Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙ.ΣΥ.Ε.Τ. ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

leave a comment »

ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016, ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ, ΩΡΑ 10:00
Αθήνα 8.11.2016
ΚΙ.ΣΥ.Ε.Τ.
Η σημερινή φάση του αγώνα για την υπεράσπιση των συντάξεών μας.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η ΚΙΣΥΕΤ, πριν ακόμα διαμορφωθεί σε οργανωμένη κίνηση, από την πρώτη εμφάνισή της στο χώρο, στις 30 Απριλίου 2015, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, όπου έγινε η πρώτη προσπάθεια κατάργησης των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων με την περιβόητη πρόταση Γκιάτη – Βογιατζοπούλου, πάλεψε και με την παρέμβαση δεκάδων συναδέλφων μας οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με δική της πρωτοβουλία, αποσύρθηκε η πρόταση αυτή.
Διαπιστώνοντας α) ότι η ΟΤΟΕ αποδεχόμενη μια γενική διεκδίκηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων ήθελε να οδηγήσει στην κατάργηση των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων μας τα οποία έχουμε πληρώσει στο ακέραιο β) την αδράνεια του ΔΣ του Συλλόγου μας όσον αφορά την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος και γ) την ανταπόκριση των συναδέλφων στο κάλεσμά μας, αποφασίσαμε στην πορεία να συστήσουμε την ΚΙΣΥΕΤ, η οποία δεν ακολουθεί τα χνάρια καμιάς ευρύτερης παράταξης, που εκπροσωπείται στα παραπάνω συνδικαλιστικά όργανα, ούτε κάποιου πολιτικού χώρου.
Μόλις δέκα ημέρες αργότερα, στην Εκλογική Συνέλευση της 10ης Μαϊου 2015, όταν τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου ρωτήθηκαν δημόσια γιατί δεν παραβρίσκονταν σε μια τόσο σοβαρή παρέμβαση της ΟΤΟΕ στο δικό μας ταμείο, δήλωσαν πως δεν ήταν «ενημερωμένοι» και έπρεπε εμείς να τους το πούμε.
Η ξεκάθαρη προάσπιση από την ΚΙΣΥΕΤ των συμφερόντων και δίκαιων αιτημάτων για το σύνολο των συναδέλφων, είχε ως αποτέλεσμα τη συσπείρωση πολλών συναδέλφων γύρω από τις θέσεις, τους στόχους και τις ενέργειές της. Γνωρίζετε συνάδελφοι, ότι οι θέσεις της Κίνησής μας καθώς και η επιλογή των τρόπων δράσης της, αντλούνται από τη συνεχή επαφή μαζί σας, μέσω όλων των δυνατών μορφών επικοινωνίας. Δικές σας απόψεις και ιδέες λαμβάνονται υπόψη και επεξεργάζονται δημιουργικά.
Επιπλέον, η μη εξάρτησή της από πολιτικά κόμματα, παρατάξεις και παράγοντες, της δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζει και να ενεργεί σε πλήρη ανεξαρτησία, χωρίς επηρεασμούς και σκοπιμότητες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που όλοι μας βιώνουμε.
Σε θεσμικό επίπεδο, η Κίνησή μας εκπροσωπείται από δύο μέλη στο Δ.Σ. του Συλλόγου τα οποία εξελέγησαν στις εκλογές της 10ης Ιουνίου 2015.
Οι δύο αυτοί εκπρόσωποι, σταθερά, μεθοδικά και επίμονα, συνέχισαν και συνεχίζουν τις προσπάθειες για την ανάδειξη του αιτήματος της υπεράσπισης των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων μας, όπως αυτά καθορίζονται στο Καταστατικό του Ταμείου μας. Δηλαδή τη λήψη προσυνταξιοδοτικής παροχής, σύμφωνα με το ΤΕΑΠΕΤΕ, μέχρι τη συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα και την μετέπειτα καταβολή συνολικής σύνταξης ίσης με την αρχικά απονεμηθείσα παροχή.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ο Νόμος 4387/16 ή νόμος Κατρούγκαλου με τη τροπολογία, την παραμονή της ψήφισής του από την Βουλή, η οποία εντάχθηκε στο άρθρο 73Α, για τον επανυπολογισμό των προσυνταξιοδοτικών παροχών του ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ, ήταν σύμφωνα με τη λογική της ΟΤΟΕ.
Η υλοποίηση της κατάργησης των δικαιωμάτων των σημερινών προσυνταξιούχων ΕΤΑΤ (μετά το 2006) και ΕΤΕΑ (προ του 2006) έγινε με την έκδοση της εγκυκλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.
Η υλοποίηση της κατάργησης των δικαιωμάτων των σημερινών συνταξιούχων ΙΚΑ της Εμπορικής ( συνταξιοδοτηθένων από το ΤΕΑΠΕΤΕ μέχρι το 2006) έγινε με τις Υπουργικές αποφάσεις για την αναπροσαρμογή των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων και τον καθορισμό των τεχνικών παραμέτρων σχετικά με τις παροχές του ΕΤΕΑ (ΦΕΚ Β 1604/7.6.2016 ,ΦΕΚ Β 1605/7.6.2016).
Οι περικοπές ξεκίνησαν με τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη ΕΤΕΑ στους συνταξιούχους ΙΚΑ της Εμπορικής, με τις περικοπές στους προσυνταξιούχους του ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ και θα ολοκληρωθούν με τις περικοπές από το ΕΤΑΤ στο ποσό που λαμβάνουν ως συμπληρωματική παροχή από το ΕΤΑΤ/ΤΕΑΠΕΤΕ οι συνταξιούχοι ΙΚΑ της Εμπορικής.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Ειδικά Ασφαλιστικά Δικαιώματα είχαν μέχρι σήμερα χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα με τους ν. 3371/2005 και 3455/2006.
Η εμπλοκή του Δημοσίου στο ΤΕΑΠΕΤΕ μετά το 2006 , μέσω του ΕΤΕΑ και του ΕΤΑΤ, είχε να κάνει μόνο με το διοικητικό μέρος των απονομών των συγκεκριμένων παροχών σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΑΠΕΤΕ.
Το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είχε καμιά ανάμιξη με τη χρηματοδότηση αυτών των παροχών.
Η ανατροπή που έγινε με το Ν. 4387/16, έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της Τράπεζας από την εικόνα και συνεπώς την απαλλαγή της από τις υποχρεώσεις της, σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση αυτών των λογαριασμών για την κάλυψη των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων μας, έτσι όπως ορίστηκε με το ν. 3371/2005 για τους πριν το 1993 ασφαλισμένους στο ΤΕΑΠΕΤΕ. Ένα πάγιο αίτημα της Τράπεζας (EMPORIKI BANK-CREDIT AGRICOLE, ALPHA BANK)) για απαλλαγή από την όποια υποχρέωσή της, όσον αφορά την χρηματοδότηση του Ταμείου μας, υλοποιήθηκε από τη σημερινή Κυβέρνηση, με το νόμο Κατρούγκαλου.
Από το 2010, με τις περικοπές των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας, στη συνέχεια με την εφαρμογή όλων των μνημονιακών νόμων που ψηφίζονταν για την δήθεν σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά αξιόλογη προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της κατάφωρα άδικης εφαρμογής αυτών των περικοπών στις Ειδικές Ασφαλιστικές Παροχές μας, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με υπέρογκες κρατήσεις επί 30 και 35 χρόνια και δεν είχαν καμία σχέση με το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μέχρι και σήμερα.
Μήπως όμως συνέβη το ίδιο και σε όλες τις άλλες Τράπεζες που είχαν παρόμοιο καθεστώς; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Ελλάδος δεν υπέστησαν τέτοιες περικοπές και απολαμβάνουν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το Επίδομα Αδείας.
Ποιες είναι οι αντιδράσεις του Συλλόγου μέχρι σήμερα για όλα αυτά; Από το 2010 μέχρι σήμερα, εκτός από τις μεμονωμένες αντιδράσεις ουσίας (βλέπε άρθρα του Σωτήρη Αντωνίου στο Τραπεζικό Βήμα το 2013, όπου καυτηρίαζε την στάση της εκπροσώπου της ΟΤΟΕ κας Βογιατζοπούλου στο ΔΣ του ΕΤΑΤ, η οποία υπερθεμάτιζε την εφαρμογή των περικοπών των δώρων και των άλλων μνημονιακών νόμων επί των προσυνταξιοδοτικών μας παροχών) ουδεμία άλλη φωνή υπήρξε.
Άκρα του τάφου σιωπή εκ μέρους του προεδρείου του Συλλόγου και των τεσσάρων συνδικαλιστικών κομματικών παρατάξεων.
Οι προσπάθειες των δύο (2) συμβούλων της ΚΙΣΥΕΤ για την προβολή των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων μας ως βασικό αίτημα, προσέκρουε συνεχώς στην απόλυτη άρνηση εκ μέρους των υπόλοιπων επτά (7) συμβούλων των κομματικών παρατάξεων, οι οποίοι πάντα έβαζαν άλλες προτεραιότητες που συνδέονταν με τις ευρύτερες πολιτικές τους επιλογές επί του θέματος.
Η μόνη ενέργεια που έγινε αποδεκτή μετά από πολλές πιέσεις λόγω της παρουσίας στις συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων δεκάδων συναδέλφων ήταν η εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης για τον υπολογισμό του ποσού που πρέπει επιπλέον να εισφέρει η Τράπεζα στους ειδικούς λογαριασμούς των συνταξιοδοτούμενων από το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ για την κάλυψη των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Στις 28 Ιουλίου 2016, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία πως το κεντρικό αίτημα του Συλλόγου είναι η υπεράσπιση των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων μας. εδώ
Η πρώτη φορά που τα ειδικά ασφαλιστικά δικαιώματα αποτέλεσαν απόφαση διεκδίκησης του Συλλόγου ήταν στην Γενική Συνέλευση της 28ης Ιουλίου 2016 μετά από πρόταση της ΚΙΣΥΕΤ.
Εφόσον τα δικαιώματα αυτά δεν ήταν αιτήματα του Συλλόγου μέχρι σήμερα, είναι απολύτως λογικό να μην αποτελούν και αιτήματα για νομική διεκδίκηση.
Στις 12 Οκτωβρίου 2016 η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε να συμμετέχει στην αίτηση ακύρωσης του Νόμου 4387/16 που κίνησε η ΟΤΟΕ.
Οι δύο (2) σύμβουλοι της ΚΙΣΥΕΤ καταψήφισαν την πρόταση δεδομένου ότι πρώτον δεν γνωρίζαμε το περιεχόμενο του δικογράφου παρόλο που το ζητήσαμε, δεύτερον και ουσιαστικότερο δεν εμπιστευόμαστε τις ενέργειες της ΟΤΟΕ στην υπεράσπιση των Ειδικών Ασφαλιστικών μας Δικαιωμάτων καθόσον η μέχρι σήμερα δράση της ήταν στην κατεύθυνση της κατάργησης αυτών.
Σήμερα, μετά την κατάθεση από 21 Οκτωβρίου 2016 των 2 αιτήσεων ακύρωσης υπουργικών αποφάσεων (ΦΕΚ Β 1604/7.6.2016 ,ΦΕΚ Β 1605/7.6.2016) εκ μέρους της ΟΤΟΕ, της ΟΣΤΟΕ και διαφόρων Συλλόγων μεταξύ των οποίων και του Συλλόγου μας γνωρίζουμε πλέον το περιεχόμενο του δικογράφου.
Στο ερώτημα αν μας καλύπτει η νομική αντίδραση της ΟΤΟΕ, η απάντηση είναι ότι δεν καλύπτει κανέναν που έχει κάποια ειδικότερα θέματα, όπως εμείς, δεν έχει ειδική αναφορά στα συγκεκριμένα Ειδικά Ασφαλιστικά μας Δικαιώματα, αλλά είναι γενικού χαρακτήρα. Είναι δε τέτοιος ο γενικός τους χαρακτήρας ώστε, μπορούν να αποτελέσουν, όπως ακριβώς είναι διατυπωμένες οι συγκεκριμένες αιτήσεις ακύρωσης, το περιεχόμενο ανάλογων αιτήσεων ακύρωσης από οποιοδήποτε άλλο συλλογικό όργανο ή ένωση εργαζομένων πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο.
Βεβαίως είναι μια νομική ενέργεια διεκδίκησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζεται τα ειδικά ασφαλιστικά δικαιώματα των μελών του Συλλόγου μας.
Μετά την ανακοίνωση από την ΟΤΟΕ της κατάθεσης των αιτήσεων ακύρωσης, ανακοινώθηκε κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων Προσωπικού Alpha Bank του εργοδοτικού κ Γκιάτη για βιομηχανία μαζικών αγωγών, με βάση την νομική διεκδίκηση της ΟΤΟΕ. Οι ενέργειες αυτές αποσκοπούν στον κεντρικό έλεγχο των νομικών ενεργειών των συναδέλφων για το Νόμο 4387/16.
Η πρόταση της ΚΙΣΥΕΤ είναι:
Α. Νομική Μάχη
Ο Σύλλογος μας σαν κυρίαρχο θέμα να αναλάβει την δική του νομική μάχη για την υπεράσπιση των μελών του έναντι του Νόμου 4387, έχοντας σαν νομική βάση την υπεράσπιση των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Παράλληλα, χωρίς στο παραμικρό να αδυνατίζει τη δράση του για την παραπάνω νομική μάχη, συμμετέχει και συμβάλει, με τις δυνάμεις του σε κάθε νομική προσπάθεια ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων, στο βαθμό που έχει τεκμηριωμένη ενημέρωση και δυνατότητες παρέμβασης, μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Ειδικότερα όσον αφορά την υπεράσπιση των Ειδικών Ασφαλιστικών μας Δικαιωμάτων:
Το ψήφισμα που αποφασίστηκε στην Γενική Συνέλευση της 28ης Ιουλίου 2016 θα αποτελέσει την βάση στην επικείμενη Νομική μάχη.
Το αίτημα της νομικής μας διεκδίκησης είναι η επαναφορά των παροχών μας στα επίπεδα προ της έναρξης των μνημονιακών περικοπών, προ της κατάργησης των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Ο Σύλλογος μετά τις αρχαιρεσίες άμεσα χωρίς καμια καθυστέρηση να αναλάβει την καθοδήγηση και διεύθυνση αυτής της ‘’επιχείρησης’’. Ειδικότερα προτείνονται:
– Επιλογή ομάδας νομικών συμβούλων (2 τουλάχιστον),
– Προσδιορισμός σε συνεργασία με τα επιλεχθέντα νομικά γραφεία της διαδικασίας υποβολής των ατομικών προσφυγών .
– Κάλεσμα με κάθε πρόσφορο μέσο ΟΛΩΝ των μελών του Συλλόγου ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν στην νομική μάχη με ατομικές προσφυγές για την επαναφορά των συνταξιοδοτικών παροχών τους στα επίπεδα των αποφάσεων απονομής των συντάξεων για τον καθένα.
– Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στα Μέλη του και συγκροτεί, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες, Ομάδες Έργου, κεντρικά και περιφερειακά, που θα συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση & κινητοποίηση των Μελών του και την καλύτερη διεκπεραίωση του όλου θέματος της «νομικής μάχης»
– Ο Σύλλογος συντονίζει την συλλογή των εξουσιοδοτήσεων των μελών του και διαχειρίζεται τα διαδικαστικά θέματα σε σχέση με την προώθηση- διεξαγωγή της νομικής μάχης στα διάφορα στάδια.
Β. Πολιτική και συνδικαλιστική μάχη
Αναλογιστικές μελέτες ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ
Όλες οι παραπάνω ενέργειες, στο πλαίσιο της «νομικής μάχης», θα υποστηρίζονται από ενημερώσεις, συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, και γενικά κάθε πρόσφορη μορφή πάλης, σε όλα τα στάδια της νομικής διαδικασίας.
Η ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης του ΕΤΑΤ όπως φαίνεται θα επιτευχθεί σύντομα. Παράλληλα η συλλογή των στοιχείων των συνταξιοδοτούμενων από το ΕΤΕΑ έχει ήδη ξεκινήσει και μπορεί να ολοκληρωθεί σε συνέχεια της πρώτης μελέτης, δεδομένου ότι το νέο ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές θα υποστηρίζει και δεν θα υπονομεύει την εκπόνηση των αναλογιστικών μελετών, όπως μέχρι σήμερα ενεργούν σταθερά οι διάφορες παρατάξεις στο Σύλλογό μας.
Με αυτά τα αποτελέσματα των μελετών θα προβούμε σε κινητοποιήσεις, με κάθε πρόσφορη μορφή, κεντρικά και περιφερειακά, προς όλους τους αρμόδιους / εμπλεκόμενους (άμεσα ή έμμεσα) φορείς και πρόσωπα.
Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι η σημερινή κυβέρνηση απάλλαξε την Τράπεζα από ένα ακόμα βάρος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το οποίο φόρτωσε στις πλάτες των συνταξιούχων και του κρατικού προϋπολογισμού και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους βουλευτές τους,να ζητήσουν από την Τράπεζα ότι χρωστάει.
Ο αγώνας μας θα έχει διάρκεια και απαιτεί συνεχείς κινητοποιήσεις σε όλα τα επίπεδα σε όλες τις πόλεις όπου ζουν συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε οτιδήποτε εάν δεν συνυπάρχουν η πολιτική πίεση, η συνδικαλιστική πίεση μαζί με την νομική διεκδίκηση.
Η ΚΙΣΥΕΤ θα παραμείνει σταθερά στην επίτευξη του σκοπού της δημιουργίας της, που είναι η υπεράσπιση των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων μας.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΙΣΥΕΤ

Written by antiracistes

8 Νοεμβρίου, 2016 στις 8:13 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: