Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ 1921-2018

leave a comment »

ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ
—————————
Ο Σπύρος Διλιντάς γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 2 Ιανουαρίου 1921. Πέρασε στη σχολή Ικάρων το 1939 όπου ήταν από τους καλύτερους μαθητές. Ο εκπαιδευτής του, και μετέπειτα στρατοδίκης του είχε πει «Διλιντά θα πετάξεις πρώτος». Με τη κατάρρευση του μετώπου το 1941 εγκλωβίστηκε στη Αθήνα. Πέρασε τις εξετάσεις και γράφτηκε στην Ανωτάτη Εμπορική. Εκεί, εντάχτηκε στην ΕΠΟΝ και στο ΕΑΜ και κατόπιν στο ΚΚΕ. Έλαβε μέρος στις αντιστασιακούς αγώνες που οργάνωσε το ΕΑΜ στη Αθήνα με αποκορύφωμα τις τρεις διαδηλώσεις του 1943 κατά της Βουλγαρικής κατοχής της Μακεδονίας, κατά της πολιτικής επιστράτευσης και κατά της τρομοκρατίας.
Η δράση του έγινε αντιληπτή από τη δωσίλογη Γενική Ασφάλεια με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο του 1943 να συλληφθεί από τρεις δωσίλογους ασφαλίτες έξω από το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Μετά από βασανιστήρια στη Γκεστάπο και καθοδόν προς το Μεταγωγών πυροβολήθηκε πισώπλατα από τους ασφαλίτες – συνεργάτες των Γερμανών. Σώθηκε χάρη στη κινητοποίηση του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ της Καστέλας.
Μετά την ανάρρωση του βγήκε στο βουνό όπου αποφοίτησε από τη σχολή αξιωματικών του ΕΛΑΣ με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες με τους κατακτητές και τα προδοτικά τάγματα ασφαλείας με αποκορύφωμα την μάχη της Αθήνας τον Δεκέμβρη του 1944 ενάντια στους Άγγλους ιμπεριαλιστές και την ντόπια αντίδραση. Μετά την Βάρκιζα φυλακίστηκε στου Χατζηκώστα.
Με τη λήξη του εμφύλιου πέρασε με εξετάσεις στη Εθνική Τράπεζα όπου συνέχισε τον αγώνα με όπλο τον ταξικό συνδικαλισμό. Γι΄ αυτό και με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου απολύθηκε από την υπηρεσία του.
Μετά την αντιπολίτευση συνέχισε τον αγώνα στο πεδίο του ταξικού συνδικαλισμού. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την διεθνή ύφεση και ειρήνη, στην επιτροπή για την διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος και στον αγώνα για την προβολή και την διατήρηση της μνήμης των αγώνων της Εαμικης Εθνικής Αντίστασης. Μέχρι τα 94 του χρονια , όπου μπορούσε ακόμα να γράφει δεν σταμάτησε τον αγώνα για την διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και την δικαίωση του αγώνα του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, καθώς και για την βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των επιζώντων αγωνιστών και αναπήρων πολέμου
Ο Σπύρος Διλιντάς, όπως και οι άλλοι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ-ΔΣΕ, δεν ήταν τέλειοι, ήταν άνθρωποι με τα ελαττώματα τους και τις αντιφάσεις τους, αλλά όπως είπε και ο Περικλής στον επιτάφιο λόγο του:
«Ὅλοι μαζί, στὴν κοινή τους προσπάθεια, ὠφέλησαν περισσότερο άπ’ ὅ,τι ἴσως ἔβλαψε ὁ καθένας χωριστὰ στὴν ὰτομική του ζωή. Ἀπὸ τοὺς γενναίους αὐτοὺς κανείς, ἄν ἦταν πλούσιος, δὲν ἐδείλιασε γιὰ νὰ σωθῆ καὶ νὰ ἐξακολουθήση νὰ χαίρεται τὸν πλοῦτο του, κανείς, ἄν ἦταν φτωχός, δὲν προσπάθησε ν’ ἀποφύγη τὴν συμφορὰ γιὰ νὰ ἔχη τὴν ἐλπίδα μιᾶς καλύτερης ζωῆς. Λογαριάζοντας πὼς ἀνώτερο ἀπ’ ὅλα εἶναι νὰ τιμωρήσουν τὸν ἐχθρὸ καὶ πὼς ἀπ’ ὅλους τοὺς κινδύνους αὐτός τὸν ὁποῖο ἀντίκρυζαν ἦταν ὁ ἐνδοξότερος, τὸν ἀντιμετώπισαν γιὰ νὰ ἐκδικηθοῦν τοὺς πολεμίους. Μὴ ξέροντας ἄν θά ἐπιτύχουν, βασίστηκαν στὴν ἐλπίδα, στὴν μάχη, ὅμως, ἀπάνω δεν στηρίχθηκαν παρὰ στον ἐαυτό τους γιὰ νὰ πολεμήσουν. Προτίμησαν ν’ ἀντισταθοῦν καὶ νὰ πεθάνουν παρὰ νὰ δειλιάσουν καὶ νὰ ζήσουν κι ἀπόφυγαν ἔτσι τὴν ντροπὴ τῆς καταλαλιάς».
Αιωνία του η μνήμη και ας έχουμε το κουράγιο και τη δύναμη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του.
Τέλης Διλιντάς

Written by antiracistes

7 Ιανουαρίου, 2018 στις 9:55 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: