Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ανακοίνωση Νο 20, 24.3.2018 «Νίκη των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ» ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ALPHA BANK

leave a comment »

«Νίκη των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ»

Συνάδελφοι,

«Την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, σύμφωνα με το αρ. 1 παρ. 1α του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε την απονομή προσυνταξιοδοτικής παροχής με 30 έτη Χ.Ο.Η., σε επτά συναδέλφους της Εμπορικής Τράπεζας (ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 του ΤΕΑΠΕΤΕ) που είχαν αποχωρήσει από την Alpha Bank το 2014
και είχαν θεμελιώσει ως την έναρξη ισχύος του Ν4387/2016 (άρθρο 53), δηλαδή έως και τις 12.5.2016, το σχετικό δικαίωμα.
…Η δικαίωση του 3χρονου αγώνα των επτά συναδέλφων έγινε με συμπαραστάτη, τον τελευταίο χρόνο, τη Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας που ανέλαβε να οργανώσει και να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη απέναντι σε πολλά μέτωπα.
Μπορεί, σήμερα, να λύθηκε το πρόβλημα των επτά συναδέλφων. Το νικηφόρο αποτέλεσμα, όμως, θα αφορά και σε δεκάδες εν ενεργεία συναδέλφους της πρώην Εμπορικής.»
Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας (ΣΣΕΜ), που υπογράφεται από τους Χρήστο Τσιλώνη και Γιώργο Δέδε, Πρόεδρο και Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου αντίστοιχα, επισημαίνοντας ότι:
«…με τη συλλογική δράση, μπορούμε να πετύχουμε και τα πιο δύσκολα, ακόμη και αυτά που φαίνονται ακατόρθωτα , ακόμη και όταν κάποιοι αντίπαλοι δεν βρίσκονται απέναντι αλλά ανάμεσά μας και παρεμποδίζουν, με κάθε τρόπο, την όποια θετική εξέλιξη των προσπαθειών μας».
Έτσι ένα πρόβλημα δεκαετιών βρήκε επιτέλους την λύση του από την νέα Διοίκηση του ΣΣΕΜ, τον Πρόεδρο των Συνταξιούχων πρ. ΙΚΑ Δήμο Κουμπούρη και τα άλλα 4 μέλη του ΔΣ του ΕΦΚΑ (που ψήφισαν υπέρ) και φυσικά χάρη στον ανυποχώρητο -αλλά με μεγάλο κόστος- αγώνα των επτά συναδέλφων.
Ένα πρόβλημα που οφειλόταν στην εμμονική όσο και εκδικητική λογική του «βαθέως κράτους» που αναγκάζει συνεχώς τους πολίτες αυτής της χώρας να παλεύουν για το αυτονόητο.
Ένα πρόβλημα που οφειλόταν και στην αβελτηρία -αν όχι τη συνενοχή- του συνδικαλιστικού κατεστημένου της Εμπορικής που σήμερα σπεύδει να εκμεταλλευτεί αυτή τη νίκη, θυμίζοντάς μας το απόφθεγμα «μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται κι η γλάστρα»

Συνάδελφοι,

Αισθανόμαστε και εμείς από την πλευρά μας δικαιωμένοι διότι από την πρώτη στιγμή στηρίξαμε έμπρακτα αυτόν τον αγώνα. Και μπορούμε σήμερα όχι μόνο να μοιραζόμαστε την χαρά αλλά και να συναισθανθούμε την ανακούφιση πολλών εν ενεργεία ασφαλισμένων της πρ. Εμπορικής. Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο αυτή η νίκη είναι ιστορική.
Διότι με την απόφασή του αυτή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ, αποδέχθηκε την πιστή τήρηση του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ (πλήν του συντελεστή επαναϋπολογισμού των συντάξεων) για όλους όσοι διατηρούν δικαίωμα στην προσυνταξιοδοτική παροχή.
Επαναλαμβάνουμε ωστόσο εκείνο που και σε προηγούμενη σχετική μας ανακοίνωση είχαμε επισημάνει, ότι δηλαδή η εργοδοσία, με αφορμή αυτήν την εξέλιξη, θα εντείνει τις πιέσεις για αποχώρηση από την Τράπεζα αυτής της ομάδας συναδέλφων, με το επιχείρημα ότι απρόσκοπτα πλέον μπορούν να κάνουν χρήση του προσυνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.
Εν όψει λοιπόν της προβλεπόμενης «Εθελουσίας» (βλ. Δελτίο Τύπου Alpha Bank 20.3.2018, σελ. 3, Υποσημείωση 1)
οι συνάδελφοι μπορούν να ανατρέξουν στο σχετικό εδάφιο της Εγκυκλίου του ΥΠ.Ε.ΚΑ (φ80020/ΟΙΚ.22103/Δ15.404) σύμφωνα με το οποίο
«…όσοι μέχρι την 31.12.1992 ασφαλισμένοι του ΕΤΑΤ έχουν συμπληρώσει μέχρι και τις 12.5.2016 τις απαιτούμενες προϋποθέσεις… μπορούν να λάβουν την προσυνταξιοδοτική παροχή οποτεδήποτε». Κατά συνέπεια «ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος».

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στην ALPHA BANK

Y.Γ. Οι υπηρεσίες του ταμείου μας (Νίκης 23) έχουν ήδη ενημερωθεί, αναμένουν ωστόσο την απόφαση του ΕΦΚΑ υπηρεσιακά

Written by antiracistes

25 Μαρτίου, 2018 στις 6:19 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: