Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Zήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια εκατοντάδες συναδέλφους της πρώην Εμπορικής, μέλη μας ή όχι

leave a comment »

Aθήνα 5.6.2018

unnamed (8)

Ανακοίνωση Νο. 39

Συνάδελφοι,

Για μια ακόμη φορά καλούμεθα σήμερα να τοποθετηθούμε σαν Σύλλογος πάνω στο Ασφαλιστικό, ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια εκατοντάδες συναδέλφους της πρώην Εμπορικής, μέλη μας ή όχι.

Αφορμή μας έδωσαν τα δεκάδες τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε από ανήσυχους, αποπροσανατολισμένους και απορημένους συναδέλφους που διάβασαν ένα ασαφές, διφορούμενο και «θολό» κείμενο που δημοσίευσε άλλο συνδικαλιστικό όργανο του χώρου μας.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζονται σαν υπερασπιστές και προστάτες των δικαιωμάτων των συναδέλφων της πρώην Εμπορικής, εκείνοι που με τις δικές τους υπογραφές, με την δική τους υπόδειξη και πίεση ισοπέδωσαν οικονομικά και υπηρεσιακά το σύνολο των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής.

Είναι τουλάχιστον άστοχο να παριστάνουν τους γνώστες ενός τόσο ευαίσθητου όσο και κρίσιμου ζητήματος όπως το Ασφαλιστικό αυτοί που «ως μη όφειλαν» πριν λίγο καιρό καλούσαν τον εργοδότη να παρανομήσει μη καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων (!) αφήνοντας στο απυρόβλητο την Κυβέρνηση και τις ευθύνες που την βαρύνουν.

Είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να καλείς συλλήβδην σε νομικές ενέργειες ασφαλισμένους που ακόμη δεν έχουν οριστικά αποκλεισθεί από το προς διεκδίκηση δικαίωμα και στην ουσία να τους αποκλείεις από ευεργετικές προβλέψεις, αν και αυτοί ενταχθούν σε αυτές.

Είναι τέλος τουλάχιστον απορίας άξιο (αν όχι ύποπτο) να κυκλοφορούν τέτοια κείμενα μετά την πρόσφατη εκκωφαντική δικαίωσή μας (του Συλλόγου και της ΟΤΟΕ) από το ΣτΕ για την εφαρμογή του άρθρου 7 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ (για τις προσυνταξιοδοτικές ρυθμίσεις) και ενώ είμαστε ένα βήμα πριν την εφαρμογή των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ενώ βρισκόμαστε ημέρες μόλις πριν την επίσημη ανακοίνωση από την Τράπεζα νέου προγράμματος εθελουσίας αποχώρησης και δημιουργούν σύγχυση, απορίες και ανασφάλεια στους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους. Εν τέλει δηλαδή προσφορά κακών υπηρεσιών σε όλους, εργαζόμενους και εργοδότη. Το μόνο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ότι ίσως οι αναφερόμενες σε αμφιβόλου κύρους δημοσιεύσεις για αλλαγές στο Ελληνικό Τραπεζικό τοπίο, σε επίπεδο Διοικήσεων, έχουν θορυβήσει αρκετούς και προκαλούν ανασφάλειες για το μέλλον τους.

Συνάδελφοι,

Όσοι μας γνωρίζουν και μας παρακολουθούν, έχουν πεισθεί ότι οι αναφορές μας στο Ασφαλιστικό είναι πάντοτε προϊόν μελέτης του θέματος, συμβουλών από ειδικούς, σοβαρής αντιμετώπισης και στοχευμένων δράσεων. Θα κούραζε και δεν θα πρόσφερε ουσιαστική βοήθεια η απαρίθμηση των δεκάδων, στην κυριολεξία, ανακοινώσεων του Δ.Σ. τα τελευταία χρόνια (μόνο 5 το 2017 και 3 το 2018) για το Ασφαλιστικό. Για μια ακόμη φορά θα πρέπει όμως να επαναφέρουμε σε γνώση όλων όσα έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει για τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων τόσο από τον πρόσφατο Νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/12.5.2016) όσο και παλαιότερα από τον Νόμο Αλογοσκούφη (Ν. 3371/2005). Αναφέρουμε λοιπόν προς ενημέρωση όλων, αναλυτικά και με λεπτομέρεια, όπως περιγράφαμε στην Νο 32/16.2.2018 ανακοίνωσή μας επί λέξει:

««« ……

 

Δεν εξομοιώνουμε όλους τους ασφαλισμένους. Έχουν ήδη διαχωριστεί από τον νόμο Αλογοσκούφη σε πριν και μετά την 1/1/1993. Επομένως:
Α. Όσοι εργαζόμενοι έχουν ασφάλιση πριν την 1/1/1993 και θεμελίωσαν στις 12/05/2016 δικαίωμα προσυνταξιοδοτικής παροχής με βάση τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ, ορθώς συνεχίζουν να καταβάλλουν το επιπλέον 4,25% εφ’ όσον έτσι θεμελιώνουν απαίτηση από το Ταμείο.

Β. Όσοι εργαζόμενοι με ασφάλιση πριν την 1/1/1993 δεν θεμελίωσαν στις 12/05/2016 δικαίωμα προσυνταξιοδοτικής ευνοϊκής μεταχείρισης (30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας 55 ετών με 25 χρόνια εργασίας ή γυναίκες με 20 χρόνια εργασίας κλπ) και ο νόμος Κατρούγκαλου τους οδηγεί στα γενικά όρια του ΙΚΑ (62 ετών με 40 χρόνια ασφάλιση ή 67 ετών) συνεχίζουν την καταβολή του επιπλέον 4,25% μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣΤΕ ώστε να διεκδικήσουν ευνοϊκή μεταχείριση. Στην περίπτωση απορριπτικής απόφασης σταθμίζονται οι περαιτέρω νομικές ενέργειες μη εξαιρουμένης της διεκδίκησης επιστροφής των εισφορών.

Γ. Εργαζόμενοι με ασφάλιση μετά την 1/1/1993 αποκλείονταν ούτως ή άλλως ήδη από τον νόμο Αλογοσκούφη από τις προσυνταξιοδοτικές ρυθμίσεις αλλά κατέβαλαν μέχρι τις 31/12/2006 αυξημένες εισφορές. Για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων είναι σαφές ότι διεκδικούμε με κάθε μέσον την χωρίς όρους επιστροφή των εισφορών (με το θετικό προηγούμενο της επιστροφής των εισφορών από 1/05/2006 μέχρι 31/12/2006).
Καλούμε και πάλι το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει εντολή στους καθ΄ ύλην αρμόδιους του ΕΦΚΑ να προχωρήσουν στην πλήρη και πιστή εφαρμογή των όρων του Καταστατικού του Ταμείου μας (ΤΕΑΠΕΤΕ).
Καλούμε τέλος όσους όψιμα εμφανίζονται σαν υπερασπιστές των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής να είναι τουλάχιστον καλύτερα ενημερωμένοι.
Δεν απαλλάσσουμε το Υπουργείο από τις ευθύνες του για την μη εφαρμογή του Καταστατικού.

Δεν απαλλάσσουμε την Τράπεζα από την υποχρέωση καταβολής των αναλογουσών εισφορών.

Φροντίζουμε οι παρεμβάσεις μας να δίνουν λύσεις και όχι να δημιουργούν σύγχυση, παρανοήσεις και φρούδες ελπίδες. Υπερασπιζόμαστε και διαφυλάττουμε τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
…. »»»

Τόσο απλά, τόσο κατανοητά, τόσο ξεκάθαρα τα είχαμε γράψει. Για την περίπτωση της ενδεχόμενης διεκδίκησης επιστροφής των επίμαχων εισφορών του υπερβάλλοντος 4,25% είναι σαφής ο διαχωρισμός στις τρεις κατηγορίες. Για την Α. κατηγορία δεν συζητιέται, απαιτείται η συνέχισή της. Για την Γ. κατηγορία απαιτείται η χωρίς όρους επιστροφή. Για την Β. κατηγορία στην οποία ανήκουν πολλοί συνάδελφοι εξετάζουμε την διεκδίκηση επιστροφής και πάλι υπεύθυνα και τεκμηριωμένα. Επειδή ο Νόμος Κατρούγκαλου έχει προβλέψει ποσοστό αναπλήρωσης (προσαύξησης) της σύνταξης σε όσους καταβάλουν την αυξημένη εισφορά, έχουμε δώσει αναλυτικά στοιχεία σε αναλογιστικό γραφείο για την εκπόνηση μελέτης από την οποία θα κριθεί αν είναι προτιμότερη και για ποιους η επιστροφή εισφορών ή αν υπολογιζόμενη προσαύξηση στη σύνταξη είναι τέτοια που να δημιουργεί ευνοϊκότερη προσδοκία για τους ενδιαφερόμενους. Το αποτέλεσμα της μελέτης θα μας δοθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Αυτή είναι η θέση μας. Υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, σοβαρή και ξεκάθαρη για όλους. Έτσι ήταν η θέση μας για το Ασφαλιστικό από το 2005 μέχρι σήμερα. Οι όψιμοι, αυτόκλητοι και ημιμαθείς προστάτες των εργαζομένων της πρώην Εμπορικής με τις δυο ανακοινώσεις τους τις οποίες επικαλούνται (20/26.6.2017 και 56/15.2.2018), απλά επιβεβαιώνουν τον ερασιτεχνισμό των χειρισμών τους, εφόσον «απαιτούσαν» από την Τράπεζα(!) και το Υπουργείο την διακοπή καταβολής και την επιστροφή εισφορών για 650 πριν την 1.1.1993 ασφαλισμένους της πρώην Εμπορικής, που αποκλείονταν από τις προσυνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του ΤΕΑΠΕΤΕ λόγω του Νόμου Κατρούγκαλου.

Ευτυχώς δεν εισακούσθηκαν γιατί έτσι θα έχαναν το δικαίωμα θεμελίωσης όσοι συνάδελφοι είχαν τα προβλεπόμενα από το άρθρο 7 του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ όρια (30 έτη χωρίς όριο ηλικίας, άνδρες με 25 έτη και 55, γυναίκες με 20 και 45 κλπ) όπως αναφέρουμε αναλυτικά στην ανακοίνωση Νο 37/25.5.2018. Λίγη προσοχή λοιπόν όταν μιλάνε κάποιοι για τα Ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας είναι πάντα δίπλα στον συνάδελφο, μέλος μας ή όχι. Δεν εξαρτούμε την σχέση με τον συνάδελφο και την επικοινωνία μας μαζί του, ούτε από την προέλευση (Εμπορική, Πίστεως, Ιονική), ούτε από το εάν είναι ή θα γίνει μέλος μας.
Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα είναι ζήτημα καίριο και σοβαρό, δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής και συνδικαλιστικών τεχνασμάτων. Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται υπεύθυνη, έγκαιρη, σοβαρή ενημέρωση και ο ΕΝ.Α.Σ. την παρέχει σε όλους τους εργαζόμενους στην Alpha BANK.

Ο Σύλλογός μας θεωρεί πλεονασμό να αναφέρει ότι η δικαστική δαπάνη και τα κόστη των νομικών ενεργειών, των υποστηρικτικών μελετών και όποια άλλα σχετικά έξοδα, καλύπτονται πάντοτε από τα αποθεματικά μας. Το ίδιο θα γίνει και στην περίπτωση όποιων προσφυγών αποφασιστούν για μέλη μας ή όχι. Ρόλος μας είναι η υπεράσπιση των εργαζομένων και όχι ο διαχωρισμός τους σε κατηγορίες.

Ο Σύλλογός μας συνεχίζει την αυτόνομη, ακηδεμόνευτη, υπεύθυνη πορεία του.
Δίπλα στον εργαζόμενο και τα προβλήματά του.
Ενωτικά, αγωνιστικά, όλοι μαζί προχωράμε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντινόπουλος Γιώργος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χαιρέτης Βασίλης

Written by antiracistes

7 Ιουνίου, 2018 στις 6:05 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: