Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

leave a comment »

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

top hi 3p

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

η πρόθεση της Διοίκησης να επιβάλλει ένα πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει:

– εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών, και
– εθελοντική μερική απασχόληση,
επιστρέφεται εκ προοιμίου ως επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ.

Η νέα αυτή πρόκληση είναι προφανές ότι έρχεται από το παρελθόν και εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό της Τράπεζας, για διαρκή υποβάθμιση και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Στο ίδιο, άλλωστε, πλαίσιο εντάσσονται συνειδητά:

– η επιβολή μισθολογικών μειώσεων και η απόπειρα θεσμοθέτησης 4ήμερης και 5ωρης απασχόλησης ήδη από το 2011,
– η υποβάθμιση του Οργανισμού Προσωπικού, αφήνοντας στο περιθώριο τις προβλεπόμενεςμισθολογικές και βαθμολογικές προωθήσεις για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς,
– η υποβάθμιση της Επιχειρησιακής Σύμβασης, απλά και μόνο στο επίπεδο των χρηματικών βραβείων για αριστεύσαντα τέκνα και της επιδότησης της ετήσιας κάρτας απεριορίστων διαδρομών,
– η καλλιέργεια κλίματος μοιρολατρίας και ηττοπάθειας, δημιουργώντας την αίσθηση στους εργαζόμενους ότι τίποτα δεν αλλάζει, με αποτέλεσμα να θεωρείται επί σειρά ετών κάτι παραπάνω από αυτονόητο η συνεχής καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου εργασίας και η μη εξάντληση των υπολοίπων κανονικής αδείας,
– η προκλητική υποβάθμιση του Ασφαλιστηρίου Προγράμματος Υγείας,
– η ανεπιτυχής απόπειρα απόσχισης των κλάδων Καθαρισμού και Φύλαξης,
– η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, για τους εργαζόμενους της θυγατρικής PDS,
– η θεσμοθέτηση του νέου Κανονισμού Αξιολόγησης, που στην ουσία επιτρέπει την επιβολή ατομικών στόχων με το μανδύα της «προσωπικής συνεισφοράς»,
– η διαρκής συρρίκνωση του Δικτύου και η υποστελέχωση των καταστημάτων,
– η δημιουργία Υπηρεσιών Ειδικού Σκοπού, στις οποίες «στοιβάζονται» εργαζόμενοι, χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας,
– η περιφρόνηση απέναντι στις υφιστάμενες ρυθμίσεις της τελευταίας Κλαδικής Σύμβασης,όσον αφορά ταδάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων,τηδημιουργία πρόσθετου Κλαδικού Ασφαλιστηρίου Προγράμματος Υγείας, τηνκάλυψη των εισοδηματικών απωλειών της προηγούμενης περιόδου,
– η πρόθεση για δυσμενείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εργαζομένων.
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο στόχος για ακόμη μία φορά είναι ξεκάθαρος. Η δημιουργία τεχνητού κλίματος ανασφάλειας, φόβου και τρομοκρατίας, προκειμένου οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν εν τέλει, με δική τους επιλογή, εκτός Τράπεζας, υπό το φόβο τυχόν δυσμενέστερων εξελίξεων στα εργασιακά.

Πρόκειται στην ουσία για ένα νέου τύπου, Υβριδικό Πρόγραμμα «Εθελούσιας Εξόδου», που επιχειρεί να εξασφαλίσει για τον εργοδότη την πολυπόθητη μείωση του εργασιακού κόστους, και μάλιστα χωρίς καμία παροχή για τον εργαζόμενο.

Απέναντι στο ήδη διαμορφούμενο κλίμα, ο Σύλλογός μας για ένα πράγμα διαβεβαιώνει τους συναδέλφους. Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς δεν πρόκειται να ξαναζήσουν στιγμές της περιόδου 2011 … Και ο νοών νοείτω!

Εμείς στην αβεβαιότητα, απαντάμε με αποφασιστικότητα, συνέπεια και σταθερότητα με οδηγό μας τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις μας σε όλα τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, οι οποίες άλλαξαν τα δεδομένα για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς (προστασία του νομίμου ωραρίου εργασίας, επιβολή του ωραρίου λειτουργίας στο Δίκτυο των καταστημάτων, εξάντληση των υπολοίπων κανονικής αδείας, προστασία των εργαζομένων απέναντι σε αντιεπαγγελματικές συμπεριφορές και φαινόμενα εργασιακού εκφοβισμού, προστασία της μητρότητας, παρέμβαση σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία, συνεχείς παρεμβάσεις για την προβληματική λειτουργίας του ομαδικού ασφαλιστηρίου προγράμματος υγείας).

Σε εκείνους που σχεδιάζουν την περαιτέρω απομείωση του προσωπικού, μέσω μιας οργανωμένης και έξυπνα σχεδιασμένης επίθεσης με στοιχεία ψυχολογικού πολέμου, ο Σύλλογός μας συνεχίζει μαζί με τους συναδέλφους να εργάζεται στην κατεύθυνση της προστασίας και διεύρυνσης των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας, γυρίζοντας την πλάτη στις παντός είδους ηττοπαθείς σειρήνες.

Όσο γι’ αυτούς που απεργάζονται τέτοια σενάρια τους καλούμε να ασχοληθούν με τη σταθεροποίηση της Τράπεζας και όχι με την αποσταθεροποίηση των εργασιακών σχέσεων!

Τέλος, για το μείζον αυτό ζήτημα, που επιχειρεί να ανατρέψει συνολικά το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων όχι μόνο στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά συνολικά στον κλάδο, ο Σύλλογός μας έχει ζητήσει τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, για λήψη σχετικής απόφασης, που θα αφορά συνολικά τον κλάδο των Τραπεζών.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα τηλ. του Συλλόγου 216 4001691 – 3 (εσ. 81691 – 3), 216 4001974 (εσ. 81974), 210 3288141 (εσ. 28141) & 216 9001245.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Μπεμπένης Εμμανουήλ

Written by antiracistes

31 Οκτωβρίου, 2018 στις 1:25 μμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: