόθυμες να υπογράψουν τα πάντα, σε βάρος των συμφερόντων των συναδέλφων.
Από την πλευρά μας, και σε επίπεδο Ομοσπονδίας (ΟΤΟΕ), από τις θέσεις των τριών Γενικών Συμβούλων, τις οποίες κατέχουμε στο ανώτατο Όργανο του κλάδου μας μετά και τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, θα υπερασπιστούμε με συνέπεια τα δικαιώματα των συναδέλφων μας, με προμετωπίδα την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων, χωρίς μειώσεις και χωρίς συμψηφισμούς.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου μας 216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974) & 216 9001245.
. Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Εμμανουήλ Μπεμπένης Ισίδωρος Γοίλιας

Written by antiracistes

17 Δεκεμβρίου, 2015 στις 8:21 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: