Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΑΣ «Καθήλωση μισθών, ανασφάλεια και φύκια για μεταξωτές κορδέλες η νέα ΕΣΣΕ»

leave a comment »

EAS_LOGO_600

 

Ανακοίνωση Νο 98 – 08 Aυγούστου 2016
«Καθήλωση μισθών, ανασφάλεια και φύκια για μεταξωτές κορδέλες η νέα ΕΣΣΕ»

Με τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσε την υπογραφή της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στην Alpha Bank η ηγεσία του «Συλλόγου Προσωπικού» κάνοντας μάλιστα λόγο για «Σύμβαση ευθύνης και προοπτικής». Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα, οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές του «Συλλόγου Προσωπικού» κάνουν λόγο για… πολύμηνες διαπραγματεύσεις (!!!) οι οποίες απαιτήθηκαν προκειμένου να υπογραφεί η νέα ΕΣΣΕ.

Πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τις οποίες βέβαια οι 8.700 εργαζόμενοι της Τράπεζας δεν είχαν καμία απολύτως σχετική ενημέρωση, εκτός από δύο ανακοινώσεις «καρμπόν»:

Ανακοίνωση Νο 142 στις 11 Ιουλίου 2016
«Οι πρώτες συναντήσεις του Συλλόγου με τους εκπροσώπους της Τράπεζας έγιναν μέσα σε καλό πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού.
Όμως η απόσταση που μας χωρίζει παραμένει μεγάλη.»

Ανακοίνωση Νο 145 στις 20 Ιουλίου 2016
«Η Τράπεζα μέσω των εκπροσώπων της… αντιμετώπισε τα αιτήματά μας με θετικό πνεύμα.
Όμως η απόσταση που πρέπει να καλύψουμε… παραμένει μεγάλη.»

Και ως εκ θαύματος, μέσα σε μία εβδομάδα κατάφεραν να καλύψουν τη μεγάλη απόσταση που τους χώριζε από τους εκπροσώπους της Τράπεζας…

Σίγουρα πρόκειται για άθλο πρωτοφανή στα συνδικαλιστικά χρονικά εκτός και αν η απόσταση δεν ήταν από την αρχή τόσο μεγάλη και το ζητούμενο ήταν απλά η επικοινωνιακή διαχείριση άλλης μιας σύμβασης «κομμένης και ραμμένης» στα μέτρα της Τράπεζας.

Έτσι, με βάση την Ανακοίνωση του «Συλλόγου Προσωπικού»-αλλά και το ίδιο το κείμενο της Σύμβασης που ήδη δημοσιοποιήθηκε – διαπιστώνουμε τα εξής:

1ον: Κινείται ξεκάθαρα στη λογική της Τράπεζας αφού κρατά «παγωμένες» τις αποδοχές για άλλα τρία χρόνια χωρίς να αναστρέφει την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών.

2ον: Πρόκειται για εμπαιγμό των εργαζομένων ιδιαίτερα της πρ. Εμπορικής αφού η ηγεσία του «Συλλόγου Προσωπικού» ήταν αυτή που, το 2014, επικύρωσε ουσιαστικά τις μονομερείς και παράνομες μειώσεις καθηλώνοντας τις αποδοχές 4.000 εργαζομένων σε αξιοθρήνητα για τον τραπεζικό κλάδο επίπεδα. Σήμερα οι ίδιοι συνδικαλιστές πουλάνε φούμαρα δεξιά και αριστερά υποσχόμενοι ψίχουλα… πιθανά τον Μάρτιο του 2018,

3ον: Είναι πράγματι εξοργιστικό η ηγεσία του Συλλόγου Προσωπικού να μιλά «για προστασία της εργασίας και κατοχύρωση της εργασιακής μας σχέσης»(!!!), όταν η εργοδοσία στην κυριολεξία ξεσαλώνει με το να εξωθεί μεθοδικά τους εργαζόμενους σε αποχώρηση («στημένες» υποαξιολογήσεις, κλήσεις στο γραφείο προσωπικού και πιέσεις για οικειοθελή αποχώρηση, απολύσεις, μεταθέσεις από την μία στην άλλη άκρη της Ελλάδος). Άλλωστε ούτε στην ανακοίνωση της Τράπεζας είδαμε κάτι σχετικό με διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Αλλά και η διατύπωση του σχετικού με απολύσεις όρου της ΕΣΣΕ είναι ένα καθαρό ευχολόγιο: «…τα συμβαλλόμενα μέρη εκφράζουν τη βούλησή τους να επιδιώξουν την προστασία της απασχολήσεως…» (άρθρο 4.6 – Προστασία Απασχολήσεως).

4ον: Είναι υποτίμηση της νοημοσύνης μας να παρουσιάζονται οι κλαδικές ρυθμίσεις της ΣΣΕ ΟΤΟΕ-Τραπεζών του 2016 ως επιτεύγματα του Συλλόγου Προσωπικού. Για παράδειγμα η ρύθμιση για την αύξηση των ημερών σχολικής παρακολούθησης από 6 που ήταν πριν σε 6+ (2 για κάθε παιδί πλέον του ενός) είναι θέση που επεξεργαστήκαμε εμείς η Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση και την υποβάλλαμε μέσω του Συλλόγου μας στην ΟΤΟΕ η οποία την ενέταξε στις διεκδικήσεις της νέας Κλαδικής ΣΣΕ και έγινε αποδεκτή από τις Τράπεζες αυτούσια !

5ον: Εμπεριέχει μια πολύ σοβαρή παγίδα ειδικά για τους προερχόμενους από την Εμπορική και την Ιονική συναδέλφους που θα θελήσουν να ενταχθούν στο ασφαλιστήριο της AXA (Πυλώνας ΕΦΑΠΑΞ). Και αυτό διότι στην σχετική Σύμβαση για την AXA (άρθρο2.4) που συνομολόγησαν Τράπεζα-Σύλλογος και που ως τώρα απευθύνονταν ΜΟΝΟ στους πριν την 31.12.1992 ασφαλισμένους του Ταμείου της Τραπέζης Πίστεως (ΤΑΠ) ρητώς προβλέπεται ότι με την παροχή αυτή «…ικανοποιείται κάθε δικαίωμα των ασφαλισμένων για τη λήψη οποιασδήποτε άλλης παροχής ή αποζημιώσεως κατά τη λύση της συμβάσεως εργασίας, για οποιοδήποτε λόγο και αιτία, οι οποίες, σε κάθε περίπτωση θα συμψηφίζονται (!!!) με τις παροχές του δια της παρούσης, καθιδρυομένου φορέα…»
Άρα ούτε αποζημίωση απόλυσης, ούτε αποχώρησης ή εθελουσίας κ.λπ. και σε κάθε περίπτωση συμψηφισμός των νομίμων με το κονδύλι της AXA.
Αλλά και όποιος συμμετέχει στο ασφαλιστήριο αυτό για λιγότερο από 10 χρόνια τότε -κατά την αποχώρησή του από την Τράπεζα- λαμβάνει μόνο τις δικές του εισφορές.
Αυτές τις «παροχές» θέλουν να επεκτείνουν μαζί με την Τράπεζα και στους υπόλοιπους εργαζόμενους;

6ον: Από τα παραπάνω (και όχι μόνο) σημεία γίνεται σαφές ότι η συμφωνία ηγεσίας Συλλόγου Προσωπικού-Τράπεζας -αν εξαιρέσει κανείς ορισμένα δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα- υπηρετεί ΠΙΣΤΑ τους εργοδοτικούς στόχους «…το πρόγραμμα αναδιαρθρώσεως και των σχετικών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την Τράπεζα» (άρθρο 4.6. της ΕΣΣΕ) «…σε συνδυασμό με την ευχέρειά της να καθορίζει και προσαρμόζει την εκάστοτε οικονομική πολιτική της» (άρθρο 2.2. Προοίμιο).

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Να αντιτάξουμε στον εργοδοτικό συνδικαλισμό (κάθε μορφής και με όποιο προσωπείο και αν αυτός εμφανίζεται) ένα ενιαίο μέτωπο σε όλη την Alpha Bank ικανό να δώσει ελπίδα και πραγματική προοπτική.

Να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας όπως αυτοί έχουν ξεκάθαρα διαφανεί το τελευταίο διάστημα (υποαξιολόγηση, απολύσεις, μεταθέσεις) πριν είναι πολύ αργά.

Η Γραμματεία της ΕΑΣ
Επικοινωνία: Σπύρος Μητροτάσιος
210/3245976, 694 7009538
http://www.easp.gr

Written by antiracistes

8 Αυγούστου, 2016 στις 10:58 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: