Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΝ.Α.Σ.:Ανακοίνωση Νο. 9 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΕΑΠΕΤΕ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

leave a comment »

Αθήνα 22.03.2017

Ανακοίνωση Νο. 9

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΕΑΠΕΤΕ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

 

Συνάδελφοι,

Το ζήτημα του ασφαλιστικού ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Σύλλογό μας. Μετά την ολομέτωπη επίθεση που δέχτηκε το Επικουρικό μας Ταμείο (ΤΕΑΠΕΤΕ) το 2005 και την βίαιη κατάργησή του από τον νόμο Αλογοσκούφη (ν.3371/2005), είναι γνωστή σε όλους η με κάθε μέσο προσπάθεια του Συλλόγου μας να προστατεύσει τους ασφαλισμένους της Εμπορικής και να αποτρέψει την βίαιη υπαγωγή τους στο θνησιγενές ΕΤΑΤ. Η δικαίωση  τηs δικαστικήs προσφυγής  μας τόσο σε πρώτο βαθμό (Πρωτοδικείο) όσο και σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), ανατράπηκε δυστυχώς από την αρνητική απόφαση της Ολομέλειας του Άρειου Πάγου.

Παρ΄όλα αυτά, το γεγονός ότι η ένταξή μας στο ΕΤΑΤ συνοδευόταν από την συνέχιση ισχύος του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, διασφάλισε έστω και για μερικά χρόνια την ισχύ των προσυνταξιοδοτικών ρυθμίσεων που αιτιολογούσαν και την υπερδιπλάσια καταβολή εισφορών (7,25% αντί 3% για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους).

Οι πρόσφατες εξελίξεις και ειδικά οι συνέπειες της εφαρμογής του νόμου- λαιμητόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), θέτουν αναμφίβολα σε ευθεία αμφισβήτηση ολόκληρο το Καταστατικό του Ταμείου.

Ο Σύλλογός μας ουδέποτε συναίνεσε, ούτε αποδέχτηκε με γραπτή ή προφορική συμφωνία του, καμία απολύτως αλλαγή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Αντίθετα, πάντοτε τόνιζε και απαιτούσε την πλήρη και καθολική εφαρμογή όλων των όρων και διατάξεών του.  Με επιστολές (…..) και εξώδικα (…..) καλούσε αδιάκοπα τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο, ΕΤΑΤ, Μέλη του Δ.Σ.) να φροντίσουν και να διασφαλίσουν την πιστή τήρηση των προβλέψεων του Καταστατικού στο σύνολό τους.

Δυστυχώς η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου Κατρούγκαλου και η υπαγωγή των ασφαλισμένων του ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ από 12 Μαΐου 2016, μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα για τις προσδοκίες και τις ελπίδες χιλιάδων ασφαλισμένων για ανταποδοτικές παροχές των τεράστιων εισφορών τους. Οι περιπτώσεις συναδέλφων που για έλλειμμα λίγων ημερών στην ασφάλιση ή στο όριο ηλικίας  την 12η Μαΐου 2016 (ημέρα εφαρμογής του ν.4387) βρέθηκαν να επιβαρύνονταν με 10,12 ή και 15 χρόνια παραμονής (μέχρι τα 67 έτη) είναι πολλές,  γνωστές και κατάφορα άδικες.

Με γνώμονα τα συμφέροντα των συναδέλφων ασφαλισμένων, τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΕΑΠΕΤΕ που προέρχονται από τον Σύλλογό μας, ζήτησαν μέσω του Προέδρου μας και Αντιπροέδρου του ΤΕΑΠΕΤΕ Γιώργου Κωνσταντινόπουλου κατά την τελευταία συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου 2017, την ένταξη στην ημερήσια διάταξη του ζητήματος της διατήρησης και μη τροποποίησης του Καταστατικού. Παρά την έντονη και αποφασιστική μας παρέμβαση, η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. δεν δέχτηκε να συζητηθεί το θέμα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση αλλά δεσμεύτηκε ρητά για επαναφορά του στην αμέσως επόμενη.

Συνάδελφοι,

Είναι γνωστό ότι ο Σύλλογος μας αναμένει την τύχη της αναίρεσης που έχει ασκήσει για το ζήτημα του ΤΕΑΠΕΤΕ στον Άρειο Πάγο. Μη θέλοντας  να παραμείνει αδρανής στο διάστημα αυτό και έχοντας υπόψη τα ασφαλιστικά δεδομένα των νεώτερων συναδέλφων, αποφάσισε να θέσει στο νομικό μας επιτελείο τη ζήτημα της διερεύνησης της νομικής βάσης και στη συνέχεια την κατάθεση αγωγής κατά του ΕΦΚΑ (διαδόχου του ΕΤΑΤ), με αίτημα την επιστροφή του επιπλέον 4,25% των καταβαλλόμενων εισφορών (7,25% αντί 3%), και αφορά τους ασφαλισμένους που προσλήφθηκαν από 1/1/1993 και μέχρι 31/12/2005. Είναι μια δίκαιη και λογική διεκδίκηση για εκατοντάδες συναδέλφους που υποχρεώθηκαν στην καταβολή εισφορών στο ύψος των προβλεπόμενων από το ΤΕΑΠΕΤΕ χωρίς να πρόκειται να επωφεληθούν στο παραμικρό από τις ευνοϊκές προβλέψεις του (προσυνταξιοδοτικό, αποχώρηση με 30 χρόνια, αποχώρηση με 25 χρόνια και 55 ετών κλπ). Είναι μια νομική διαδικασία και μια διεκδίκηση που αρχίζει τώρα με πολύ θετικές προοπτικές και θα αφορά τα μέλη μας και μόνο, καθόσον οι προσφυγές θα είναι ατομικές με οικονομική και νομική στήριξη του Συλλόγου. Για τις όποιες εξελίξεις θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση.

Συνάδελφοι,

Το Ασφαλιστικό σε όλες τις εκφάνσεις του αλλά με κορωνίδα την απαίτησή μας για εφαρμογή του Καταστατικού του Επικουρικού μας Ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ), είναι από τις πρώτες προτεραιότητες  του Συλλόγου μας. Σε συνεργασία και με το Σύλλογο των Συνταξιούχων της Εμπορικής και με τη στήριξη της ΟΤΟΕ, συνεχίζουμε τον αγώνα που θα δικαιώσει όλους τους συναδέλφους που για χρόνια κατέβαλαν με συνέπεια τις υπέρογκες εισφορές τους αλλά το Υπουργείο τους οδηγεί στην απόγνωση με την εφαρμογή του ν.4387/2016. Εμείς εγγυόμαστε ότι θα δώσουμε τον αγώνα, τόσο δικαστικά όσο και συνδικαλιστικά, με την ίδια συνέπεια, την ίδια σοβαρότητα και την ίδια μαχητικότητα όπως κάναμε συνεχώς μέχρι σήμερα.

Με την δική σας ενεργή στήριξη και συμπαράταξη είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τις δυσμενείς εξελίξεις και να αγωνιστούμε για ένα δικαιότερο ασφαλιστικό τοπίο για την Επικούρησή μας.

Η προσπάθεια και οι αγώνες μας θα δικαιωθούν μόνο εάν όλοι μαζί, τεκμηριωμένα,  υπεύθυνα αλλά και αποφασιστικά, επιδείξουμε προς κάθε πλευρά την αταλάντευτη θέληση και αδιαπραγμάτευτη  απαίτησή μας για την πιστή τήρηση και την πλήρη και καθολική εφαρμογή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ.        

  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

     ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΙΡΕΤΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα

Τηλ.: 210-3245739, 3245679, 3240242, 3240086

Fax.: 210-3240407

 

 

Written by antiracistes

23 Μαρτίου, 2017 στις 9:38 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: