Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Το ωράριο εργασίας των Τραπεζοϋπαλλήλων είναι όρος της Κλαδικής Σύμβασης ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ και ούτε καταργείται ούτε μεταβάλλεται αυθαίρετα και κατά το δοκούν από οποιονδήποτε!!!.

leave a comment »

Αθήνα, 24/9/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 47

Συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 21/9/2018 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Ένα ζήτημα, που εκτός ημερήσιας διάταξης, απασχόλησε τα μέλη του Δ.Σ. ήταν η τήρηση του συμβατικού ωραρίου.
Είναι γνωστή η εγκύκλιος με την οποία η τράπεζα επίσημα τοποθετείται και επιβάλει την τήρηση του ωραρίου.
Είναι μια εξέλιξη αναμφίβολα θετική που δικαιώνει τις συνεχείς παρεμβάσεις και παραστάσεις μας στη διοίκηση.
Η ίδια η κα Κονιδάρη στην τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα στις 19 Σεπτεμβρίου, μας διαβεβαίωσε για την ειλημμένη απόφαση της διοίκησης για εφαρμογή του ωραρίου.
Όμως πολλά μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου αλλά και πολλοί συνάδελφοι από το δίκτυο και τις μονάδες διοίκησης μας ενημέρωσαν για ακραία φαινόμενα εντατικοποίησης των εργασιών, πιέσεων για αυθαίρετη αλλαγή της ώρας προσέλευσης μέχρι και για αλλαγή του ωραρίου εργασίας στο σύνολο του.
Δηλώνουμε προς όλα τα στελέχη ότι τα φαινόμενα αυτά δεν θα μείνουν αναπάντητα και όσοι προχωρούν σε τέτοιου είδους αυθαιρεσίες θα καταγγέλλονται επώνυμα.
Το ωράριο εργασίας των Τραπεζοϋπαλλήλων είναι όρος της Κλαδικής Σύμβασης ΟΤΟΕ – ΤΡΑΠΕΖΩΝ και ούτε καταργείται ούτε μεταβάλλεται αυθαίρετα και κατά το δοκούν από οποιονδήποτε!!!
Οι διατάξεις που ρυθμίζουν το ζήτημα είναι σαφείς και ρητές και οι όποιες αλλαγές για τις μονάδες διοίκησης ζητηθούν, πρέπει να συζητηθούν στα πλαίσια που ορίζει η σύμβαση, να συμφωνηθούν και από τα δύο μέρη με ρητή και σαφή προϋπόθεση την οικειοθελή συμμετοχή του εργαζόμενου.
Για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου παραθέτουμε στην επόμενη σελίδα αυτούσιο το εδάφιο από τις θεσμικές ρυθμίσεις της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που αφορούν το ωράριο:
Για τα καταστήματα του δικτύου ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις και οι περιορισμοί που ορίζονται στο άρθρο 10 της ΣΣΕ 2006 – 2007.
Κάθε τράπεζα έχει ήδη υποδείξει τα καταστήματα ειδικού ωραρίου, για το υπόλοιπο δίκτυο ισχύει αυστηρά και απαρέγκλιτα το συμβατικό ωράριο χωρίς εξαιρέσεις.
Καλούμε τους συναδέλφους Διευθυντές καταστημάτων να οργανώνουν με κατάλληλο τρόπο τις εργασίες των καταστημάτων τους ώστε και ο πελάτης να εξυπηρετείται και ο εργαζόμενος να μην πιέζεται με τον κίνδυνο λάθους και το ωράριο να τηρείται!!!.
Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει απαραίτητα και η τράπεζα από την πλευρά της να παρέμβει εξυγχρονίζοντας συστήματα και εφαρμογές και απλοποιώντας διαδικασίες.

Συνάδελφοι,

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το πρώτο θέμα που απασχόλησε τα μέλη του Δ.Σ. ήταν το ασφαλιστικό, ένα ζήτημα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια τους ασφαλισμένους της πρώην Εμπορικής.
Μετά τις τελευταίες θετικές εξελίξεις της συμμόρφωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ με τις διατάξεις του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, δίνεται η δυνατότητα αποχώρησης με 30 χρόνια υπηρεσίας και όχι με 32, όπως παράνομα και αντικαταστατικά είχε καθιερωθεί σιωπηρά να ισχύει τα τελευταία χρόνια.
Όπως ενημερώθηκαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας στις συναντήσεις τους με την αρμόδια διευθύντρια του ΕΦΚΑ, είναι «τυπικό» ζήτημα η έκδοση σχετικής εγκυκλίου από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ που θα δίνει τις σχετικές εφαρμοστικές οδηγίες «εναρμονιζόμενη» με την απόφαση του ΣτΕ και την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.
Δυστυχώς οι γνωστές αδυναμίες στη λειτουργία του Ταμείου (υποστελέχωση, έλλειψη μηχανογραφικής υποστήριξης κ.λ.π.) έχουν δημιουργήσει τεράστιες καθυστερήσεις τόσο στη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων απονομής (εκκρεμούν αιτήσεις από το Νοέμβριο 2016), όσο και σε πρακτικά ζητήματα όπως στη διαδικασία υπολογισμού της δικαιούμενης συνταξιοδοτικής παροχής.
Για τους λόγους αυτούς έχει ζητηθεί από το Σύλλογό μας και θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ παρουσία της υπεύθυνης διευθύντριας προσυνταξιοδοτικών παροχών την επόμενη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Για το αποτέλεσμα της συνάντησης θα ενημερωθείτε άμεσα.

Συνάδελφοι,

Στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ. λήφθηκε απόφαση για αξιοποίηση των χώρων ιδιοκτησίας του Συλλόγου μας στον 8ο όροφο του κτηρίου της Ευπόλιδος 12 που παρέμεναν το τελευταίο χρονικό διάστημα ανεκμετάλλευτοι. Σκοπός της αξιοποίησης είναι η δημιουργία επιπλέον εσόδων για το συνδικάτο με στόχο τη διασφάλιση της συνέχισης των κοινωνικών παροχών (παιδικές κατασκηνώσεις, παιδικά δώρα Χριστουγέννων, επιδοτούμενες διακοπές, κ.λ.π.), των πολιτιστικών δράσεων αλλά και της γενικότερης οικονομικής αυτοτέλειας απαραίτητης για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία και δράση του Συλλόγου.
Όπως αναλυτικά εκτέθηκε από τον ταμία του Συλλόγου στην ενημέρωση για τα οικονομικά, δεκάδες μέλη μας επωφελήθηκαν και φέτος το καλοκαίρι από την χρηματοδότηση του Συλλόγου για τις παιδικές κατασκηνώσεις και τα summer camps των παιδιών τους και συμμετείχαν στα προγράμματα επιδοτούμενων διακοπών σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.

Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογος μας είναι πάντα εδώ, κοντά στον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.
Ζητάμε από τα μέλη μας να επιδιώκουν την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση μέσα από τις ανακοινώσεις μας και τις περιοδείες μας, αλλά παράλληλα να μην διστάζουν να μας καταγγέλλουν οποιοδήποτε φαινόμενο αυθαιρεσίας και καταπάτησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Μόνο έτσι θα μπορούμε να αντιδράσουμε έγκαιρα και δυναμικά για να ανατραπούν τέτοιες πρακτικές.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΧΑΙΡΕΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ευπόλιδος 8, 105 51 Αθήνα
Τηλ.: 210-3245.739, 3245.679
Fax: 210-3240407
Email: info@enas.net.gr

Written by antiracistes

24 Σεπτεμβρίου, 2018 στις 5:09 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: