Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Επαναπρόσληψη Οδυσσέα Βογιατζή: Δικαίωση με συμβολικές διαστάσεις

leave a comment »

Εφημερίδα των Συντακτών
https://www.efsyn.gr/arthro/dikaiosi-me-symvolikes-diastaseis
Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή

Σε μια εποχή που τα εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται, λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων σκορπίζουν εκατοντάδες απολυμένους χωρίς αποζημίωση, ενώ η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κοιτάει αμήχανα, οι μικρές νίκες αποκτούν συμβολικές διαστάσεις σε ένα τοπίο ήττας.

Μία τέτοια νίκη, που κερδήθηκε χάρη στη μαζική κινητοποίηση εργαζομένων στα πανεπιστήμια, φοιτητών και αλληλέγγυων, είναι η υπόθεση του Οδυσσέα Βογιατζή, συμβασιούχου επί 12 χρόνια στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Ο 58άχρονος συμβασιούχος έξι μήνες ύστερα από σοβαρό εργατικό ατύχημα, που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή του, κινδύνεψε να βρεθεί στον δρόμο, αφού η σύμβασή του δεν ανανεώθηκε (βλ. «Εφ.Συν.» 2/6 «Και θύμα εργατικού ατυχήματος… και απολυμένος»).

Σε δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλος δεσμεύτηκε ενώπιον εκατοντάδων συγκεντρωμένων ότι ο Οδυσσέας θα επιστρέψει στην εργασία του με πλήρη δικαιώματα.

Την Παρασκευή, με συνοδεία συναδέλφων του και φοιτητών, ο παρά λίγο απολυμένος διεκδίκησε έμπρακτα το δικαίωμα της επιστροφής στη δουλειά.

Κάτι που σε άλλες εποχές θα θεωρούνταν αυτονόητο, σήμερα επιβλήθηκε υπό την πίεση ενός ακηδεμόνευτου κινήματος.

«Ολοι γνώριζαν την κατάσταση που επικρατούσε στο ταριχευτήριο. Ο πρώην πρύτανης κ. Πελεγρίνης είχε επισκεφθεί αυτόν τον άθλιο χώρο το 2012. Ενώ αναγνώρισε την αναγκαιότητα παρέμβασης για βελτιώσεις, το μόνο που άλλαξε ήταν το ασανσέρ προς διευκόλυνση της πρόσβασης των καθηγητών» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Οδυσσέας, περιγράφοντας το μεροκάματο του τρόμου:

«Δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις να αναδίδονται εξαιτίας της έλλειψης απαγωγών και των χαλασμένων δεξαμενών. Το ίδρυμα δεν ξόδευε χρήματα ούτε καν για τα απαραίτητα μέσα προστασίας – γάντια, μάσκες, ειδικές ποδιές».

Το ατύχημα συνέβη ενώ ο εργαζόμενος αναγκάστηκε να ταριχεύει πτώματα με… γεωργικό ψεκαστήρι, αντί για το κατάλληλο πιεστικό μηχάνημα:

«Ο άμεσος προϊστάμενός μου μου έστειλε για βοηθό έναν ανειδίκευτο, ο οποίος έκανε τον λανθασμένο χειρισμό που προκάλεσε το χημικό έγκαυμα στο στήθος και το πρόσωπό μου. Ο λόγος της επιβολής βοηθού και του ψεκαστικού μηχανήματος για γεωργική χρήση και για το οποίο είχα εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις μου ήταν η εντατικοποίηση της δουλειάς, καθώς έπρεπε να ταριχευτούν εντός ολίγων ωρών 3 πτώματα!».

Ο ίδιος παραμένει επί έξι μήνες απλήρωτος, με τη σύμβασή του στον αέρα.

«Τα περισσότερα από τα λεγόμενα “εργατικά ατυχήματα” οφείλονται σε διοικητικές παραλείψεις της εργοδοσίας», μας λέει, συμπληρώνοντας ότι «οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι κατάρα για τους εργαζόμενους και παράδεισος για τους εργοδότες, είτε ιδιώτες είτε κράτος».

Συμπέρασμα

«Οι μόνοι που μπορούν να απαιτήσουν να αλλάξει αυτό το καθεστώς είμαστε εμείς. Αυτοί που παράγουν τον πλούτο τον οποίο ιδιοποιούνται άλλοι», είναι το συμπέρασμά του από τον νικηφόρο συλλογικό αγώνα που οδήγησε στην επαναπρόσληψή του.

«Οσο για το “επίσημο κράτος”, είναι χαρακτηριστικό ότι μολονότι το ατύχημα δημοσιοποιήθηκε σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και έδωσα συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, παρότι ξεσηκώθηκαν εργαζόμενοι και φοιτητές μαζικά, τα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίας δεν έκαναν απολύτως τίποτα».

Written by antiracistes

5 Ιουνίου, 2016 στις 3:45 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: