Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Πρωτοβουλίες ΕΝ.Α.Σ.

leave a comment »

29/3/2018unnamed

Ανακοίνωση Νο. 34

Συνάδελφοι,

Συνεδρίασε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 το Δ.Σ. του Συλλόγου μας. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη συζητήθηκαν:
Ασφαλιστικό / Επιστροφή εισφορών
Το ζήτημα του ασφαλιστικού αποτέλεσε επί σειρά ετών και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα στις δράσεις του Συλλόγου μας. Είναι γνωστό πως από το 2005 με τον Νόμο 3371/2005 (Νόμος Αλογοσκούφη) άρχισε μια βίαιη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα. Η στοχοποίηση και η κατάργηση του Επικουρικού μας Ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ), το οποίο με τις προσυνταξιοδοτικές του προβλέψεις κάλυπτε την καταβολή των επιπλέον εισφορών των εργαζομένων, αποτέλεσε το ̎θύμα ̎ και προαπαιτούμενο για την πώληση της Εμπορικής στην Credit Agricole. Η απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση της τότε κυβένρνησης της Ν.Δ. ολοκλήρωσε το έργο της με τον Νόμο 3455/2006 και χιλιάδες ασφαλισμένοι έζησαν μια βίαιη και αυθαίρετη αλλαγή των ασφαλιστικών τους προσδοκιών.

Η αντίδραση του Συλλόγου μας ήταν από την πρώτη στιγμή άμεση, μαχητική, τεκμηριωμένη και πολυεπίπεδη, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο συνδικαλιστικό, ένδικο, πολιτικό και επικοινωνιακό μέσο πίεσης. Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στις ενέργειες και δράσεις από το 2005 έως σήμερα όπως:
Δεκάδες ημέρες απεργίας
Νομικές ενέργειες για κατάργηση των Νόμων, θετικές τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, αλλά απορριπτικές εν τέλει με την αναίρεση του Αρείου Πάγου
Κοινές συσκέψεις με τον Σύλλογο Συνταξιούχων
Επιστολές και παραστάσεις στους αρμόδιους Υπουργούς
Επιστολές και παραστάσεις στη Διοίκηση της Τράπεζας
Επιστολές και παραστάσεις στις Διοικήσεις των Ταμείων
Στάσεις εργασίας – Συλλαλητήρια
Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις
Ενημερωτικές συγκεντρώσεις των συναδέλφων
Εξώδικα και επιστολές προς το Δ.Σ. του ΤΕΑΠΕΤΕ
Εξώδικα και επιστολές προς το Δ.Σ. του ΕΤΑΤ
Κοινές συσκέψεις με ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ
Συνεντεύξεις τύπου
Παρουσία και δηλώσεις στον τύπο, το ραδιόφωνο και στην τηλεόραση
Περιοδείες σε όλη την Ελλάδα
Συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή
Μηνυτήριες αναφορές κατά της Διοίκησης της Τράπεζας
Δεκάδες σχετικές ανακοινώσεις του Συλλόγου
Το μόνο θετικό μέσα σε αυτήν την αντιασφαλιστική λαίλαπα ήταν ότι στο μόρφωμα του ΕΤΑΤ που διαδέχθηκε το ΤΕΑΠΕΤΕ μεταφέρθηκε αυτούσιο το Καταστατικό του. Αυτό με διάφορες αυθαίρετες ερμηνείες και επιλεκτική εφαρμογή άρθρων του, συνέχισε εν πάση περιπτώσει να διέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις απονομής σύνταξης στους κατά περίπτωση δικαιούχους. Ήρθε όμως η ̎πρώτη φορά ̎ αριστερή Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να δώσει την χαριστική βολή στο Ταμείο μας με τον Νόμο – λαίλαπα 4387/2016 του κου Κατρούγκαλου. Στον καιάδα του ΕΦΚΑ οι επί δεκαετίες καταβαλλόμενες επιπλέον εισφορές μας, στην απόγνωση όσοι προσέβλεπαν στις προσυνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, στα τάρταρα οι συντάξεις με τον επανυπολογισμό τους με ̎αριστερή ̎ υπογραφή!

Η διατήρηση όμως των προσυνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όσων την 12/5/2016, ημέρα ισχύος του Νόμου Κατρούγκαλου, είχαν ώριμα δικαιώματα, άνοιξε την χαραμάδα της διεκδίκησης του αυτονόητου, δηλαδή της εφαρμογής των όρων του Καταστατικού χωρίς παρερμηνείες για όλους τους δικαιούχους. Αυτή ήταν η λογική της πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για δικαίωση των συναδέλφων που απαιτούσαν την έκδοση πράξης συνταξιοδότησης όσων στις 12/5/2016 είχαν 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.

Χαιρετίζουμε αυτήν την θετική εξέλιξη και περιμένουμε τις εφαρμοστικές εγκυκλίους του Υπουργείου που θα υλοποιήσουν στην πράξη τους όρους του Καταστατικού για όλους τους δικαιούχους, εν ενεργεία ή αποχωρήσαντες με αναστολή. Πισωγυρίσματα, αναβολές, εξαιρέσεις και επιλεκτική εφαρμογή της εν λόγω απόφασης του ΕΦΚΑ δεν θα γίνουν ανεκτές από τον Σύλλογό μας. Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε και να στηρίζουμε το πάγιο αίτημά μας για πλήρη και πιστή εφαρμογή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ για όλους τους συναδέλφους, ούτε θα αφήσουμε τους αγώνες μας να πάνε χαμένοι.

Στο Δ.Σ. επιβεβαιώθηκε η ληφθείσα απόφαση για την έναρξη νομικών ενεργειών για την επιστροφή του επιπλέον 4,25% σε εισφορά για επικούρηση. Η διεκδίκηση αφορά συναδέλφους της πρώην Εμπορικής με ασφάλιση μετά την 1/1/1993 προσληφθέντες μέχρι την 31/12/2005.
Παιδικές Κατασκηνώσεις
Για ακόμη μια χρονιά δεν έχει δοθεί ακόμη λύση από το Υπουργείο, όσον αφορά στην φιλοξενία των παιδιών των ασφαλισμένων της πρώην Εμπορικής μέσω της διαδικασίας του ΤΑΥΤΕΚΩ σε θερινές κατασκηνώσεις με ελεύθερη επιλογή. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι την έναρξη της 1ης κατασκηνωτικής περιόδου, ο Σύλλογός μας, όπως και πέρυσι, θα επιδοτήσει με 300 ευρώ ανά παιδί συναδέλφου – μέλους μας τα σχετικά έξοδα. Να σημειωθεί ότι δίνεται και πάλι η δυνατότητα συμμετοχής και σε summer camps.
Αξιολόγηση
Οι καταγγελίες που φτάνουν στο Σύλλογό μας απ΄όλη την Ελλάδα για στοχευμένες ή εντεταλμένες διαδικασίες υποαξιολόγησης είναι πάρα πολλές. Καλούμε τους εμπνευστές και τους υλοποιητές τέτοιων κατακριτέων πρακτικών να σταματήσουν άμεσα και να προχωρήσουν σε αξιολογήσεις με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και μόνο. Καλούμε όσους συναδέλφους βιώνουν τέτοιου είδους πρακτικές, να εκφράζουν έγγραφα στο δελτίο αξιολόγησης της αντιρρήσεις τους.
Εθελούσια
Στα πλαίσια της γενικότερης πρακτικής για μείωση προσωπικού που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στον Τραπεζικό Κλάδο μέσω προγραμμάτων εθελούσιων αποχωρήσεων, θα θέλαμε για ακόμη μια φορά να τονίσουμε την πάγια θέση του Συλλόγου μας: Τα ζητήματα αποχώρησης από την Τράπεζα και αλλαγής του εργασιακού status γενικότερα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον κάθε εργαζόμενο ατομικά σύμφωνα με τις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και μόνον!

Εν όψει της επικείμενης (πριν τον Αύγουστο) επίσημης εθελούσιας εξόδου, εφιστούμε την προσοχή στην μεν Τράπεζα να μην ασκηθούν πιέσεις και τεθούν στους συναδέλφους εκβιαστικά διλήμματα, στους δε εργαζόμενους να πάρουν τις όποιες αποφάσεις με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, λαμβάνοντας υπόψη επίσης το γενικότερο δυσμενές εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον, την ανεργία, τις μειώσεις των συντάξεων κ.λπ. Παράλληλα να μη διστάσουν να καταγγείλουν στο Σύλλογό μας τυχόν φαινόμενα πιέσεων και εκβιασμών, αν εμφανιστούν.

ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ
ΕΝΩΤΙΚΑ – ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντινόπουλος Γιώργος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χαιρέτης Βασίλης

Written by antiracistes

31 Μαρτίου, 2018 στις 4:47 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: