Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ανακοίνωση ΕΑΣ Νο. 95 – Εφάπαξ Εμπορικής

leave a comment »

Ανακοίνωση Νο 95 – 25 Απριλίου 2016
«Φτάνει πια το δούλεμα για το εφάπαξ της πρ.Εμπορικής
H Αlpha Bank φέρει την εγγυητική ευθύνη και αυτή να πληρώσει»

Συνάδελφοι,

Απολύτως σοβαρά θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η εξασφάλιση όμως λύσεων προϋποθέτει ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΑΜΕΣΗ ενεργοποίηση και όχι παραπλάνηση και στάχτη στα μάτια των εργαζομένων! Σε διαφορετική περίπτωση κατακτήσεις ασφαλιστικές, εργασιακές αλλά και ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ απαιτήσεις χιλιάδων ευρώ απλά θα πεταχτούν στον κάλαθο…των εργοδοτών!

Ο λόγος γίνεται για το ΕΦΑΠΑΞ που χορηγεί το ΤΑΠΕΤΕ/ΤΑΥΤΕΚΩ (Κλάδος Πρόνοιας) στους χιλιάδες εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Mε την πρόσληψή μας στην Εμπορική Τράπεζα καταβάλλουμε εισφορά στον Κλάδο Πρόνοιας του ΤΑΠΕΤΕ (νυν ΤΑΥΤΕΚΩ) έτσι ώστε με την συνταξιοδότηση να λάβουμε ΕΦΑΠΑΞ το ποσόν που δικαιούμαστε με βάση το Καταστατικό του ΤΑΠΕΤΕ το οποίο εξακολουθεί και μετά την ένταξη στο ΤΑΥΤΕΚΩ να είναι εν ισχύ.

Το ποσό αυτό είναι το σύνολο των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη.

Ωστόσο δυνάμει διατάξεων του Ν.2084/1992 (Νόμος «Σιούφα»), η εργοδοτική εισφορά της Εμπορικής Τράπεζας (3,25% πάνω στις αποδοχές των ασφαλισμένων) άρχισε να μειώνεται συνεχώς (από τις 1.1.1993 κατά το 1/10 για κάθε έτος) έως ότου εξαλείφθηκε πλήρως στα τέλη του 2001.

Έτσι με την απαλλαγή της Τράπεζας από την δική της εισφορά το Ταμείο συντηρείται και αποδίδει πλέον την εφάπαξ παροχή μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων !!!

Καθώς όμως οι δικές μας αποκλειστικά εισφορές δεν επαρκούν για την απόδοση του εφαπαξ στους δικαιούχους που συνταξιοδοτούνται (αφού το Ταμείο έχει σήμερα περίπου €2,5 εκ.)
ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ:
Οι 832 αποχωρήσαντες με την εθελουσία του 2014 συνάδελφοι της πρ. Εμπορικής να μην έχουν λάβει ακόμη εφάπαξ
Εμείς οι 2.500 εν ενεργεία εργαζόμενοι της πρ. Εμπορικής (ανεξαρτήτως Συλλόγου) κινδυνεύουμε να μην λάβουμε ποτέ εφάπαξ ή ακόμα και αυτές τις καταβληθείσες εισφορές μας !!!
Ειδικότερα για εμάς τους εν ενεργεία:

Πώς θα εξασφαλισθεί ότι θα λάβουμε την εφάπαξ παροχή που δικαιούμαστε όταν ο καθένας από εμάς φθάσει στην ηλικία συνταξιοδότησής του-ηλικία που ποικίλλει βέβαια ανάλογα με το πότε πρωτοασφαλίστηκε κάποιος σε κύριο φορέα ασφάλισης (δηλαδή αν ασφαλίστηκε πριν ή μετά το 1993);

Με απλά λόγια, πώς θα γεμίσει ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ;

Τρεις λοιπόν «ομάδες» δικαιούχων εφαπαξ (εν ενεργεία ασφαλισμένοι πριν το 1993,εν ενεργεία ασφαλισμένοι μετά το 1993 ,832 συνταξιούχοι της εθελουσίας του 2014) … έχουν απαιτήσεις ΠΟΛΛΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ αφού σύμφωνα με Μελέτη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το αναλογιστικό έλλειμμα του ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΕΤΕ (Κλάδος Πρόνοιας) ανέρχονταν το 2011 στα €67 εκ περίπου.

Τι κάνουμε λοιπόν στο δια ταύτα… για να γεμίσει αυτός ο ελλειμματικός κουμπαράς με τα απαιτούμενα ποσά και κυρίως ποιός ΟΦΕΙΛΕΙ να τον γεμίσει;

Απάντηση: η Alpha Bank αλλά ας δούμε το γιατί…

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) της χώρας με την 3-5/2007 απόφασή του υποχρεώνει το ΤΑΥΤΕΚΩ–ΤΑΠΕΤΕ να καταβάλλει στους δικαιούχους του εφάπαξ βοήθημα με βάση το Καταστατικό του!

Καθιστά έτσι υποχρεωτική και αναγκαία την εργοδοτική εισφορά προκειμένου να διαφυλαχθεί η βιωσιμότητα του Τομέα και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων.

Στη συνέχεια και με βάση την απόφαση αυτή του ΑΕΔ, η Διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ παίρνει ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση ΔΣ (1560/14.4.2009) και υποβάλλει πρόταση προς το Υπουργείο για θέσπιση διάταξης νόμου για επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς πρόταση που το ΔΣ του ΤΑΥΤΕΚΩ αποφάσισε μάλιστα να επαναφέρει στις 9.12.2015. Και εδώ το ερώτημα που προκύπτει είναι:

Αγνοεί τα παραπάνω ο Σύλλογος Προσωπικού υπό τον κ. Γκιάτη όταν συναντάται με τον κ. Δομένικο Πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ και όταν (βλ. ανακοίνωση Νο 124) του ζητά «…την ανάληψη πρωτοβουλίας για έκτακτη επιχορήγηση των συγκεκριμένων κλάδων προκειμένου να ικανοποιηθεί το σύνολο των συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν και δεν έχουν λάβει το εφάπαξ βοήθημα»;

Και άραγε από ποιόν ζητά έκτακτη Επιχορήγηση ο Σύλλογος Προσωπικού;
Από το Κράτος ή από την Alpha Bank που έχει και την εγγυητική ευθύνη;

Ρητορικό βέβαια το ερώτημα… καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι φιλοεργοδοτικοί του Συλλόγου Προσωπικού «ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟ» κάνουν το «παγώνι» και ζητούν να επιβαρυνθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός μιας καταχρεωμένης χώρας και όχι ο έχων την εγγυητική ευθύνη εργοδότης (εν προκειμένω η Alpha Bank), ευθύνη που επιβεβαιώνεται με την σφραγίδα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου!!

Kαι βέβαια ο Σύλλογος Προσωπικού παραπλανά ασύστολα και τους 832 συνταξιούχους της πρ. Εμπορικής (σ.σ. «ασφαλισμένους που δεν έχουν λάβει το εφάπαξ» τους αποκαλεί στην ανακοίνωση) προτρέποντάς τους όχι να απαιτήσουν την εισφορά από την Alpha Bank αλλά να στραφούν δικαστικά ενάντια στο Ταμείο.

Επιπλέον όμως δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής κανενός ότι ο «Σύλλογος Προσωπικού», στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρεται μόνο στους 832 συνταξιούχους της πρ. Εμπορικής, ξεχνώντας σκοπίμως:

Τους 2.500 χιλιάδες εργαζόμενους της πρ. Εμπορικής
που δικαιούνται και αυτοί να λάβουν κάποτε το εφάπαξ τους!!!

Ποιος λοιπόν θα τους εξασφαλίσει και αυτούς; Ξανά τόμπολα…

Ο κ. Δομένικος του οποίου παρεμπιπτόντως η σύμβαση λήγει σε λίγες ημέρες ή το κράτος (με έκτακτη επιχορήγηση) που δεν υποχρεούται όμως για κάτι τέτοιο;

Quiz για δυνατούς λύτες…ιδιαίτερα όταν στις επιλογές του Συλλόγου Προσωπικού απουσιάζει ο έχων την εγγυητική ευθύνη της βιωσιμότητας του Τομέα Πρόνοιας ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠΕΤΕ που είναι ΣΑΦΩΣ η Τράπεζα!

Για αυτό παλεύουμε:

Για την καταβολή από την Alpha Bank στο Ταμείο των ποσών εκείνων που αντιστοιχούν στην εργοδοτική της εισφορά (3,25% με έναρξη το 1993) με βάση την 3-5/2007 απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου , τις ίδιες τις αποφάσεις του ΤΑΥΤΕΚΩ, αλλά και τις αναλογιστικές μελέτες του Υπουργείου Εργασίας & Κοιν.Ασφ.

Μόνο έτσι θα εξασφαλισθεί η εφάπαξ παροχή στους χιλιάδες συναδέλφους που πλήρωσαν, πληρώνουν και θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά…

Εάν τώρα αυτά είναι ψιλά γράμματα για ορισμένους που κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μην εγγραφούν επιπλέον υποχρεώσεις στον Ισολογισμό…της Τραπέζης- δημιουργώντας όμως έτσι ανάλογη ζημία στους ασφαλισμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους τους οποίους υποτίθεται ότι υποστηρίζουν- ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΟΩΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΖΩΗΣ.

Η Γραμματεία της Ενιαίας Αγωνιστικής Συσπείρωσης
Για επικοινωνία: Σπύρος Μητροτάσιος (Γενικός Γραμματέας ΕΝ.Α.Σ).
ΤΗΛ: 210 3245976 , 6947 009538

Written by antiracistes

25 Απριλίου, 2016 στις 6:06 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: