Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 19.4.2016 ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

leave a comment »

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΚΠΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 19.4.2016 ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. έχοντας υπογράψει το τρίτο μνημόνιο, συνέχεια των προηγούμενων, συνεχίζει την αντι-ασφαλιστική επίθεση του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., που υπαγορεύει η απρόσκοπτη κερδοφορία τους.
Η σύνταξη πλέον, δε θα είναι κοινωνικό δικαίωμα εγγυημένο από το κράτος, αλλά προνοιακό επίδομα υποκείμενο σε συνεχείς μειώσεις.
Η “Εθνική Σύνταξη” ορίζεται -στην καλύτερη περίπτωση- σε 384 €. Τα κριτήρια είναι τόσα και τέτοια που ούτε αυτό το ποσό είναι εγγυημένο. Η “Ανταποδοτική Σύνταξη” αφορά όλον τον εργάσιμο βίο και ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούν από 0,77% μέχρι 2% κατ’ έτος ασφάλισης, και μάλιστα με δυνατότητα επανυπολογισμού ακόμα και τρεχουσών συντάξεων, με κριτήρια όπως ρυθμός αύξησης Α.Ε.Π., προσδόκιμο ζωής, ρήτρα βιωσιμότητας, κ.λπ.
Οι επικουρικές, αν επιβιώσουν από τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που χρόνια δέχονται, θα καλύπτουν μόνο το 18% του συντάξιμου μισθού στα 40 χρόνια δουλειάς με 0,45% κατ’ έτος αναπλήρωση. Ενώ, προοπτικά ενοποιημένες με τις κύριες συντάξεις, ή θα καλύψουν ελλείμματα άλλων ταμείων και θα εξαϋλωθούν ή, αν είναι ελλειμματικές οι ίδιες, θα καταργηθούν στο βωμό της ρήτρας βιωσιμότητας.
Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας σύνταξης, ταμείων πρόνοιας, κοινωνικών παροχών, ασθενείας, βοηθημάτων κ.λπ., χωρίς στήριξη από το κράτος και με ταυτόχρονη κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ τρίτων, θα γενικεύσει τις συντάξεις και τις παροχές πείνας και εξαθλίωσης.
Η δημιουργία ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων αφορά την ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους και τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων τους στον τομέα της «ελεύθερης αγοράς – οικονομίας» (π.χ. χρηματιστήριο). Μ’αυτόν τον τρόπο η περιουσία τους θα κινδυνεύσει να εξαφανιστεί.
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας ως το 2020, η ηλικία εξόδου από την εργασία θα είναι τα 67 έτη, ενώ καταργείται και η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας μετά από 40 χρόνια δουλειάς. Η «ποινική» ρήτρα για κάθε έτος που ο εργαζόμενος θα φύγει νωρίτερα από τα 40 χρόνια μειώνει κατά 10% περαιτέρω (από ήδη 6%) τις συντάξεις.
Η αύξηση των εισφορών, την ώρα που χθες ακόμα μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9%, χωρίς αντίστοιχη ονομαστική αύξηση των μισθών, τους μειώνει ακόμα περισσότερο. Μισθοί των 800€ θα δίνουν συντάξεις 527€ μετά από 20 χρόνια δουλειάς και 700€ μετά από 35 χρόνια δουλειάς.
Οι μισθοί του δημοσίου με το νέο μισθολόγιο θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, οπότε θα συμπαρασύρουν ακόμα πιο κάτω τις συντάξεις.
Οι συνταξιούχοι θα χάσουν κατά μέσο όρο 15% από τη σύνταξή τους και οι μειώσεις θα φτάσουν ως και το 35% (έχουν ήδη χάσει από το 2010 35-50%).
Οι ίδιες δραστικές περικοπές γίνονται και στα επικουρικά ταμεία. Μείωση 30% στο ΜΤΠΥ και 10% στο εφάπαξ (έχει ήδη προηγηθεί 30% μείωση).
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη νέα λεηλασία των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών σε βάρος των εργαζόμενων.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
– Δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης
των γενεών, με συντάξεις και παροχές για αξιοπρεπή διαβίωση.
– Κατάργηση των μνημονίων, ανατροπή των πολιτικών που τα επιβάλλουν και διαγραφή του
χρέους.
– Κατάργηση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων
– Επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
– Πλήρη ασφάλιση, περίθαλψη, κάλυψη της περιόδου ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους,
σύνταξη και επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό για όλους
– Αύξηση μισθών, συντάξεων, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης σε αριθμό ημερών εργασίας και ηλικία. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Να καλύψουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών κράτος και εργοδότες. Να επιστραφούν 13ος και 14ος μισθός.
– Κατάργηση ελαστικών σχέσεων και σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.
ΘΕΩΡΟΥΜΕ αναγκαίο το συντονισμό όλων των εργαζόμενων με τα πληττόμενα στρώματα (αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, νεολαία) προκειμένου να ακυρώσουμε εν τη γενέσει της την αντι-ασφαλιστική επίθεση και την κατάργηση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στη 48ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα.
ΚΑΛΟΥΜΕ σε συντονισμό αγώνα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για οργάνωση γενικής απεργίας διαρκείας ως την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Το Προεδρείο
Μαρλέν Λογοθέτη Ζαχαρίας Τριγάζης Ροδάνθη Ξεζωνάκη

Written by antiracistes

31 Μαΐου, 2016 στις 1:43 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: