Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

«Oι συνδικαλιστές δεν κινούνται αθόρυβα…»Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς

leave a comment »

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
η χθεσινή ανακοίνωση του Σ.Ε.Τ.Π, περί δήθεν νέων μεγάλων επιτυχιών και προοπτικών, εύκολα μπορεί να κριθεί από τον καθένα μας.

Η πολυσέλιδη, ωστόσο, αναφορά στο Σύλλογό μας επιβάλλει αυτονόητα μία απάντηση. Σπεύδουμε, από πλευράς μας, να δηλώσουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε η συνδικαλιστική δράση, αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων, να εκπέσει στο επίπεδο «κοκορομαχίας». Πρόκειται όμως για θέμα ουσίας, εξ ου και η οφειλόμενη απάντηση.

Αναφερόμαστε στους αποστολείς της ανακοίνωσης Νο. 58 – άραγε πρόκειται για την 58ηανακοίνωση από τις αρχές του 2016 (μάλλον απίθανο) ή από ιδρύσεως του Συλλόγου; – οι οποίοι για ακόμη μία φορά τονίζουν το πόσο «σταθερά, αθόρυβα και αταλάντευτα» υπηρετούν τα συμφέροντα των συναδέλφων.

Παρά τη σκόπιμη δόση ψευδο – ταπεινοφροσύνης, τα συμπεράσματα από την … «αθόρυβη» δράση τους, όσον αφορά την καθημερινότητά μας στους χώρους εργασίας, είναι σε όλους γνωστά.

Εμείς ένα μόνο έχουμε να παρατηρήσουμε, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής και κυρίως προσωπικής μομφής: Αθόρυβα κινούνται οι παρανομούντες, όχι οι συνδικαλιστές.

Γνωρίζουμε όλοι μας, ωστόσο, ότι το ίδιο … «αθόρυβα», ο «Σύλλογος της Σιωπής»:

§ συνήνεσε αδιαμαρτύρητα, πριν από πέντε χρόνια, στη μονομερή από πλευράς της Τράπεζας επιβολή μείωσης 12% στη μισθοδοσία του προσωπικού,

§ ευθυγραμμίστηκε στην ανεπιτυχή εισαγωγή καθεστώτος 4ήμερης απασχόλησης,

§ υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση, μακράν από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, αφήνοντας σοβαρά θέματα, που αφορούν την ισότιμη μεταχείριση και την ενοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων από τις συγχωνευθείσες τράπεζες, ανοικτά ακόμη και σήμερα,

§ διόρισε, με παράτυπες διαδικασίες, παιδιά εν ενεργεία συνδικαλιστών στην Τράπεζα,

§ εξακολουθεί να μην βρίσκει ούτε μία λέξη για τις συστηματικές παραβιάσεις του νομίμου ωραρίου εργασίας, την «εθελοντική εργασία» τα Σαββατοκύριακα, τα τριψήφια υπόλοιπα αδειών παρελθόντων ετών, την πιεστική ατομική στοχοθεσία, τα φαινόμενα εργασιακού εκφοβισμού, τα εργατικά ατυχήματα, τις δυσκολίες των μητέρων στη χρήση του μειωμένου ωραρίου, τις πολύωρες μετακινήσεις συναδέλφων μας χωρίς καμία χιλιομετρική αποζημίωση, τις «προσωρινές» μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, που καταλήγουν εν τέλει να καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Άραγε, τι άλλο ενδεχομένως έχουν στο μυαλό τους να κάνουν το επόμενο διάστημα, το ίδιο πάντοτε … αθόρυβα;Εμείς, πάντως, δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Ευτυχώς, για όλα τα παραπάνω θέματα, έχουμε αποδείξει στην πράξη τη διαθεσιμότητά μας στο να τα αντιπαλέψουμε μαζί με τους συναδέλφους μας, με συνέπεια και συνέχεια. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος ύπαρξης και η αποστολή ενός συλλογικού οργάνου. Η ενασχόληση και η εξεύρεση λύσεων στα εργασιακά ζητήματα, επειδή αφορούν τις ζωές και την καθημερινότητά μας.

Ο στόχος, όμως, των εμπνευστών της συγκεκριμένης ανακοίνωσης είναι άλλος. Ρίχνοντας λάσπη, κατηγορώντας μας ακόμη και για τη μηνιαία συνδρομή των 3€, που παρακρατούμε για τα μέλη μας, επιχειρούν να συμψηφίσουν ανεπιτυχώς τη χρόνια … «αφωνία» με τη συνεπή συνδικαλιστική στάση και δράση. Να απογοητεύσουν εν τέλει τους ίδιους τους συναδέλφους μας, να περάσουν το μήνυμα ότι «όλοι ίδιοι είναι», «τίποτα δεν αλλάζει τελικά», προκειμένου στη συνέχεια να περάσουν αδιαμαρτύρητα ακόμη πιο δυσμενείς αποφάσεις για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας.

Φθάνουν, όμως, στο σημείο να ξεπεράσουν κάθε όριο, επιχειρώντας να μας εμπλέξουν ακόμη και σε κομματικά παιχνίδια, χρεώνοντας μας ακόμη και τα δεινά της χώρας!

Ενήμεροι, προφανώς, και ενοχλημένοι από τη νέα πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και κυρίως από τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας (δείτε εδώ), να επιδιώξει λύσεις στα θέματα των εργασιακών σχέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς και μέσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με νέο κύκλο συναντήσεων με τις αντιπροσωπείες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, επιχειρούν εκ προοιμίου να απαξιώσουν αυτή τη νέα πρωτοβουλία.

Μην ματαιοπονούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και κυρίως να παρεμβαίνουμε διεκδικώντας, ως οφείλουμε, λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των συναδέλφων μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου 216 4001691- 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974) & 216 9001245.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Εμμανουήλ Μπεμπένης Ισίδωρος Γοίλιας

Written by antiracistes

16 Φεβρουαρίου, 2016 στις 9:57 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: