Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Οδηγός οι αγώνες μας – Εγγύηση η ενότητά μας

leave a comment »

 

news-logo

 

Aθήνα 31.5.2019

Ανακοίνωση Νο. 64

Συνάδελφοι,

Είναι σε όλους γνωστό ότι μέσα στην δεκαετία της κρίσης που διανύουμε στη χώρα μας, ο Τραπεζικός τομέας υπέστη αφόρητες δομικές, λειτουργικές και επιχειρησιακές πιέσεις.

Οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, προκάλεσαν τριγμούς στο Τραπεζικό Σύστημα ενώ η επιβολή του 3ου μνημονίου ολοκλήρωσε την καθίζησή του μέσω της συρρίκνωσης εργασιών και μεγεθών, τον πλήρη αφελληνισμό των Τραπεζών και την λειτουργική ασφυξία των Capital Controls.

Η αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης των κόκκινων δανείων από πλευράς κράτους και Τραπεζών, οδήγησε τις Διοικήσεις σε μονομερείς και εμμονικές πρακτικές συνεχούς συρρίκνωσης εργασιών και προσωπικού σαν το μόνο μέσο για να δείξουν κάποια βελτίωση τα στοιχεία των ισολογισμών.

Είναι τουλάχιστον σοκαριστική η μείωση του αριθμού των Τραπεζοϋπαλλήλων από τις 65.000 στην αρχή της κρίσης στις 38.000 σήμερα! Με την πρόφαση του πλεονάζοντος Προσωπικού οι Διοικήσεις οδήγησαν, άλλοτε «κομψά» και άλλοτε βίαια μέσω «εθελοθυσιών» αποχωρήσεων ή και άλλων πιέσεων, χιλιάδες συναδέλφους στην έξοδο και κατά συνέπεια είτε στην αρένα του ήδη προβληματικού ιδιωτικού τομέα, είτε στην μιζέρια των αναξιοπρεπών συντάξεων για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Αφορμή για να αναφερθούμε και πάλι σε αυτό το ήδη γνωστό σε όλους μας πρόβλημα, είναι η πρόσφατη προσπάθεια της Διοίκησης για την εξώθηση και νέου κύματος συναδέλφων στην έξοδο από την ενεργό υπηρεσία.

Αγνοώντας τις όποιες έωλες επιχειρηματικές προφάσεις της Διοίκησης για περαιτέρω μείωση του Προσωπικού, δεν μπορούμε να μην χαρακτηρίσουμε τουλάχιστον αντισυναδελφική, ακραία και απορριπτέα την όλη μεθόδευση και διαδικασία που ακολουθείται και η οποία καταργεί εξαρχής την έννοια και την προϋπόθεση της οικειοθελούς συμμετοχής.

Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι συνάδελφοι από τα καταστήματα της Περιφέρειας να επιλέξουν απλά το είδος της επαγγελματικής, οικογενειακής και οικονομικής τους εξόντωσης! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του ακραίου, εκβιαστικού και τελικά αδιέξοδου διλήμματος: ή δέχεσαι την αποχώρηση με την εθελούσια ή μετακινείσαι στην Αθήνα!

Κύριοι της Διοίκησης,

Πίσω από κάθε συνάδελφο υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν παιδιά, υπάρχουν ανάγκες, υπάρχει προσωπική ζωή! Δεν εκμηδενίζονται τα κοινωνικά και ανθρώπινα κριτήρια εν ονόματι της επίτευξης ενός στόχου αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Μια επιχείρηση που ισχυρίζεται ότι εμπιστεύεται, βασίζεται και σέβεται τους εργαζόμενους, σε τέτοιες ακριβώς περιστάσεις δείχνει πόσο σύγχρονη και υπεύθυνη είναι.

Καλούμε την Διοίκηση να διακόψει άμεσα την συγκεκριμένη στοχευμένη διαδικασία προσωπικών πιέσεων για αποχώρηση.
Καλούμε την Διοίκηση να μην ολισθαίνει στην απαράδεκτη εικόνα ενός σκληρού και αυταρχικού εργοδότη. Με πιέσεις και εκβιασμούς μόνο ανασφάλεια, ανησυχία και αβεβαιότητα διασπείρουν στο Προσωπικό.
Καλούμε τους συναδέλφους να μην εκφοβίζονται, να μην αποδέχονται τις πιέσεις, να εκφράζουν τις απόψεις τους, να έχουν ελεύθερη και αβίαστη επιλογή.
Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν το Σύλλογο για οποιουδήποτε είδους ενέργεια της Διοίκησης τους ωθεί σε αποφάσεις υπό το καθεστώς πίεσης και εκβιασμού.
Ο Σύλλογός μας εγγυάται ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης και πίεσης προς την Διοίκηση για τον τερματισμό αυτών των πρακτικών.

Συνάδελφοι,

Είναι γνωστές οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς όπου με κυβερνητική αποδοχή (αν όχι παρότρυνση), οδηγούνται ολόκληροι κλάδοι αιχμής των εργασιών της, όπως η διαχείριση κόκκινων δανείων, σε απόσχιση από τις κυρίως Τραπεζικές εργασίες, μέσω εξωτερίκευσης των εργασιών και του προσωπικού σε εταιρείες, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο βίαιης κατάργησης εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων εκατοντάδων συναδέλφων μας. Η ίδια η ΟΤΟΕ έχει μπει μπροστά στον αγώνα και η άμεση, μαζική και αγωνιστική αντίδραση Ομοσπονδίας, Συλλόγων και εργαζομένων ανάγκασε την Τράπεζα να αναδιπλωθεί σε μεγάλο βαθμό. Για την οριστική αποτροπή και τον τερματισμό αυτής της μεθόδευσης, η οποία ναρκοθετεί την ενότητα των Τραπεζοϋπαλλήλων και την ομογενή και ενιαία αντιπροσώπευσή τους, όλοι οι Σύλλογοι – μέλη της ΟΤΟΕ οφείλουν να συνεχίσουν τις αγωνιστικές δράσεις τους, ενωμένοι και υπό την ηγεσία της ΟΤΟΕ ώστε να αποτύχουν τα σχέδια των Τραπεζιτών και των «αφανών» υποστηρικτών τους.

Συνάδελφοι,

Στην Alpha Bank δεν θα αφήσουμε χώρο για κινδυνολογίες και διασπορά ανησυχίας στα διάφορα «παπαγαλάκια». Καλούμε την Διοίκηση να μην ακολουθήσει τέτοιες πρακτικές που στρέφονται εναντίον των εργαζομένων αλλά σε συνεργασία με το Συνδικαλιστικό Κίνημα, να τηρήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις της, ότι δηλαδή θα απέχει από τέτοιες πολιτικές, σεβόμενη Συλλογικές Συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα. Ο Σύλλογός μας από την πλευρά του, υπεύθυνα, έγκυρα και αποτελεσματικά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τονίζει ρητά ότι δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση καμιάς τέτοιας πολιτικής χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο συνδικαλιστικό μέσο.

Οι Συμβάσεις μας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, οι αμοιβές μας δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Οι Τραπεζοϋπάλληλοι, η ΟΤΟΕ και τα συνδικάτα τους έχουν αποδείξει ότι και γνωρίζουν και μπορούν να τα υπερασπιστούν.

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε όλους σε επαγρύπνηση ακόμη και τους μήνες του καλοκαιριού που έρχεται.

Ο Σύλλογός μας, μαζί με την ΟΤΟΕ, εγγυάται ότι τα δικαιώματά μας και οι κατακτήσεις μας ως Τραπεζοϋπαλλήλων είναι αδιαπραγμάτευτα.

Οδηγός μας οι αγώνες μας – Εγγύηση η ενότητα μας.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γιώργος Κωνσταντινόπουλος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βασίλης Χαιρέτης

Written by antiracistes

1 Ιουνίου, 2019 στις 7:29 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: