Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΤΕΑΠΕΤΕ ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής

leave a comment »

Αθήνα 25.05.2018

Ανακοίνωση Νο. 37

Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνεδρίασε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2018 παρουσία του νομικού μας συμβούλου κου Δήμα. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, που κατά κύριο λόγο απασχόλησε το Δ.Σ., αφορούσε τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα το τοπίο που διαμορφώνεται μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ο κος Δήμας προχώρησε σε νομική ανάλυση του σκεπτικού της απόφασης και απάντησε σε όλες τις απορίες των μελών του Δ.Σ.

Όπως συνέβη συχνά στο παρελθόν, η παραπληροφόρηση, η ημιμάθεια και ο κίνδυνος παρερμηνειών και καλλιέργειας ψευδών προσδοκιών από διάφορους «ειδικούς», «ειδήμονες» και εκ του ασφαλούς αγωνιστές και υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας, ήταν σε ημερήσια διάταξη με ανακοινώσεις όσο και με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σύλλογός μας υπεύθυνα, έγκυρα και με σαφήνεια όπως πάντα, ενημερώνει τα μέλη μας, εργαζόμενους της πρώην Εμπορικής, για το σοβαρό και καίριο για πολλούς ζήτημα της εφαρμογής των όρων του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ.

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας ήταν ίσως ο πρώτος στον Τραπεζοϋπαλληλικό χώρο που διέγνωσε και ανέδειξε σε επίπεδο ΟΤΟΕ τα προβλήματα που δημιουργούσε όχι μόνο ο νόμος – λαιμητόμος 4387/ 2016 του κυρίου Κατρούγκαλου αλλά και η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου που καρατομούσε τα ασφαλιστικά προσυνταξιοδοτικά δικαιώματα εκατοντάδων εργαζομένων ασφαλισμένων στο πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ.

Σε αυτά τα πλαίσια, υπό την καθοδήγηση των νομικών μας, οργανώθηκε, συντονίστηκε και συντάχθηκε, με προσφεύγοντες την ΟΤΟΕ, τους Συλλόγους και φυσικά πρόσωπα (μεταξύ τους και συνάδελφοι της πρώην Εμπορικής) και τελικά κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου στο ΣτΕ.

Με την υπ’ αριθμόν 935/2018 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η επίμαχη ψευδοερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας που καταργούσε στην ουσία θεμελιωμένα δικαιώματα των Τραπεζοϋπαλλήλων ασφαλισμένων. (Δείτε την απόφαση εδώ: ΣτΕ 935/2018).

Συγκεκριμένα έγιναν δεκτοί από το δικαστήριο οι ισχυρισμοί της ΟΤΟΕ, του Συλλόγου μας και των προσφευγόντων ότι ισχύουν οι όροι και οι ρυθμίσεις του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ (όπως και του ΤΑΠΤΠ της πρώην Πίστεως και του ΛΑΚ της Τράπεζας Αττικής) σύμφωνα με τις οποίες:

Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται με μόνη την συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης, στις 12/5/2016, χωρίς να απαιτείται ταυτοχρόνως ούτε η συμπλήρωση του προβλεπόμενου σχετικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε η αποχώρηση από την υπηρεσία.

Άρα σύμφωνα με την απόφαση ως πρόσωπα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λήψης προσυνταξιοδοτικής παροχής στις 12/5/2016, νοούνται τα πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει μόνο τον απαιτούμενο (από τις οικείες καταστατικές διατάξεις) χρόνο ασφάλισης κατά την ανωτέρω ημερομηνία και εξακολουθούν να παραμένουν στην εργασία τους.

Επιπλέον, χωρίς να είναι αντικείμενο της διαφοράς, η απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει στο σύνολο του το Καταστατικό του τ. ΤΕΑΠΕΤΕ και λήγει οριστικά το θέμα που είχε προκύψει για τους ασφαλισμένους του τ. ΤΕΑΠΕΤΕ σχετικά με την θεμελίωση δικαιώματος στο ως άνω Ταμείο με 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας καθώς με την απόφαση ρητά κρίνεται ότι θεωρείται θεμελιωμένο το δικαίωμα μεταξύ άλλων και με την ως άνω προϋπόθεση.

Για πλήρη κατανόηση ανακεφαλαιώνουμε ότι θεμελιώνουν δικαίωμα συνάδελφοι της πρώην Εμπορικής:
Ασφαλισμένοι πριν την 1/1/1993
Προσληφθέντες στην Τράπεζα πριν την 1/1/2005
Οι οποίοι κατά την 12/5/2016 :
Είχαν 30 έτη υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας (άνδρες ή γυναίκες)
Άνδρες που είχαν 25 έτη υπηρεσίας, απονομή σε ηλικία 55 ετών
Άνδρες που είχαν 20 έτη υπηρεσίας, απονομή σε ηλικία 60 ετών
Γυναίκες που είχαν 25 έτη υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας
Γυναίκες που είχαν 20 έτη υπηρεσίας, απονομή σε ηλικία 45 ετών
Γυναίκες που είχαν 20 έτη υπηρεσίας και ήταν έγγαμες, διαζευγμένες ή χήρες χωρίς όριο ηλικίας
Γυναίκες που είχαν 18 έτη υπηρεσίας, είχαν ανήλικο τέκνο, απονομή σε ηλικία 42 ετών
Όσον αφορά στην κρίσιμη ημερομηνία 12/5/2016 που καθορίζει την ισχύ ή όχι των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η ισχύς της όπως και όλες οι διατάξεις του νόμου 4387/2016 είναι αντικείμενο αίτησης αναίρεσης στο ΣτΕ που έχει κατατεθεί από το σύνολο των θιγομένων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Ομοσπονδιών (και βέβαια του Συλλόγου μας) για την οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση.

Για όσους συναδέλφους εξαιρούνται των ευνοϊκών προσυνταξιοδοτικών ρυθμίσεων του Καταστατικού του τ. ΤΕΑΠΕΤΕ, θυμίζουμε ότι εξετάζεται η διεκδίκηση επιστροφής των εισφορών τους όπως έχει ανακοινωθεί.

Τονίζεται ότι η απόφαση του Δικαστηρίου ισχύει έναντι όλων και δεσμεύει το Υπουργείο το οποίο πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Συνάδελφοι,

Οι προσπάθειες του Συλλόγου μας συνεχίζονται όπως πάντα σε όλα τα επίπεδα: συνδικαλιστικά, νομικά, πολιτικά. Με επιτυχίες και αποτυχίες αλλά πάντα αγωνιστικά, διεκδικητικά, ασυμβίβαστα, ανένταχτα, δίχως εξαρτήσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Τα ανοιχτά ζητήματα, τα προβλήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας, τα εργασιακά μας θέματα όλα βρίσκονται μέσα σε ένα πολύπλευρο, ανοιχτό πρόγραμμα δράσης. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και στείρες θριαμβολογίες υπηρετούμε με συνέπεια, με μέθοδο και στρατηγική, τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Η θετική απόφαση του ΣτΕ είναι μια μικρή επιτυχία, μια πρώτη ρωγμή στο τοίχος της αντεργατικής λαίλαπας που ο κόσμος της εργασίας βιώνει τα τελευταία χρόνια.
Εμείς όπως πάντα είμαστε εδώ
Μαζί με τον εργαζόμενο για τη λύση των προβλημάτων του
Με όραμα και ελπίδα για το αύριο
Όλοι μαζί, σαν ΕΝΑΣ, προχωράμε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντινόπουλος Γιώργος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χαιρέτης Βασίλης

Written by antiracistes

27 Μαΐου, 2018 στις 4:15 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: