Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΔΗΣΥΕ Οι Αγώνες Ενώνουν – Οι Κομματικές Εξαρτήσεις Διχάζουν

leave a comment »

Αθήνα 6.02.2017

Τα προβλήματα και οι αγώνες ενώνουν
Οι κομματικές εξαρτήσεις και τα αδιέξοδα διχάζουν

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το συνδικαλιστικό κίνημα των Τραπεζοϋπαλλήλων καλείται καθημερινά να αναμετρηθεί με τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων. Κάτω από δύσκολες και ακραίες συνθήκες οφείλει να δίνει μια διαρκή και αποτελεσματική μάχη:

– Απέναντι στην κυβέρνηση που με την φορομπηχτική πολιτική της, με τις ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και την υγεία, με την διαρκή απαξίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τείνει να φτωχοποιήσει τους εργαζόμενους στον κλάδο.

– Απέναντι στις Διοικήσεις των Τραπεζών, που αφελληνισμένες και αποπροσανατολισμένες αδυνατούν να ασκήσουν αποτελεσματικό management και προσπαθούν να μειώσουν τα κόστη τους μέσα από την συρρίκνωση μισθών, δικαιωμάτων και εργασιών.

– Απέναντι στην επερχόμενη συρρίκνωση του κλάδου (άρα και των θέσεων εργασίας) μέσα από την πολιτική που ασκείται στην διαχείριση των κόκκινων δανείων, την μείωση εργασιών και δικτύων, την επερχόμενη ψηφιοποίηση εργασιών και όχι μόνο.

– Απέναντι στην αδυσώπητη καθημερινότητα του γκισέ, που σε συνθήκες κρίσης (αν δεν παρέμβουμε αποτελεσματικά) ισοπεδώνει εργασιακές κατακτήσεις και μισθολογικά δικαιώματα και με όχημα την ηττοπάθεια διαλύει ατομικές και συλλογικές προοπτικές.

Το νέο Προεδρείο του ΕΝ.Α.Σ. αλλά και το σύνολο του Δ.Σ., οφείλει να ενταχθεί στην πρώτη γραμμή του συνδικαλιστικού κινήματος και να αποτελέσει όπως πάντα την εμπροσθοφυλακή στους αγώνες, ενωτικά, αγωνιστικά και αποτελεσματικά.

Η ΔΗΣΥΕ επί δεκαετίες έχει παραδώσει μαθήματα συνέπειας, κατακτήσεων, ενωτικών και νικηφόρων αγώνων. Κυρίως όμως έχει παραδώσει μαθήματα δημοκρατίας και συνδικαλιστικού ήθους. Έχοντας πάντα την εμπιστοσύνη της συντριπτικής μερίδας των εργαζομένων, ακολουθούσε την πολιτική των αντιπροσωπευτικών και λειτουργικών προεδρείων χωρίς αποκλεισμούς. Έτσι για μια ακόμη φορά με πρότασή της συγκροτήθηκε ένα Προεδρείο που είναι απολύτως αντιπροσωπευτικό με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.

Δυστυχώς η Συμμαχία της προεκλογικής λάσπης και του ψεύδους, εξακολουθεί να ασχολείται με τα εσωτερικά αδιέξοδα της ηγεσίας της αδυνατώντας να προφέρει έστω και τα στοιχειώδη στην συλλογική δράση.

Δυστυχώς για όλα υπάρχει πρώτη φορά. Ίσως γι΄αυτό αργήσαμε να αντιληφθούμε ότι η Συμμαχία ήταν μια ευκαιριακή συμμαχία προσωπικών επιδιώξεων και αδιεξόδων. Άνθρωποι στερημένοι από διάθεση συλλογικής προσφοράς, προδομένοι από τα ίδια τους τα πιστεύω, ναυαγοί κυριολεκτικά της οργανωμένης ενωτικής συνδικαλιστικής δράσης, αποφάσισαν να συγκροτήσουν ένα συνονθύλευμα που είχε σκοπό μόνο να καταστρέψει. Πρώην και νυν κυβερνητικοί υπάλληλοι, έδιναν έναν μονομέτωπο αγώνα απέναντι στην ΔΗΣΥΕ με λάσπη, προσωπικές ύβρεις, ασύστολα ψεύδη.

Τίποτε για την Κυβέρνηση!
Τίποτε για την εργοδοσία!
Τίποτε για τα πραγματικά προβλήματα!

Επί σειρά εβδομάδων απόντες από τον Σύλλογο, από τα δικαστήρια, από την εκλογική δράση καθύβριζαν και λασπολογούσαν προσφέροντας υπηρεσίες σ΄αυτούς που μας θέλουν υποταγμένους και διαλυμένους.

Όλο αυτό το διάστημα που καταστροφολογούσαν η μια εκ των δυο «συνιστωσών» της Συμμαχίας, είχε ήδη υπογράψει την εθελούσια αποχώρησή του. Συνταξιούχος σήμερα ο ένας εκ των δυο υβριστών μας, υποθέτουμε ότι αγωνίζεται από «άλλα μετερίζια» για την «σωτηρία των συναδέλφων» και την «αριστερή ανατροπή». Μόνο που ξεχνούσε όταν μοίραζε «σανό» να ομολογήσει ότι τον αγώνα θα τον έδιναν χωρίς αυτόν οι εργαζόμενοι.

Δυστυχώς αυτό το νοσηρό κλίμα με λύπη μας βλέπουμε να αναπαράγεται και μετά τις εκλογές.
Δυστυχώς η εναπομείνασα συνιστώσα της Συμμαχίας χρησιμοποιεί ακόμη και την ίδια την ιστορική παράταξη της ΕΑΣ για να επιβιώσει συνδικαλιστικά. Η νοσηρή αντίληψη για την δημοκρατία, δεν εξαντλείται μόνο στους δήθεν «εχθρούς», αλλά εκδηλώνεται ακόμη και στο εσωτερικό της παράταξης.

Η ΔΗΣΥΕ γυρίζει σελίδα. Αρνείται την αρρωστημένη εσωστρέφεια. Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι πεδίο ενότητας, προσφοράς και αγώνων και όχι «ντιβάνι» επίλυσης προσωπικών αδιεξόδων.

Το Προεδρείο του Συλλόγου καλείται να δώσει και να κερδίσει αγώνες με την συμμετοχή όλων. Με αναλογική εκπροσώπηση όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και όχι από την δημοσιοποίηση των αδιεξόδων μας.

Αντίπαλος μας είναι τα πραγματικά προβλήματα και μ’ αυτά καλούμαστε όλοι να αναμετρηθούμε.

Η ΔΗΣΥΕ για άλλη μια φορά θα εγγυηθεί την ενωτική αγωνιστική δράση του Συλλόγου μας με την συμμετοχή όλων των δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Written by antiracistes

7 Φεβρουαρίου, 2017 στις 11:48 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: