Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Δυναμική απάντηση του κλάδου απέναντι στην αδιαλλαξία των τραπεζιτών ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

leave a comment »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

μετά και τη δεύτερη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για την υπογραφή της νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΚΣΣΕ) 2109-2022, φάνηκε ξεκάθαρα η αδιαλλαξία των τραπεζιτών απέναντι σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που περιγράφει το ελάχιστο από αυτά που θα έπρεπε να απαιτήσουμε.

Στην ανακοίνωσή μας της 21/12/2018 είχαμε περιγράψει αναλυτικά τη δική μας πρόταση για το διεκδικητικό πλαίσιο, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.

Τα βασικά σημεία της πρότασής μας:

Ξεκάθαρη και ουσιαστική δέσμευση των τραπεζών, χωρίς προσχηματικές διατυπώσεις, για την πραγματική προστασία της σταθερής εργασίας στον κλάδο, με διατήρηση των θέσεων εργασίας και ομογενοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Αποκατάσταση του συνόλου των απωλειών της προηγούμενης περιόδου οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται στο 20%
Ουσιαστική διαχείριση του σημαντικού προβλήματος που αφορά στα δάνεια των συναδέλφων, θύματα και αυτοί της νεοφιλελεύθερης μνημονικής λαίλαπας των τελευταίων ετών, με χρήση προϊόντων τύπου freeze& split, περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και κάλυψη από τις τράπεζες του κόστους ασφάλισης (πυρός, σεισμού, ζωής κλπ.)
Επίσης, είχαμε έγκαιρα εκτιμήσει την αδιαλλαξία των τραπεζιτών και το γνωστό παρελκυστικό τους παιχνίδι, απέναντι στα οποία ο κλάδος πρέπει να έχει πειστικές αλλά και δυναμικές απαντήσεις, για να μη φτάσουμε τελευταία στιγμή και με την πλάτη στον τοίχο, να υπογράψουμε την όποια σύμβαση μας σερβίρει η απέναντι πλευρά.

Να κάνουμε σαφές στους τραπεζίτες ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος αλλά κεφάλαιο που με την κατάλληλη αξιοποίηση και την αναγνώριση του ρόλου του, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση και των τραπεζών.

Κόστος είναι τα κάθε λογής golden boys& girls αμφιβόλου ικανότητας και προέλευσης, που αντί να συμβάλλουν με την «εμπειρία» τους στην ανάπτυξη των τραπεζών και άρα αύξηση εσόδων, αντιθέτως τις οδηγούν σε περεταίρω συρρίκνωση και άρα σε ανάγκη μείωσης κόστους.
Κόστος είναι οι αλόγιστες δαπάνες σε έργα (πολλές φορές αχρείαστα) που μπορούν κάλλιστα να υλοποιηθούν με το στελεχιακό δυναμικό των τραπεζών, στο ένα δέκατο του κόστους των εξωτερικών εταιρειών.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

σε αυτό το περιβάλλον και με δεδομένη την αγωνία των συναδέλφων σχετικά με το μέλλον μας, πρέπει ο κλάδος να απαντήσει δυναμικά για να διεκδικήσει τα αυτονόητα και να ακολουθήσει το χαρακτηριστικό παράδειγμα της απόλυτα επιτυχημένης κινητοποίησης στην Τράπεζα Πειραιώς, με αφορμή την επιχειρούμενη απόσχιση του κλάδου των κόκκινων δανείων.

Με αυτά τα δεδομένα προτείναμε σαν ΕΑΚΤ στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, την προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής παντραπεζικής απεργίας για την ερχόμενη Πέμπτη 21/02 ημέρα της τρίτης συνάντησης ΟΤΟΕ – Τραπεζών η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η απάντηση των εργαζομένων προς τους τραπεζίτες, δεν μπορεί να εξαντλείται σε ενημερωτικές περιοδείες και συνεδριάσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας, αλλά να περνάει δυναμικά το μήνυμα ότι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και δεν θα ανεχθούμε κανένα παιχνίδι σκοπιμότητας.

Η Γραμματεία της

Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης

Τραπεζοϋπαλλήλων

Written by antiracistes

19 Φεβρουαρίου, 2019 στις 9:14 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: