Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΝ.Α.Σ. – Αποφάσεις & Πρωτοβουλίες

leave a comment »

ΕΝ.Α.Σ. – Αποφάσεις & Πρωτοβουλίες

news-logo

Αθήνα 6.7.2018

Ανακοίνωση Νο. 44

Συνάδελφοι,

Συνεδρίασε την Παρασκευή 6 Ιουλίου το Δ.Σ. του Συλλόγου μας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την ενημέρωση των μελών του για τις τελευταίες εξελίξεις και για ζητήματα δράσης και λειτουργίας του Συλλόγου.
Συγκεκριμένα:
Εθελούσια Έξοδος
Μια πολύ αγχωτική και πιεστική περίοδος για πολλούς συναδέλφους ολοκληρώθηκε με την λήξη του προγράμματος εθελουσίας εξόδου που διενήργησε η Τράπεζα από 11/6 έως 22/6. Μετά από μια μακρά περίοδο φημών και εικασιών το πρόγραμμα έθεσε έντονα διλήμματα σε πολλούς συναδέλφους όσον αφορά στην συμμετοχή τους ή όχι στη διαδικασία πρόωρης αποχώρησης επί δυο εβδομάδες γίναμε μάρτυρες και κοινωνοί του άγχους, της αγωνίας του προβληματισμού εκατοντάδων για ένα καίριο ζήτημα όπως είναι η αποχώρηση από την Τράπεζα και η μελλοντική τους πορεία και προοπτική.

Η υπεύθυνη, σοβαρή, έγκυρη και τεκμηριωμένη θέση του Συλλόγου μας στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις μας για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ώθησαν πολλούς συναδέλφους, ακόμη και μη μέλη μας, να μας τηλεφωνούν και να μας επισκέπτονται για να αποσαφηνιστούν ερωτήματα, να διευκρινίσουν δεδομένα και να διαμορφώσουν άποψη πριν πάρουν μια τόσο σοβαρή, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, απόφαση.

Η θέση μας για πλήρη εφαρμογή του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ μαζί με την πρόσφατη θετική γνωμάτευση του ΣτΕ για τους συναδέλφους με 30 έτη υπηρεσίας ξεκαθάρισε το τοπίο για τους δικαιούχους της συγκεκριμένης κατηγορίας, ενώ η πίεση μας σε συναντήσεις, τόσο με τον αρμόδιο Υφυπουργό, όσο και με τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εντάθηκαν με σκοπό την ολοκλήρωση των εξαγορών και την έκδοση εφαρμοστικής εγκυκλίου του όρου των 25 ετών υπηρεσίας και ηλικίας 55 ετών.
Γενική εκτίμηση είναι ότι το πρόγραμμα εθελούσιας είχε μέτρια αποδοχή (περίπου 600 αποχωρήσεις) καθώς ούτε το κίνητρο ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό ενώ η αβεβαιότητα της αγοράς δεν δημιουργεί θετικές προσδοκίες στους αποχωρούντες.
Κατασκηνώσεις – Διακοπές
Έγινε ενημέρωση και αποτίμηση συμμετοχής στα προγράμματα επιδοτούμενων από τον Σύλλογό μας διακοπών και ενίσχυσης των συναδέλφων – μελών μας για τις παιδικές κατασκηνώσεις. Η συμμετοχή και στα δυο κρίνεται ικανοποιητική.
Αξιοποίηση ακινήτου
Ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. για τις ενέργειες αξιοποίησης του ακινήτου, ιδιοκτησίας του Συλλόγου, στον 8ο όροφο της οδού Ευπόλιδος 12. Η εμπορική αξία της περιοχής που έχει εκτοξευθεί και η θέση του συγκεκριμένου ακινήτου, δημιουργούν δικαιολογημένες προσδοκίες μιας καλής προοπτικής για την εκμετάλλευσή του. Η ενίσχυση των οικονομικών εξόδων του Συλλόγου, πέραν των εισφορών μας, εγγυάται την οικονομική αυτοτέλεια και προοπτική του Σωματείου. Σε αυτό το πλαίσιο απορρίφθηκε από το Δ.Σ. η πρόταση του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπορικής Τράπεζας να τους παραχωρηθεί δωρεάν το ακίνητο.
Επιστροφή εισφορών
Έχουν δοθεί τα στοιχεία που ζητήθηκαν από ειδικό αναλογιστικό γραφείο, έχουν γίνει οι πρώτες επεξεργασίες και είμαστε σε αναμονή της τελικής τους έκθεσης. Με βάσει αυτήν θα ενημερωθούν τα μέλη μας με τα χαρακτηριστικά που έχουμε αναφέρει (ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 και προσληφθέντες στην Τράπεζα μέχρι 21.12.2005) για τα επιπλέον στοιχεία που θα απαιτηθούν για την νόμιμη διεκδίκηση. Θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα αμέσως μόλις καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις, σε συνεννόηση με το νομικό μας επιτελείο.
Ψηφιοποίηση
Ψηφιοποίηση – Νέες τεχνολογίες – Απασχόληση: το τρίπτυχο που απασχολεί όλους τους εργαζόμενους στον τραπεζικό τομέα. Το ζήτημα ως γνωστόν, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ΟΤΟΕ και έχουν ήδη γίνει ενημερωτικές ημερίδες, πανευρωπαϊκά forum με την συνδρομή της UNI και συναντήσεις και συζητήσεις με τους αρμόδιους των συστημικών Τραπεζών για το τρίπτυχο αυτό που θα καθορίσει το τραπεζικό τοπίο αλλά και το εργασιακό μέλλον των Τραπεζοϋπαλλήλων τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο Σύλλογός συμμετέχει ενεργά σε όλες τις σχετικές δράσεις με γνώμονα την προστασία των εργασιακών μας δικαιωμάτων.
Αξιολόγηση – στοχοθεσία
Με αφορμή ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση για τον κανονισμό αξιολόγησης που πρόσφατα υπεγράφη σε άλλη συστημική Τράπεζα (υπό την καθοδήγηση και αποδοχή της ΟΤΟΕ) αλλά και τις πρακτικές που ακολουθούνται και στην δική μας Τράπεζα έγινε συζήτηση επί του καίριου αυτού θέματος. Διαχωρίστηκε ξεκάθαρα, σε όλες τις τοποθετήσεις, ο ρόλος, η αξία και αποδοχή της αντικειμενικής, οριοθετημένης και αμερόληπτης αξιολόγησης σαν εργαλείο ανάπτυξης της Τράπεζας και ανάδειξης και αξιοποίησης του συναδέλφου από την μια πλευρά. Από την άλλη καταγγέλθηκε η απαράδεκτη, πιεστική και παράνομη ατομική στοχοθεσία και η εξαιτίας της τιμωρητική αξιολόγηση. Με την καθοδήγηση της ΟΤΟΕ, θα δοθούν στην Ομοσπονδία στοιχεία που αφορούν στις πρακτικές που ακολουθούνται στην Alpha Bank για να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις. Παράλληλα σαν Σύλλογος δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε τις οδηγίες υποαξιολόγησης, τις αυθαίρετες κρίσεις και την άτυπη αλλά υπαρκτή στοχοθεσία που επιβάλλεται στο δίκτυο και σε μονάδες Διοίκησης.

Ο Σύλλογός μας πάντα δίπλα στον εργαζόμενο
Καλό καλοκαίρι
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντινόπουλος Γιώργος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χαιρέτης Βασίλης

Written by antiracistes

11 Ιουλίου, 2018 στις 4:55 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: