Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Κι ο τουρισμός πως πάει; Μια χαρά… Το ίδιο επιθυμεί και δι΄υμάς…

leave a comment »

Άρθρο του προέδρου των Ελλήνων Διπλωματούχων Ξεναγών, για τα όσα συμβαίνουν στον τουριστικό χώρο…

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://agrocosmos.com/%CE%BA%CE%B9-%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%89%CF%82-%CF%80%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF-%CE%AF%CE%B4%CE%B9/#.VpqzC216Grg.facebook

Κι ο τουρισμός πως πάει; Μια χαρά… Το ίδιο επιθυμεί και δι΄υμάς…
Του Κρίτωνα Πιπέρα, προέδρου των Ελλήνων Διπλωματούχων Ξεναγών

“Όλα το ίδιο αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν “. Περιμένουμε απ” το 2012, επιτέλους, να επαναλειτουργήσουν οι σχολές ξεναγών. Υποψήφιοι πού πέτυχαν στις εισαγωγικές στη ξένη γλώσσα, περιμένουν από τότε να λειτουργήσουν οι σχολές για να σπουδάσουν ένα επάγγελμα, το οποίο ΔΙΑΛΕΞΑΝ να σπουδάσουν. Και το κράτος τι κάνει; Καλά, το ίδιο επιθυμεί και δι’ υμάς.

Εδώ και 6 χρόνια, έχει μπει σε κίνηση ένας μηχανισμός απαξίωσης της εκπαίδευσης στο τουριστικό τομέα, πού, να σάς θυμίσω, «αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας».

Μη γελάτε ακόμα, τα καλύτερα έρχονται. Και το κράτος τί κάνει; Καλά, το ίδιο επιθυμεί και δι’ υμάς. Διότι το ζητούμενο βέβαια είναι, πανευρωπαϊκά (γεια σου Ε.Ε με τα ωραία σου), το φτηνό εργατικό δυναμικό, πού όπως όλοι γνωρίζουμε, ειδικά στο τομέα τού τουρισμού, τείνει να γίνει κανόνας.

Πόσα εστιατόρια και ταβέρνες, χρησιμοποιούν εκπαιδευμένο προσωπικό με-εδώ είναι βέβαια και το μυστικό- ΙΚΑ, ασφάλιση κλπ; Πόσα ξενοδοχεία; Πόσα τουριστικά γραφεία χρησιμοποιούν εκπαιδευμένους υπαλλήλους, κι επαγγελματίες ξεναγούς; Και το κράτος τι κάνει; Καλά, το ίδιο επιθυμεί και δι’ υμάς.

Πώς λοιπόν δημιουργείς φτηνό εργατικό δυναμικό; Απλούστατο, καταργείς την όποια εκπαίδευση. Διότι αυτός ό οποίος έχει σπουδάσει το αντικείμενο, έχει αξιώσεις. Συλλογικές συμβάσεις και πληρωμή ανάλογη μ’ αυτές. Απαιτεί τα χρήματα του, το ΙΚΑ του, τις εισφορές. Το 75% τις Κυριακές. Παράλογα πράγματα.

Πώς θα προχωρήσει μια επιχείρηση με τέτοια έξοδα. Μετά καταργείς τούς ελέγχους. Διότι, αν δεν υπάρχει έλεγχος, το ξενοδοχείο θα προσλάβει τούς ανειδίκευτους για μαύρη εργασία (αρπαχτά) το καλοκαίρι ή ταβέρνα το τουριστάκι πού θα κάνει τα μπάνια του το καλοκαίρι και θα κάνει και τον κηπουρό (λαντζέρη, ρεσεψιονίστ, υπάλληλο γραφείου, ξεναγό, και πάει λέγοντας και κλαίγοντας.

Και το κράτος τί κάνει; Καλά, το ίδιο επιθυμεί και δι’ υμάς. Φτάσαμε λοιπόν πάλι στο μηδέν. Οι σχολές ξεναγών εξαφανισμένες, και το υπουργείο εξαγγέλλει νέα δίμηνα (επί πληρωμή) ταχύρρυθμα σεμινάρια.

Αντιγράφω απ’ την ανακοίνωση τού υπουργείου: Δικαίωμα συμμετοχής στο ταχύρρυθμο πρόγραμμα κατάρτισης για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού έχουν Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών − μελών της Ε.Ε., απόφοιτοι τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών και Ιστορίας και Εθνολογίας πανεπιστημίων της ημεδαπής και αναγνωρισμένων της αλλοδαπής.

Τί μάς λέει αυτό; Τα σεμινάρια δημιουργήθηκαν διότι και καλά, το επάγγελμα ήταν κλειστό, να το ανοίξουμε λοιπόν. Πώς το ανοίγουμε; Καταργούμε τις σχολές ξεναγών πού ήταν ανοιχτές σε όλους όσους ήθελαν να σπουδάσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα και γνώριζαν μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα, και δίνουμε (πουλάμε) άδειες ξεναγού ΜΟΝΟ σ’ όσους έχουν ένα πτυχίο (εντός και εκτός Ελλάδος) μέσα σε 2 μήνες (από τα 2,5 χρόνια εκπαίδευσης των σχολών). Και θα το ξαναπώ, κι ας χαρακτηριστώ κακός, προστάτης μικροσυμφερόντων, συνδικαλιστής (μια πού τη κατάντησαν τη λέξη βρισιά).

Τα πτυχία ΔΕ σε κάνουν επαγγελματία ξεναγό! Τελεία και παύλα. Χρειάζεται εντατική και δύσκολη εκπαίδευση για να ανταπεξέλθει κάποιος στις απαιτήσεις τού επαγγέλματος. Όχι κυρίες και κύριοι, ο ξεναγός δεν είναι αυτό πού νομίζετε, κάποιος πού πάει και λέει ένα ποίημα σ ένα μουσείο και μετά πάει σπίτι του.

Ο ξεναγός είναι άνθρωπος πού δουλεύει 16 ώρες την ημέρα, πού βρίσκεται 100 μέρες το χρόνο με μια βαλίτσα στο χέρι, σ’ ένα πούλμαν, σ’ ένα αυτοκίνητο, με ζέστη, με καύσωνες, πού φροντίζει τούς πελάτες του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, πού μιλά ώρες μαζί τους για τα ΠΑΝΤΑ, πού μοιράζεται τις χαρές, τα προβλήματά τους, τρέχει στα νοσοκομεία μαζί τους, τούς φροντίζει όταν αρρωστήσουν, πού υπομένει τις γκρίνιες και τα παράπονα τους, και παράλληλα, προβάλλει το πολιτισμό της Ελλάδας , την Ιστορία της, την ομορφιά της.

Γιατί αυτό αγάπησε και γι’ αυτό και το σπούδασε. Λυπάμαι αγαπητοί μου ταχύρρυθμοι, δεν έχω τίποτα μαζί σας, αλλά σάς εξαπάτησαν. Τα δίμηνα σεμινάρια δεν σάς έκαναν ξεναγούς, σάς έδωσαν απλώς την άδεια να ξεναγήσετε μουσεία και χώρους. Όσοι από σάς αγαπάτε αυτό το επάγγελμα, μπορεί στο μέλλον να γίνετε επαγγελματίες ξεναγοί.

Οι υπόλοιποι, θα κάνετε κάποια μεροκάματα με ότι σάς πληρώσουν κάποια γραφεία, θα κάνετε σιγόντο σε αρχηγούς πού θα το παίζουν ξεναγοί στις σπάνιες γλώσσες πού εσείς δε μιλάτε, και μια πού αυτοί πού μιλούν σπάνιες γλώσσες δε θα μπορούν πια να γίνουν ξεναγοί. Και το κράτος τί κάνει; Καλά, το ίδιο επιθυμεί και δι’ υμάς.

Θλίβομαι διαβάζοντας το γράμμα απελπισίας των επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις της σχολής ξεναγών πού από το 2012 περιμένουν δικαίωση, από ένα ανύπαρκτο κράτος. Περιμένουν να εκπληρώσουν το όνειρο τους, να γίνουν ξεναγοί, δηλαδή να άγουν ξένους, να οδηγούν να δρουν ως αγωγοί , να προάγουν την Ελλάδα. Όχι, το όνειρο τους δεν ήταν να κάνουν αρπαχτές, αλλά να εμβαθύνουν σ’ ένα επάγγελμα πού αγάπησαν.

Και το κράτος τί κάνει; Καλά, το ίδιο επιθυμεί και δι’ υμάς……

Written by antiracistes

16 Ιανουαρίου, 2016 στις 9:49 μμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: