Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Στάση εργασίας απάντηση στις απολύσεις

leave a comment »

Στάση εργασίας απάντηση στις απολύσεις
Διαλεκτή Αγγελή

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/211311_stasi-ergasias-apantisi-stis-apolyseis

Σε τρίωρη στάση εργασίας καλεί σήμερα τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) σαν μια πρώτη απάντηση στις μαζικές απολύσεις των τελευταίων τριών εβδομάδων και στην αδιαλλαξία της διοίκησης της τράπεζας να δεχτεί τους εκπροσώπους των εργολαβικών να μιλήσουν.

Με επιστολή του ο ΣΥΔΑΠΤΤ, από τις 15 Σεπτεμβρίου, ζητούσε από τη διοίκηση της Τράπεζας να πραγματοποιηθεί συνάντηση με θέμα τις απολύσεις, χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημά του.

«Πλέον δεν μιλάμε για ψιθύρους, αλλά για κραυγές στους διαδρόμους της τράπεζας που λένε ότι το 10% των εργολαβικών, δηλαδή περίπου 120 άτομα, πρόκειται να απολυθούν σύντομα. Ηδη, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, δηλαδή μετά την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, 16 συνάδελφοί μας έχουν χάσει τη δουλειά τους, με δικαιολογίες όπως το κλείσιμο καταστημάτων και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών. Αλλά τι θα σου πει ο εργολάβος; Οτι σε απολύει γιατί είσαι έγκυος ή λόγω των περικοπών στις τράπεζες; Οι απολύσεις δεν αφορούν μόνο μια εταιρεία, αλλά το σύνολο των εργολαβικών που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό τομέα (σ.σ. ICAP, Mellon Technologies, Action Line), επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παραπάνω “φήμη”» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του ΣΥΔΑΠΤΤ Βάσω Χριστοπούλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα προχωρά σε απολύσεις χαμηλόμισθου ενοικιαζόμενου προσωπικού, απολύσεις οι οποίες ανακλήθηκαν μετά την παρέμβαση του Συλλόγου. Καθώς οι εργολαβικοί δεν καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επί πολλά χρόνια, συχνά στο ίδιο πόστο, είναι τα πρώτα θύματα των περικοπών.

Τα ερωτήματα
«Αν η τράπεζα δεν μας θεωρεί δικό της προσωπικό, τότε γιατί ο άμεσος εργοδότης, δηλαδή η εκάστοτε εργολαβική εταιρεία, δεν μας φέρεται σαν δικό του προσωπικό; Γιατί μας στέλνει σπίτια μας και δεν μας πάει σε άλλη θέση; Ποιος έχει τελικά το διευθυντικό δικαίωμα;» είναι τα ρητορικά ερωτήματα που θέτει ο γενικός γραμματέας του ΣΥΔΑΠΤΤ Γιώργος Καπετανάκης.

Τη σημερινή στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας, στις 07.45 έως και τις 10.45 το πρωί), που αποφασίστηκε ομόφωνα από τη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου, στηρίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΤΕ – πρώην προσωπικού Εθνοκάρτας, που σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι καλύπτουν διαχρονικά πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Τράπεζας, αλλά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΤΕ – προερχόμενων από την ΕΘΝΟDATA, που αναφέρει:

«Χωρίς δεύτερη σκέψη και -σε ορισμένες περιπτώσεις- χωρίς να ληφθούν υπόψη τα σοβαρά οικογενειακά ή προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, λαμβάνονται αποφάσεις απομάκρυνσης εργαζόμενων που δουλεύουν δίπλα μας ακόμα και 19 χρόνια. Η δικαιολογία της περικοπής κόστους δεν επαρκεί για να στείλει στον καιάδα της ανεργίας εργαζόμενους των 600 ευρώ».

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο.

Written by antiracistes

19 Σεπτεμβρίου, 2019 στις 9:12 πμ

Αναρτήθηκε στις Αναδημοσιεύσεις, Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: