Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΑΣΠ: Ανακοίνωση Νο 96 – 08 Ιουνίου 2016 «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΙΑ»

leave a comment »

Ανακοίνωση Νο 96 – 08 Ιουνίου 2016

EAS_LOGO_600

«ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΓΑΘΗΣ ΤΣΟΥΚΙΑ»

Καταγγέλλουμε την μεθοδευμένη απόλυση της συναδέλφισσας Αγάθης Τσουκιά η οποία εργάζονταν στην Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Alpha Bank. Η Αγάθη Τσουκιά απολύθηκε από την Τράπεζα στις 11 Απριλίου 2016 μετά από άρνησή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου 2014 και αφού προηγουμένως της είχε ασκηθεί, όπως καταγγέλλει, αφόρητη πίεση προκειμένου να αποχωρήσει!

Έτσι στις 17.10.2014 (υπενθυμίζουμε ότι το Πρόγραμμα Εθελουσίας προκηρύχθηκε στις 15.09.2014) τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας προέβησαν σε καθυστερημένη και αναδρομική «αξιολόγησή» της ως «ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗΣ» και μάλιστα «σωρευτικά» για 3 έτη (2011, 2012, 2013) σε αντίθεση με τα προηγούμενα δελτία στα οποία η βαθμολογία της ήταν από «ικανοποιητικά» έως «πολύ καλά». Κατόπιν ακολούθησαν και νέες πιέσεις για οικειοθελή(;;;) αποχώρηση της συναδέλφου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Αγάθη Τσουκιά δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία. Η Τράπεζα έχει στόχο:
• να μειώσει το λειτουργικό κόστος με την μείωση προσωπικού
• να χρησιμοποιήσει το Δελτίο Αξιολόγησης ως εργαλείο εκφοβισμού των εργαζομένων

Άλλωστε ο επικαιροποιημένος Κανονισμός Αξιολόγησης (Εγκύκλιος αριθ.34, 30 Μάϊου 2016) είναι ξεκάθαρος ως προς τις συνέπειες της Υποαξιολόγησης:

«Επισημαίνεται ότι το επίπεδο Τελικής Αξιολογήσεως «Μη αποδεκτό» δημιουργεί προϋποθέσεις στασιμότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Οργανισμό Προσωπικού.» (σελ.7)
Ωστόσο με μια πιο προσεκτική ματιά στον Οργανισμό Προσωπικού της Alpha Bank (με βάση τον οποίο η Τράπεζα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα) διαπιστώνουμε ότι η υποαξιολόγηση δεν δημιουργεί απλά και ΜΟΝΟ προϋποθέσεις στασιμότητας…αλλά και καταγγελίας της Σύμβασης!!!
Άρθρο 9.

Στασιμότητα
1. Δεν προάγονται, κρινόμενοι ως στάσιμοι, όσοι από την τελευταία προαγωγή τους:…
β. επέδειξαν ανεπάρκεια και επαγγελματική ακαταλληλότητα και, αξιολογούμενοι, τίθενται σε επίπεδο του ελαχίστου προβλεπομένου αποδεκτού…
…και αμέσως παρακάτω:
2. Η δυνατότητα της Τραπέζης να κηρύξει την κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενα στασιμότητα, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την κατάργηση του δικαιώματός της να αποφασίσει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και άνευ προηγούμενης τηρήσεως άλλης διαδικασίας, την καταγγελία της συμβάσεως εργασίας του Υπαλλήλου…

ΣΥΝΕΠΩΣ Η «ΓΡΑΜΜΗ» ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ:
ΥΠΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ- ΑΠΟΛΥΣΗ

Πρόθεση λοιπόν της Διοίκησης είναι να καλύψει την εντολή των απολύσεων με την πλάγια μέθοδο της υποαξιολόγησης όπως διαφαίνεται στην ΟΔΗΓΙΑ του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ :

Επισημαίνεται ότι ιδιαιτέρως στις πολυπληθείς Μονάδες, η αξιολόγηση της αποδόσεως του Προσωπικού, ενδείκνυται να έχει την ακόλουθη κατανομή:

ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΕΛΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΣ
10% Μη αποδεκτό
70% Μέτριο έως Πολύ Ικανοποιητικό
20% Άριστο

Πραγματικός στόχος λοιπόν της οδηγίας είναι η μείωση του προσωπικού (όπως αυτό καθορίζεται από το εκάστοτε πλάνο της επιχείρησης) αφού γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για υπονοούμενο-εντολή προς τους αξιολογητές να εντοπίζουν «κόσμο» και να τον υποαξιολογούν.

Η υπόνοια άλλωστε της ως άνω οδηγίας είναι αντίστοιχη με μηνύματα-εντολές του τύπου «Χρειάζεται ενεργοποίηση όλων» τα οποία στέλνει η Περιφέρεια στα Καταστήματα και που σημαίνει ουσιαστικά «Πιάστε τους στόχους σας»…αφού μόνο αυτό τους ενδιαφέρει.

Ούτε και πείθει κανέναν το επιχείρημα της Τράπεζας ότι «η οδηγία για την υποαξιολόγηση βασίζεται σε διεθνή standards (καμπύλη “Bell-Curve”)» δηλαδή στην καμπύλη απόδοσης που εμφανίζει το προσωπικό μιας επιχείρησης βάσει στατιστικών μελετών !

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η οδηγία υποαξιολόγησης του Κανονισμού αξιολόγησης (σελ. 7) σε συνδυασμό με τα περί «Στασιμότητας» του Οργανισμού Προσωπικού της Alpha Bank (άρ.9§1.β κ’ άρθ. 9§2) λύνει τα χέρια της Διοίκησης για καταγγελίες συμβάσεων.

Τα νομοθετήματα για τα εργασιακά και τις ομαδικές απολύσεις αλλά και οι αναδιαρθρώσεις στο τραπεζικό σύστημα με την μετακύλιση των δανείων «κόκκινων» και πράσινων σε ξένα funds (με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων) κάνουν ακόμα πιο ζοφερό το μέλλον του Κλάδου.

Η Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση θα αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε:
→ Να ακυρωθεί η οδηγία υποαξιολόγησης
→ Να μπει από τώρα φραγμός στους σχεδιασμούς της διοίκησης

Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους μπροστά στην κρισιμότητα των εξελίξεων
ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ στους συναδέλφους

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΑΣ
Επικοινωνία: Μητροτάσιος Σπύρος
210 324 5679, 6947 009538

Written by antiracistes

8 Ιουνίου, 2016 στις 9:22 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: