Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΕΝΑΣ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019

leave a comment »

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ο ετήσιος Διοικητικός Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, κάθε χρόνο τίθεται στην κρίση του σώματος της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου μας.
Η διαδικασία αυτή, πέρα από την τυπική υλοποίηση της ρητής καταστατικής υποχρέωσης, δίνει την ευκαιρία για ενημέρωση, ανάλυση και κριτική θεώρηση των πεπραγμένων ενός έτους και εν τέλει την αποδοχή ή απόρριψή τους από το ανώτατο όργανο του Σωματείου μας.

Η ενημέρωση και ο διάλογος που διεξάγεται στην προσπάθεια αξιολόγησης του Απολογισμού, για να είναι, κατά το δυνατόν, γόνιμος και αντικειμενικός, δεν μπορεί να μην λάβει υπ’ όψιν τις γενικότερες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, μέσα και σε συνάρτηση με τις οποίες ανέπτυξε τη δράση του το Α’βάθμιο σωματείο μας.
Αναμφίβολα η χρονιά του Απολογισμού έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της την αναγγελία τερματισμού των μνημονίων, άρα την τυπική έξοδο από μια επώδυνη περίοδο κρίσης, αλλά και την πολιτική αλλαγή που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η πολιτική ήττα της απελθούσας κυβέρνησης φαινόταν από καιρό αναπόφευκτη, μια που σε απλή ανάγνωση, το σημαντικότερο αποτύπωμά της στο πολιτικό γίγνεσθαι ήταν η πολλαπλή αθέτηση υποσχέσεων και δεσμεύσεων. Πως αλλιώς όμως θα μπορούσε να πορευθεί πολιτικά αφού είχε εκλεγεί υποσχόμενη τα πάντα στους πάντες? Μεγάλες υποσχέσεις, μεγάλη απογοήτευση! Απογοήτευση που στον χώρο του κόσμου της εργασίας, στους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και στους ανέργους, στους νέους και στους συνταξιούχους, ήταν τόσο μεγάλη που η επωδός «αρκεί να φύγουν αυτοί», έδειχνε την, πιθανόν, χωρίς επαρκή αιτιολόγηση μεταστροφή ενός εκλογικού σώματος στα όρια της αγανάκτησης.

Ο μέσος πολίτης αντιμετώπιζε από τους κυβερνώντες καθημερινά φαινόμενα νεποτισμού, αυταρχικές και αλαζονικές συμπεριφορές, αδιαφορία για την πανθομολογούμενη έλλειψη σεβασμού στους δημοκρατικούς θεσμούς, αθέτηση της λαϊκής εντολής που είχαν λάβει. Ως εργαζόμενοι ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήταν η πρώτη φορά, και μάλιστα από μια κυβέρνηση που αυτοχαρακτηριζόταν «αριστερή», που στα 5 χρόνια της θητείας της δεν βρήκε χρόνο ούτε μια φορά να συναντήσει την εκλεγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, πόσο μάλλον να ακούσει, να συζητήσει και να διαπραγματευτεί για τα εργατικά αιτήματα.

Όταν όμως για όλα φταίνε οι άλλοι, οι προηγούμενοι, η διαπλοκή, τα ΜΜΕ ή απλά η «κακιά ώρα», όταν η συγγνώμη, η ανάληψη ευθύνης και η αυτοκριτική είναι έννοιες απούσες από την κυβερνητική πρακτική, τότε το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο.
Το έργο της νέας κυβέρνησης σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να αποτιμηθεί. Έχει όμως πεδίο δόξης λαμπρό μπροστά της για να αποδείξει ότι θα αφουγκραστεί και θα ικανοποιήσει τις χειμαζόμενες ανάγκες του μέσου Έλληνα, ότι θα ομαλοποιήσει και θα γεφυρώσει τα κοινωνικά ρήγματα, ότι θα σεβαστεί και θα αναδείξει την αξία των δημοκρατικών θεσμών, όπως υποσχέθηκε.

Τα πρώτα δείγματα γραφής πάντως μόνο ενθαρρυντικά δεν ήταν για τους εργαζόμενους, καθώς στο στόχο των πρώτων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης βρέθηκαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η συνδικαλιστική εκπροσώπηση, η μορφή της επικουρικής ασφάλισης κ,α. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να είναι παρόν με αποφασιστικότητα, αγώνες και προτάσεις για να ανατρέψει τα όποια αντεργατικά σχέδια των κυβερνώντων.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες με στόχο την αποτροπή των αντεργατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης όπως εκφράζονται από το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ο κόσμος της εργασίας δίνει και πάλι αγώνα για την διατήρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, της ανεμπόδιστης εκπροσώπησης, συμμετοχής αλλά και των εκλογών στα Σωματεία, στο δικαίωμα για απεργία και βέβαια την υπεράσπιση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τα εθνικά, τα κοινωνικά, τα οικονομικά θέματα ακόμη και τα ζητήματα διαχείρισης της καθημερινότητας, οφείλουν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από τους κυβερνώντες. Δέκα χρόνια πολύπλευρης κρίσης είναι πολλά, η ελληνική κοινωνία πρέπει να ξαναβρεί το βηματισμό της, πρέπει επιτέλους να ανακάμψει και να ορθοποδήσει. Με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των πολιτών, επιφυλακτικοί απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, με την εμπειρία τόσων αλλαγών που έχουμε βιώσει, αναμένουμε με κριτική διάθεση να δούμε τις πολιτικές της νέας διακυβέρνησης. Οι συμπολίτες μας έχουν κουραστεί να ελπίζουν, απαιτούν έργα, ουσία και αποτέλεσμα, βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Όλοι απευχόμαστε να έχουμε επανάληψη των χιλιοπαιγμένων πολιτικών ιστοριών ελπίδας και απογοήτευσης, κρατάμε λοιπόν μικρό καλάθι και σε ένα χρόνο θα κάνουμε ταμείο.
ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα άλλαξε ριζικά στην διάρκεια της κρίσης. Το «ελληνικό» είναι πλέον μια επίφαση που ακούγεται σαν ωμή ειρωνεία για κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι δεν ισχύει. Η ξενόφερτη εποπτεία, το ΤΧΣ, ο SSM και άλλα διεθνή κέντρα έχουν πια στα χέρια τους την τραπεζική δραστηριότητα στην Ελλάδα. ΟΙ ελληνικές τράπεζες που βίωσαν τον καταιγισμό των οικονομικών μέτρων που (σωστά ή λανθασμένα) επιβλήθηκαν, κλυδωνίστηκαν έντονα. Η εικόνα μιας τραπεζικής αγοράς με 4 συστημικές τράπεζες ευάλωτες, να πασχίζουν για ανάκαμψη μέσα σε ένα οικονομικό περιβάλλον ανασφαλές και ναρκοθετημένο, με την θηλιά των κόκκινων δανείων στον λαιμό τους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες εξελίξεις σύντομα. Δυστυχώς χρειάζονται πολύ περισσότερα από την άρση των capital controls για επιστροφή στην κανονικότητα.
Και ενώ η εργοδοσία έχει τα δικά της δομικά και λειτουργικά προβλήματα, ο κλάδος της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στις τράπεζες, μέσω της ΟΤΟΕ, έδειξε το δρόμο για μια καλύτερη πορεία των εργαζομένων. Μέσα σε συνθήκες αδιαμφισβήτητης κρίσης, κάτω από αφόρητες πιέσεις, χωρίς κυβερνητική στήριξη, έστω και την ύστατη ώρα με όπλο την ενότητα, τη δυναμική και τη θέληση των εργαζομένων, η ΟΤΟΕ υπέγραψε νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια! Σίγουρα δεν είναι άριστη, δεν είναι το καλύτερο που όλοι θα επιθυμούσαμε. Όμως και μόνο η προστασία της απασχόλησης με σαφή και ρητή ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων θα αρκούσε, τηρουμένων των αναλογιών, να την κρίνει ως εξ ορισμού θετική μέσα στην δεδομένη αβεβαιότητα της αγοράς εργασίας. Πόσο μάλλον όταν είναι η πρώτη μετά από χρόνια Σύμβαση, στην οποία, έστω και δειλά, επιχειρείται μια μικρή αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών, μέσω αυξήσεων στα κλιμάκια του βασικού μισθού, πόσο μάλλον όταν διασφαλίζει και επεκτείνει θεσμικές κατακτήσεις, όταν περιλαμβάνει ακροτελεύτια διάταξη για διατήρηση και διασφάλιση κατακτήσεων από προηγούμενες ΣΣΕ.

Στο Σωματείο μας η υποδοχή της νέας κλαδικής ΣΣΕ μεταξύ ΟΤΟΕ – Τραπεζών έγινε σε κλίμα ψύχραιμης ανακούφισης. Επ’ ουδενί δεν θριαμβολογήσαμε, δεν πανηγυρίσαμε, δεν μηδενίσαμε όμως την σημασία της. Την είδαμε σαν ένα πρώτο βήμα, θετικό και ευπρόσδεκτο, στην κοινή προσπάθεια βελτίωσης της θέσης των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η εργοδοτική πλευρά καραδοκεί, οι αποσχίσεις κλάδων, οι μαζικές εθελούσιες, η εκχώρηση εργασιών και δραστηριοτήτων σε εταιρείες, η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι κομβικής σημασίας ζητήματα, φλέγοντα και υπαρκτά, και απασχολούν διαρκώς τον κλάδο. Η τεράστια μείωση προσωπικού, συνέπεια και επακόλουθο της μείωσης του κύκλου εργασιών, ήταν η βιαιότερη στην Ευρώπη. Οι νέες μορφές τραπεζικής, η ψηφιοποίηση και οι αυτοματισμοί αποτελούν το νέο άλλοθι για τους τραπεζίτες αλλά και τη μεγάλη πρόκληση για την συνδικαλιστική ηγεσία. Οφείλουμε να προλάβουμε τις σαρωτικές εξελίξεις έτσι ώστε οι νέες τεχνολογίες να μην αποτελέσουν κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας αλλά στοίχημα για διαμόρφωση των συνθηκών και των υποδομών που θα διαμορφώσουν τον Τραπεζοϋπάλληλο του αύριο, με εφόδια και προσόντα αλλά και ανάγκες ανθρώπινες και όχι ψηφιακές, με αξιοπρεπείς αμοιβές, με εργασιακή ασφάλεια, με θεσμοθετημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η ALPHA BANK
Η γενική λειτουργική εικόνα που περιγράψαμε για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες είναι η ίδια που χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές και την Alpha Bank. Η εντατικοποίηση, οι πιέσεις και οι εξουθενωτικοί ρυθμοί είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι κυρίως στις μονάδες καθυστερήσεων, διαχείρισης δανείων και τις υποστηρικτικές. Στο δίκτυο, παρά την έντονη συρρίκνωση, συνέπεια των αθρόων συγχωνεύσεων και κλεισίματος καταστημάτων, παρατηρείται έντονη υποστελέχωση, με αποτέλεσμα η πίεση να μεταφέρεται όλο και πιο έντονα στους συναδέλφους της πρώτης γραμμής.
Η ασφυκτική στοχοθεσία, οι παραβιάσεις του ωραρίου και το επιτακτικό κυνήγι πωλήσεων και μεγεθών, είναι η εικόνα που διαρκώς μας μεταφέρεται από τους συναδέλφους.

Στα ζητήματα εφαρμογής και συμμόρφωσης της Τράπεζας στις προβλεπόμενες από τις ΣΣΕ ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν εμφανείς παραβιάσεις. Χρόνιο αγκάθι η γενικευμένη χορήγηση χωρίς περιορισμούς, εξαιρέσεις και περικοπές της άδειας τοκετού (9-μηνο) στις δικαιούχους, που ειδικά για τις συναδέλφους του δικτύου είναι προβληματική και συχνά δεν αποδίδεται, τουλάχιστον όχι ολόκληρη, παρά τις παρεμβάσεις μας.
Λειτουργικά και επιχειρηματικά η εικόνα της ALPHA Bank δεν έχει ακόμη περάσει στην νέα εποχή. Η τοποθέτηση του κ. Ψάλτη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, σηματοδότησε μεν μια σοβαρή αλλαγή στην ιεραρχία της τράπεζας, μένει όμως να φανούν με την πάροδο του χρόνου ουσιαστικές αλλαγές τόσο στην φυσιογνωμία, στις δομές και την παρουσία της τράπεζας στην αγορά, όσο και στην προοπτική, το όραμα και τη χάραξη νέας πορείας για το μέλλον, πράγμα που όλοι ευχόμαστε.

Η συνδικαλιστική εκπροσώπηση μέσα στην ALPHA Bank, καθορίζεται και οριοθετείται από την παρουσία ενός μεγαλύτερου, άρα αντιπροσωπευτικού σωματείου στην επιχείρηση, το οποίο πάγια λειτουργεί σε συνθήκες απλής διεκπεραίωσης, γραφειοκρατικής διαχείρισης και εφησυχασμού, χωρίς διεκδικητικές θέσεις και αγωνιστική διάθεση. Η πλήρης ταύτιση με τις επιλογές της εργοδοσίας και η, συνεπεία αυτής, απουσία συνδικαλιστικού αντίβαρου στις όποιες αποφάσεις της Διοίκησης, έχει αναδείξει το δικό μας λόγο και ρόλο ως τη μοναδική γνήσια, ανόθευτη και ανεξάρτητη εκπροσώπηση των εργαζομένων του χώρου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ο Διοικητικός Απολογισμός του ΔΣ του συλλόγου μας, αφορά στον περασμένο χρόνο δηλαδή στο διάστημα 1/1/2019 – 15/12/2019. Η σύνθεση του ΔΣ είχε προκύψει μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν από την 1 έως τις 16/12/2016 και τηρώντας τις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας και αναλογικότητας, το νέο Προεδρείο συστάθηκε σε Σώμα στις 3/2/2017. Από αυτή την αρχική σύνθεση του Προεδρείου υπήρξε μόνο μία αλλαγή που αφορά στην παραίτηση από την θέση του εφόρου του συνάδελφου Νικητόπουλου και την ανάληψη στη συνέχεια της θέσης από την συνάδελφο Σκρίκα.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ο Σύλλογος εκπροσωπείται και δραστηριοποιείται ενεργά σε όλα τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα.

Στην ΟΤΟΕ (Β΄βάθμιο) έχοντας στην θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα τον συνάδελφο Φωκίωνα Δημακάκο, που κατέχει και τη θέση του Γραμματέα Ασφαλιστικού, στην θέση της Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων και Συμβάσεων την συναδέλφισσα Σοφία Κάντα, τους συνάδελφους Πρόεδρο Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, Σταύρο Μούκα και Σπύρο Μητροτάσιο ως μέλη του Γενικού Συμβουλίου και άλλα μέλη μας σε διάφορες επιτροπές και ομάδες εργασίας.
Στην ΓΣΕΕ (Γ΄βάθμιο) έχοντας ως μέλος της Διοίκησης τον συνάδελφο Πρόεδρο Γιώργο Κωνσταντινόπουλο.
Ο Σύλλογός μας συμμετέχει και με τρία μέλη του στο Δ.Σ. του ΤΕΑΠΕΤΕ, με όσες αρμοδιότητες έχουν απομείνει στο «κουφάρι» του παλιού μας επικουρικού Ταμείου, με ευθύνη τους πλέον, κατ’ ουσίαν, μόνο την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του και καμία άλλη ουσιαστική αρμοδιότητα ασφαλιστικής φύσης.
Στο πλαίσιο της συνδικαλιστικής δράσης το Δ.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2016 έθεσε τις προτεραιότητες και τους άξονες δράσης εκτιμώντας τις συνθήκες και τις ανάγκες των εργαζομένων, πέρα από τις τρέχουσες και πάγιες συνδικαλιστικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα.
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ
Ο Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα του ΔΣ περιόδευσαν στις περισσότερες περιφέρειες ώστε να έχουν επαφή και εικόνα από τους συναδέλφους του Δικτύου, τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, που συχνά νοιώθουν μακριά από τις εξελίξεις και αποζητούν ενημέρωση, στήριξη και εμψύχωση. Αυτοί εξ άλλου αποτελούν τους πρώτους αποδέκτες κάθε επιχειρηματικής μεταβολής, βιώνουν την πίεση των μεγεθών και των πωλήσεων, την εντατικοποίηση της εργασίας, ζουν με το άγχος της μετακίνησης λόγω συγχωνεύσεων και συρρίκνωσης του Δικτύου καταστημάτων.
Με αυτή τη λογική, όπως κάθε χρόνο, έγινε μια επίπονη προσπάθεια να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο γεωγραφικό εύρος του δικτύου της περιφέρειας, με επισκέψεις στους συναδέλφους των καταστημάτων στις περιοχές Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας, Πελοποννήσου, Επτανήσων, Ηπείρου, Κρήτης, Δωδεκανήσου και στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής.

Ο Πρόεδρος με τον Γενικό Γραμματέα του ΔΣ περιόδευσαν επίσης σε μαζικούς χώρους μονάδων Διοίκησης (κτήρια Λεωφόρου Αθηνών, Λεωφόρο Συγγρού, Διευθύνσεις Εφαρμογών και Συστημάτων Πληροφορικής κ.α.) αλλά και σε καταστήματα της Αττικής, για ενημέρωση και συζήτηση με τους συναδέλφους πάνω στα ιδιαίτερα ανά χώρο ζητήματα, πέραν των γενικών.

Ο Πρόεδρος με τον Αντιπρόεδρο Σταύρο Μούκα και το μέλος του Δ.Σ. Άρη Τράκα, περιόδευσαν σε καταστήματα και μονάδες διοίκησης στη Θεσσαλονίκη, στη Θράκη καθώς και στην Ανατολική και Δυτική Μακεδονία.

Και πάλι διαπιστώθηκε η ανεκτίμητη αξία της προσωπικής, άμεσης επαφής των μελών του Δ.Σ. με τους συναδέλφους της περιφέρειας. Και αναφερόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους στην Alpha Bank και όχι στα μέλη μας και μόνο. Ο απλός συνάδελφος επιθυμεί την υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση για όλα τα ζητήματα που τον απασχολούν: εργασιακά, ασφαλιστικά, υπηρεσιακά. Πρόθυμα συζητήσαμε με όλους τους συναδέλφους και είδαμε ότι η φωνή μας ήταν ήδη γνωστή πανελλαδικά, το κύρος και η σοβαρότητα των απόψεων του Συλλόγου είχε βρει ανταπόκριση, η μαχητικότητα και η διεκδικητική στάση μας αναγνωρίζεται από όλο το προσωπικό. Το Δ.Σ. δεσμεύεται και πάλι ότι, υπηρετώντας τις ίδιες αρχές, τιμώντας την στήριξη των συναδέλφων, θα εξακολουθήσει τον αγώνα για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank. Θεωρούμε απαραίτητο και αυτονόητο οι περιοδείες να συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο.
ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Πάγιο και διαρκές μέλημα του Δ.Σ. αποτελεί ο περαιτέρω εξορθολογισμός των εξόδων του Συλλόγου. Παρά την επάρκεια των αποθεματικών μας (όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού), επιδιώκεται συνεχώς η περικοπή των λειτουργικών και λοιπών εξόδων του Σωματείου. Η διαφάνεια στα οικονομικά, η χρηστή διαχείριση και ο σεβασμός στα έσοδα του Συλλόγου είναι αδιαπραγμάτευτες αρχές του Δ.Σ.. Μέχρι πέρυσι μοναδική πηγή εσόδων αποτελούσαν οι εισφορές των μελών, από το Δεκέμβριο όμως του 2018 υπάρχει ένα επιπλέον σοβαρό έσοδο που ενισχύει τις δράσεις και την πορεία του Συλλόγου. Πρόκειται για το μηνιαίο μίσθωμα του επί της οδού Ευπόλιδος 12 ακινήτου ιδιοκτησίας του ΕΝΑΣ, που αφού παρέμεινε για αρκετό χρόνο ανεκμετάλλευτο, αποφασίστηκε από το ΔΣ να ενοικιαστεί. Το αρκετά σοβαρό ποσό του ενοικίου έδωσε μια ανάσα στην οικονομική διαχείριση και επέτρεψε τόσο την συνέχιση των παροχών και των διευκολύνσεων στα μέλη μας όσο και την παροχή δωρεάν ασφαλιστικού προγράμματος πρόσθετης Α’βάθμιας και Β’βάθμιας περίθαλψης σε ιδιωτικές κλινικές.
Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών (μείωση εισφορών, μείωση αποσπάσεων κλπ), η διαχείριση των οικονομικών ακολούθησε λογική περικοπών στις ελαστικές δαπάνες.
Σε αυτά τα πλαίσια αναφέρουμε, πέραν των περσινών δραστικών περικοπών, και την αλλαγή του γραφείου λογιστικής υποστήριξης με άλλο και μάλιστα με έκπτωση κατά 60% της μηνιαίας δαπάνης.

Γνωρίζοντας ότι η διαφάνεια στην διαχείριση και η οικονομική αυτοτέλεια και επάρκεια εγγυώνται την αυτονομία και την αποφυγή κάθε είδους εξαρτήσεων, φροντίζουμε τα οικονομικά και η διαχείρισή τους να είναι κρυστάλλινα και διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο.
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Θεσμικά και νομικά ο ρόλος, τα δικαιώματα και οι δυνατότητες παρέμβασης του ΕΝΑΣ στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στην Alpha Bank είναι κατοχυρωμένος. Πέραν όμως της τυπικής και από τον νόμο προβλεπόμενης προστασίας και προσδιορισμού της «θέσης» μας, επί της ουσίας έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα της άμεσης, φανερής επαφής με τους αρμόδιους της Διοίκησης για ζητήματα που αφορούν τους συναδέλφους, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούμε το πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο στην επιχείρηση. Οι ξεκάθαρες και σταθερές απόψεις μας, η συνέπεια και η σοβαρότητα της παρουσίας και του λόγου μας, έχουν καθιερώσει την ύπαρξη επαφών με την Διοίκηση, σε θεσμικό πάντα επίπεδο, όπου η κάθε πλευρά σέβεται, αναγνωρίζει και αποδέχεται την διαφορετικότητα των ρόλων.

Με τον τρόπο αυτό, όχι πάντοτε με επιτυχία, μπορούμε να προβάλλουμε τις θέσεις, τις απόψεις και τις πιθανές ενστάσεις ή διεκδικήσεις μας για τα εργασιακά ζητήματα και κατά συνέπεια να αναζητήσουμε λύσεις.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου μας απασχόλησαν κυρίως :
Το πρόγραμμα εθελουσίων αποχωρήσεων.
Ο προγραμματισμός της Τράπεζας για τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Λύση για το χρόνιο πρόβλημα των παιδικών κατασκηνώσεων.
Χορήγηση της άδειας τοκετού (9μηνο) χωρίς περιορισμούς, προϋποθέσεις και εξαιρέσεις σε όλες τις δικαιούχους.
Το σύστημα αξιολόγησης των συναδέλφων. Διεκδίκηση αξιολόγησης δίκαιης, ανεπηρέαστης, τεκμηριωμένης με δικαίωμα για σαφή και ανεμπόδιστη διατύπωση απόψεων, αντιρρήσεων και διαφωνιών από τον κρινόμενο.
Η συνεχιζόμενη παραβίαση του συμβατικού ωραρίου, κυρίως στο δίκτυο.
Η από κοινού με την Διοίκηση πίεση προς το αρμόδιο Υπουργείο για την παραλαβή και αξιοποίηση του σωρευμένου ποσού από την παρακράτηση των επιπλέον ασφαλιστικών εισφορών για επικούρηση (+4,25%) των ασφαλισμένων του τ.ΤΕΑΠΕΤΕ. Μένει να δούμε την αντιμετώπιση του ζητήματος από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου.
Να τονισθεί τέλος η επίσημη συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου μας Γιώργου Κωνσταντινόπουλου με τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας κο Βασίλειο Ψάλτη παρουσία και της Εντεταλμένης Γενικής Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού κας Πηνελόπης Κονιδάρη που πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2019, σε πολύ θετικό κλίμα.
Από πλευράς Συλλόγου τέθηκαν τόσο τα εργασιακά ζητήματα που απασχολούν διαχρονικά τους εργαζόμενους όσο και επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στην πορεία της Τράπεζας.

Συγκεκριμένα για τα εργασιακά οι άξονες που έθεσε ο Σύλλογος ήταν:
Θετική ανταπόκριση της Alpha Bank στις προτάσεις της ΟΤΟΕ για υπογραφή νέας Κλαδικής ΣΣΕ.
Ενιαία αντιμετώπιση του προσωπικού ανεξαρτήτως προέλευσης.
Αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες καριέρας βάσει αντικειμενικών προσόντων.
Κλίμα ηρεμίας, αισιοδοξίας και θετικής προοπτικής για το μέλλον χωρίς αυταρχικές συμπεριφορές και συντήρηση του κλίματος αβεβαιότητας, με στόχο το αμοιβαίο όφελος εργαζομένων και Τράπεζας.
Για τα επιχειρησιακά οι προβληματισμοί του Συλλόγου εστιάσθηκαν :
Στην αναπτυξιακή προοπτική της Τράπεζας και στο σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Στην αποφυγή περαιτέρω συρρίκνωσης του δικτύου και του προσωπικού
Στην εξεύρεση λύσης στα φλέγοντα ζητήματα των κόκκινων δανείων και των δανείων προσωπικού.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Ψάλτης τοποθετήθηκε θετικά στην αντιμετώπιση των εργασιακών θεμάτων ενώ προχώρησε σε μια περιεκτική ανάλυση του επιχειρησιακού σχεδιασμού που θα οδηγήσει την Τράπεζα σε τροχιά ανάπτυξης. Τόνισε παράλληλα ότι η προνομιακή θέση της Alpha Bank στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα επιτρέπει την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι έχοντας ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες του παρελθόντος, με πρόγραμμα, ρεαλιστικούς στόχους, υπεύθυνη δουλειά και συμμετοχή όλου του προσωπικού, το μέλλον θα είναι καλύτερο.

Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση, Σύλλογος και Διοίκηση συμφώνησαν στην διατήρηση τακτικών επαφών των δυο πλευρών με στόχο την έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των όποιων θεμάτων προκύπτουν.

Τονίζουμε ότι η διαπραγματευτική μας θέση καθορίζεται πάντα από την δυναμική των μελών μας και για το λόγο αυτό ποτέ δεν σταματάμε να προβάλουμε και να αναδεικνύουμε την ανάγκη στήριξης και συμμετοχής τους σε όλες τις δράσεις του Συλλόγου.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ
Κυρίαρχο ζήτημα σε όλους τους μέχρι σήμερα Απολογισμούς αποτελεί το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα οι προσυνταξιοδοτικές προβλέψεις του Καταστατικού του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ.

Είναι σε όλους πλέον γνωστές τόσο οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που διαχρονικά, από το 2005 και μετά, είτε ψήφισαν είτε απλά εξακολούθησαν να εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί τους, με κορωνίδες τους νόμους – λαιμητόμους 3371/2005 και 3455/2006 του κ. Αλογοσκούφη και 4387/2016 του κ. Κατρούγκαλου, όσο και οι συνδικαλιστικοί και νομικοί αγώνες που έδωσε ο Σύλλογός μας για να αντιμετωπίσει αυτή την παράνομη, άδικη και παράλογη αντιμετώπιση των ασφαλισμένων του Ταμείου. Με διάφορες προφάσεις, αντισυνταγματικές παρεμβάσεις και βάναυσα άδικες και έωλες νομοθετικές ρυθμίσεις, επιδιώχθηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες η ισοπέδωση των αναντίρρητων δικαιωμάτων που δημιουργούσε για τους ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ η επιπλέον εισφορά του 4,25% στην Επικούρηση.

Παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις που δέχτηκε, το Καταστατικό του Ταμείου μας εξακολουθεί να ισχύει (δυστυχώς μόνο για τους πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένους με θεμελίωση μέχρι 12/5/2016) μέχρι και σήμερα και να αποδίδονται ακόμη συντάξεις σύμφωνα με τα άρθρα και τις προβλέψεις του!
Δίχως καμία αυταρέσκεια ο Σύλλογος μας αισθάνεται ότι έχει τεράστιο μερίδιο συμβολής σε αυτή την θετική εξέλιξη. Ήδη από το 2005 με τις ιστορικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με τους δικαστικούς αγώνες, με τις συνεχείς συνδικαλιστικές του παρεμβάσεις, αγωνίστηκε και πέτυχε την διατήρηση της ισχύος του Καταστατικού του Ταμείου μας. Δυστυχώς οι διαχωρισμοί, οι αποκλεισμοί και η εν τέλει στέρηση του προσυνταξιοδοτικού προνομίου λόγω των προαναφερθέντων νομοθετικών ρυθμίσεων, εξακολουθούν να εξαιρούν εκατοντάδες δικαιούχους συναδέλφους που ενώ κατέβαλαν αυξημένες εισφορές, είτε είχαν ασφαλιστεί μετά την 1/1/1993 είτε δεν είχαν θεμελιώσει στις 12/5/2016. Για την τελευταία πάντως νομοθετική παρέμβαση του κ. Κατρούγκαλου, θυμίζουμε ότι όλες οι διατάξεις του Ν. 4387/2016 είναι αντικείμενο αίτησης αναίρεσης προς το ΣτΕ που έχει καταθέσει το σύνολο των θιγομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων και Ομοσπονδιών (συμπεριλαμβανομένης της ΟΤΟΕ και του Συλλόγου μας).

Απολογιστικά οφείλουμε να αναφερθούμε στην απερίγραπτη ταλαιπωρία που υπέστησαν σχεδόν 400 συνάδελφοι της πρώην Εμπορικής που αποχώρησαν από την ενεργό υπηρεσία (οι περισσότεροι μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου) από τον Μάρτιο του 2017 μέχρι τον Ιούνιο του 2019, όσον αφορά στην συνταξιοδότησή τους. Οι συνάδελφοι αυτοί αν και πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που προβλέπονται από το Καταστατικό του τ. ΕΤΑΤ – ΤΕΑΠΕΤΕ δεν είχαν λάβει ούτε την σύνταξή τους ούτε απόφαση απονομής για διεκδίκηση του εφ’ άπαξ! Ευρισκόμενοι στην απερίγραπτη θέση του να μην είναι ούτε εργαζόμενοι, ούτε συνταξιούχοι, ούτε καν «τυπικά» άνεργοι, στερήθηκαν χωρίς να φταίνε σε τίποτα, κάθε πηγής βιοπορισμού !

Ο Σύλλογος μας από την πρώτη στιγμή της βίαιης ένταξης του ΕΤΑΤ στον κύριο κορμό του ΕΦΚΑ, είχε έγκαιρα επισημάνει τις δυσκολίες και τις αδυναμίες που θα αντιμετώπιζαν οι ενδιαφερόμενοι για να πάρουν σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, εφ΄όσον δεν ήταν στις πάγιες διαδικασίες απονομής του οι προσυνταξιοδοτικές προβλέψεις του Καταστατικού του τ. ΤΕΑΠΕΤΕ. Οι συμμετέχοντες στο Δ.Σ. του ΤΕΑΠΕΤΕ Γιώργος Κωνσταντινόπουλος (ως Αντιπρόεδρος) και Βασίλης Χαιρέτης (ως Μέλος) είχαν διαρκείς και αλλεπάλληλες επαφές τόσο με τους αρμόδιους παράγοντες του ΕΦΚΑ (Υποδιοικητές, Γενικούς Διευθυντές Παροχών, αρμόδιους Διευθυντές) όσο φυσικά και με τους αρμόδιους του ΤΕΑΠΕΤΕ με σκοπό την λύση του προβλήματος που χρόνιζε και δημιουργούσε δικαιολογημένη ανησυχία και αγανάκτηση από την οικονομική ασφυξία στους δικαιούχους.

Ο Σύλλογός μας και οι θεσμικοί του εκπρόσωποι ήταν, είναι και θα είναι πάντα συνεπείς στην προάσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων ακόμη και όσων αποχωρούν από την Τράπεζα. Με μεθοδικότητα, αγωνιστικότητα και ξεκάθαρη στόχευση υλοποιεί, στο βαθμό του εφικτού, την υποχρέωσή του για υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Σαν αποτέλεσμα στις 20 Ιουνίου 2019, μετά από έντονες πιέσεις, παραστάσεις και συναντήσεις με τα τρία εμπλεκόμενα μέρη (ΕΦΚΑ, ΤΕΑΠΕΤΕ και την εταιρεία «ΕΠΙΛΥΣΙΣ Ο.Ε.» που υποστήριζε μηχανογραφικά το έργο του ΤΕΑΠΕΤΕ) και την ενεργό, δυναμική παρουσία δεκάδων ενδιαφερομένων, δόθηκε η δυνατότητα για εξεύρεση οριστικής λύσης. Υπογράφηκε παράταση της Σύμβασης ΤΕΑΠΕΤΕ- «ΕΠΙΛΥΣΙΣ» για ένα δίμηνο (σε πρώτη φάση), με ανάληψη του κόστους από τα αποθεματικά του ΤΕΑΠΕΤΕ, ώστε να ενημερωθούν τα αρχεία των ήδη δικαιούχων (έχει διακοπεί η εισαγωγή μεταβολών από τον Δεκέμβριο του 2018), να ομαλοποιηθεί η ροή των καταβαλλόμενων συντάξεων και φυσικά να προχωρήσουν οι εκδόσεις αποφάσεων απονομής και η καταβολή συντάξεων στους «εν αναμονή» δικαιούχους από τον ΕΦΚΑ. Ήδη από τον Ιούλιο του 2019 (συντάξεις Αυγούστου) έχει αρχίσει η έκδοση αποφάσεων και η καταβολή αναδρομικών και τρεχουσών συντάξεων. Δυστυχώς χαιρόμαστε για το αυτονόητο, την επιστροφή στην κανονικότητα που οι μαθητευόμενοι μάγοι του υπουργείου (Πετρόπουλος, Κατρούγκαλος κ.λπ.) έθεσαν υπό αμφισβήτηση για παραπάνω από δύο χρόνια. Μια λύση που φέρει την υπογραφή του Γ. Κωνσταντινόπουλου ως Αντιπροέδρου του Ταμείου, στην κρίσιμη προαναφερθείσα Σύμβαση Έργου μεταξύ ΤΕΑΠΕΤΕ και «ΕΠΙΛΥΣΙΣ ΟΕ».

Τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, για ακόμη μια φορά, δικαιώνουν την λογική και την δυναμική του Σωματείου μας.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΚΛΑΔΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις υγειονομικές δομές του ΕΟΠΠΥ προς όλους τους ασφαλισμένους είναι αναντίρρητη. Με γνώμονα τις καθημερινές μας ανάγκες για ποιοτικότερες και οικονομικότερες παροχές Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας περίθαλψης, στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες της ΟΤΟΕ για την δημιουργία κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος πρόνοιας και υγείας για όλους τους Τραπεζοϋπαλλήλους. Αυτό εξάλλου αποτελεί πρόβλεψη της προηγούμενης Κλαδικής Σύμβασης ΟΤΟΕ-Τραπεζών και πιστεύουμε ότι είναι άμεση ανάγκη όλων των συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Παράλληλα όμως με αυτά, ο Σύλλογος, μετά την ενίσχυση των εσόδων του από την ενοικίαση των επί της οδού Ευπόλιδος 12 γραφείων του, μετά από έρευνα αγοράς και αξιολόγηση, προχώρησε σε μια σημαντική και ουσιαστική πρωτοβουλία, με στόχο την επιδοτούμενη και ει δυνατόν για την δωρεάν παροχή προγράμματος ασφάλισης πρόσθετων καλύψεων Υγείας για την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια περίθαλψη των μελών μας και των οικογενειών τους. Η υλοποίηση αυτής της παροχής από τις αρχές του 2019, χωρίς καμία επιβάρυνση των μελών μας, όπως ήταν φυσικό έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση και ανακούφιση απ’ όλα τα μέλη μας.

Πρόκειται για μια παροχή που έρχεται να καλύψει πανελλαδικά τα γνωστά σε όλους κενά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να αποκαταστήσει (κατά το δυνατόν) κάποιες από τις απώλειες που οι συνάδελφοι υπέστησαν από τις συνεχείς υποβαθμίσεις και την απαξίωση του κλάδου Υγείας του ΕΟΠΠΥ. Θα εξεταστεί από το επόμενο ΔΣ η δυνατότητα παράτασης ισχύος της παροχής με μεγαλύτερες καλύψεις και για το 2020.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Για το ιστορικό αρχείο του Συλλόγου αποφασίστηκε η διαμόρφωση των χώρων που έχουν επιλεγεί στα γραφεία μας στην οδό Ευπόλιδος 8, ώστε να μπορούν λειτουργικά να υποδεχτούν όλο το αρχείο, που βρισκόταν στην οδό Ευπόλιδος 12. Οι εργασίες έλαβαν υπόψη τον ειδικό χαρακτήρα του υλικού (ευαίσθητα έγγραφα και έντυπα) και τη σημασία του μιας και αποτελεί την ιστορία του Συλλόγου μας. Η φυσική του μεταφορά ολοκληρώθηκε αρχές του καλοκαιριού και απομένει η τοποθέτηση ειδικών ραφιών για την αρχειοθέτηση και τακτοποίηση βιβλίων και εντύπων.
ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ
Είναι γνωστό ότι ο Σύλλογός μας συντόνισε, οργάνωσε και στήριξε οικονομικά την κατάθεση αγωγών των μελών μας κατά των εξοντωτικών μειώσεων στους μισθούς μας, μετά την εξαγορά της Εμπορικής από την Alpha Bank. H πορεία της εκδίκασης των αγωγών μετά από πλήθος αναβολών έχει προχωρήσει αρκετά. Δυστυχώς η ελληνική δικαιοσύνη, μέχρι τώρα, δείχνει να δέχεται και να δικαιώνει την πλευρά της εργοδοσίας αγνοώντας τόσο την ισχυρή νομική βάση των δικών μας ισχυρισμών όσο και την κοινή λογική, απορρίπτοντας τις αγωγές μας σε Α’ βαθμό. Όπως είχαμε δεσμευθεί προσφύγαμε κατά της Τράπεζας και σε Β’ βαθμό. Στις 7/5/2019 συζητήθηκαν στο Εφετείο οι εφέσεις 4 μελών μας χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση μέχρι σήμερα. Για την δικάσιμο της 5/11/2019 έχουν αναβληθεί οι εφέσεις άλλων 4 μελών μας ενώ έχει προσδιοριστεί άλλη μια δικάσιμος για τις 28/1/2020. Η επιλογή των υποθέσεων που έχουν οδηγηθεί στο Εφετείο έγινε από τους νομικούς μας συνεργάτες με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά και τη διάρθρωση των αποδοχών των εναγόντων μελών μας ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ευδοκίμησης. Η υπόθεση των αγωγών θα συνεχιστεί και θα λήξει όταν θα εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου που θα επιλύει συνολικά και οριστικά το θέμα.

Εκκρεμεί επίσης η αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε συνεργασία με τον Σύλλογο συνταξιούχων, κατά της απόφασης του Εφετείου για το ζήτημα της διάλυσης του ΤΕΑΠΕΤΕ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Ο Σύλλογος μας με βάση το καταστατικό του ενεργοποιεί το Απεργιακό Ταμείο για τα μέλη μας που συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα εκκρεμεί η κράτηση άρα και η ενεργοποίησή του για τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν στις 24/9 και στις 2/10/2019.

Για το 2019 ο Σύλλογός μας διένειμε, σε συνεργασία με την ΟΤΟΕ, κάρτες του ΟΑΣΑ για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με μειωμένο κόμιστρο για τα μέλη μας και προχώρησε και στην διαδικασία επανέκδοσής τους σε ηλεκτρονική μορφή.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΥΠΟΛΙΔΟΣ 12
Είναι γνωστό ότι ο Σύλλογός μας έχει στην κατοχή του δύο χώρους γραφείων: έναν επί της οδού Ευπόλιδος 8 στον 1ο όροφο, όπου στεγάζεται σήμερα, και έναν επί της οδού Ευπόλιδος 12 στον 8ο όροφο. Και τα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία είναι στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΕΝΑΣ, χωρίς χρέη από στεγαστικά δάνεια και ελεύθερα από υποθήκες ή άλλα βάρη.

Ο δεύτερος χώρος αγοράστηκε το 1964 από τα αποθεματικά του Συλλόγου των εν ενεργεία υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας και αποτέλεσε για πολλά χρόνια το ιστορικό σημείο αναφοράς και λειτουργίας του Σωματείου. Μετά την συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας με την Alpha Bank και την διαρκή μείωση μελών, δραστηριοτήτων άρα και κτηριακών αναγκών του Συλλόγου, δεν υπήρχε πλήρης και συνεχής εκμετάλλευση των χώρων στην οδό Ευπόλιδος 12. Επειδή τα έξοδα συντήρησης και τα πάγια (κοινόχρηστα) ήταν μια πηγή μηνιαίας οικονομικής αιμορραγίας του Συλλόγου ανατέθηκε από το 2016 σε μεγάλο μεσιτικό γραφείο η αναζήτηση ενδιαφερομένων για ενοικίαση. Μετά από αρκετές προτάσεις και τη γνωστή «εμπλοκή» του Συλλόγου Συνταξιούχων, αποφασίστηκε εν τέλει από το ΔΣ της 16/11/2018 η ενοικίασή του στον ενδιαφερόμενο με την καλύτερη προσφορά και τα πλέον αξιόπιστα χαρακτηριστικά.

Να τονισθεί ότι εξ αρχής, πέραν της αυτονόητης προτεραιότητας που είχε τεθεί στην αναζήτηση της καλύτερης από οικονομική άποψη πρότασης, στα προαπαιτούμενα τέθηκαν σαφώς και ζητήματα όπως η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του εκμισθωτή, η διάρκεια της μίσθωσης, η προβλεπόμενη χρήση, οι γενικότεροι όροι (χωροταξικοί, πολεοδομικοί, αστικής ευθύνης κλπ), οι σαφείς ρήτρες και οι εγγυήσεις καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης του Συλλόγου για χρήση των χώρων από τα μέλη μας για συνελεύσεις, συγκεντρώσεις κλπ.

Με την απόφαση που πήρε το Δ.Σ. στις 16/11/2018 για εκμίσθωση του ακινήτου σε κορυφαίο ελληνικό ξενοδοχειακό Όμιλο δίνεται μια σοβαρή, μακροχρόνια και εγγυημένη ενίσχυση στα οικονομικά του Συλλόγου με διασφάλιση όλων των προαπαιτούμενων που είχαν τεθεί από την πλευρά μας. Τα έσοδα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση του περιουσιακού αυτού στοιχείου του Συλλόγου μας προφανώς και θα «επιστραφούν» με πολλούς τρόπους στους ιδιοκτήτες – μέλη μας.
Πάντοτε υποστηρίζαμε ότι η οικονομική αυτοτέλεια και επάρκεια αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τις δράσεις, την πορεία και την προοπτική του Συλλόγου μας. Ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εκμετάλλευση/αξιοποίηση των ανενεργών γραφείων της οδού Ευπόλιδος 12. Ήδη όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που προέκυψαν από την παροχή του δωρεάν προγράμματος πρόσθετης νοσοκομειακής κάλυψης για τα μέλη μας και τις οικογένειές τους.

Επειδή μάλιστα δεν αγνοούμε ούτε υποτιμούμαι τις ηθικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις μας προς ότι μας συνδέει με το παρελθόν και τις ρίζες μας, παραχωρήσαμε για στέγαση και χρήση από την ιστορική χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας ενός γραφείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό (έπιπλα, γραφεία κλπ) και τμήμα του αίθριου στους χώρους μας στο κτήριο της οδού Ευπόλιδος 8, εντελώς δωρεάν.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Παιδικές κατασκηνώσεις
Και για το καλοκαίρι του 2019 το αρμόδιο Υπουργείο μέσω του ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο για την συμμετοχή των παιδιών των ασφαλισμένων σε θερινές κατασκηνώσεις. Χωρίς έκπληξη πλέον διαπιστώσαμε ότι και πάλι η ενημέρωση και οι οδηγίες αφορούν μόνο 3 κλάδους του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ (ΤΑΠ ΟΤΕ, ΚΑΠ ΔΕΗ, ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ) και όχι το ΤΑΠΕΤΕ της πρώην Εμπορικής! Δυστυχώς το Υπουργείο, πέραν των γνωστών σε όλους τους εργαζόμενους προβλημάτων που έχει δημιουργήσει από την ενοποίηση όλων των Ταμείων στο «υδροκέφαλο» τέρας του ΕΦΚΑ, έχει χάσει και την στοιχειώδη ευαισθησία που οφείλει απέναντι στους ασφαλισμένους του. Θυμίζουμε ότι το ίδιο Υπουργείο δια της σιωπής του, συνεχίζει να αρνείται να συναντήσει το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, κωφεύοντας στις επιστολές/αιτήματά μας για συνάντηση, φοβούμενο ότι πρέπει με επιχειρήματα να στηρίξει τον αδικαιολόγητο διαχωρισμό και αποκλεισμό των παιδιών των μελών μας από τις κατασκηνώσεις.

Ο Σύλλογός μας είχε και πάλι από νωρίς ενημερώσει τα μέλη μας για την διαφαινόμενη αδυναμία του ΕΦΚΑ να απαντήσει άμεσα στις αγωνίες των ασφαλισμένων και είχε προνοήσει για έγκαιρη διασφάλιση συμμετοχής των παιδιών σε προγράμματα θερινών κατασκηνώσεων, ιδίως για την Α΄ περίοδο, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε για επιχορήγηση 300 ευρώ ανά παιδί σε περίπτωση που δεν βρεθεί συνολική λύση μέσω ΕΦΚΑ.

Ο Σύλλογός μας τήρησε τη δέσμευσή του και επιτρέποντας στα μέλη του ελευθερία επιλογής κατασκήνωσης πανελλαδικά και σε summer camps, εκτός των προτεινόμενων από την Τράπεζα κατασκηνώσεων, επιδότησε με 300 ευρώ ανά κατασκηνωτή τα μέλη του, με προσκόμιση της εξοφλητικής απόδειξης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 86 παιδιά 56 συναδέλφων.
Δώρα παιδιών
Αυτή την χρονιά αποφασίστηκε για τα παιδικά δώρα, ως πιο πρακτική και ευέλικτη λύση, να αποσταλούν δωροεπιταγές σε όσους συναδέλφους έχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί από το 2006 και μετά. Για το κάθε παιδί απεστάλη δωροεπιταγή αξίας 20,00 ευρώ για αγορές από τα καταστήματα JUMBO που έχουν και την πυκνότερη φυσική παρουσία πανελλαδικά. Για όσες περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει κατάστημα ο ενδιαφερόμενος είχε τη δυνατότητα να κάνει αγορά και μέσω του e-shop της εταιρείας με παραγγελία μέσω του τηλεφωνικού κέντρου, χρήση του ποσού της δωροεπιταγής και αποστολή των προϊόντων στην διεύθυνσή του. Το σύστημα αυτό λειτούργησε πολύ ικανοποιητικά και θα εφαρμοστεί και για τα παιδικά δώρα των εορτών 2019-2020. Διατέθηκαν 443 δωροεπιταγές σε παιδιά μελών μας σε όλη την Ελλάδα.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Υλοποιώντας σχετική απόφαση του Δ.Σ. για πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για τα μέλη μας και τις οικογένειές τους διοργανώθηκαν με επιτυχία :
Για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής μουσική εκδήλωση – χοροεσπερίδα στο νυχτερινό κέντρο Fantasia Live στις 18/1/2019 με μεγάλη επιτυχία.

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε χοροεσπερίδα στο νυχτερινό κέντρο Fix Factory of Sound στις 16/2/2019.

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιήθηκε επίσης στις 2/2/2019 παιδική εκδήλωση με ζωντανό παιχνίδι απόδρασης στο Mindtrap Mediterranean Cosmos.

Για τους συναδέλφους της Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε μια ζεστή μουσική βραδιά στην Πάτρα στις 24/2/2019.

Ο Σύλλογος μας αποφάσισε την χορήγηση δωρεάν εισιτηρίων στα μέλη του για επίσκεψη στην διαδραστική, εκπαιδευτική και ψυχαγωγική έκθεση για τη ζωή και το έργο του εφευρέτη, ζωγράφου, επιστήμονα, ανατόμου, μηχανικού αρχιτέκτονα, γλύπτη και φιλόσοφου Λεονάρντο Ντα Βίντσι με τον τίτλο : «Leonardo Da Vinci – 500 years of Genius». Η έκθεση που φιλοξενήθηκε στο χώρο του Παλαιού Αμαξοστάσιου του Ο.Σ.Υ. στο Γκάζι διήρκεσε έως τις 31/3/2019 και υπήρξε τεράστια ζήτηση για συμμετοχή, διατέθηκαν και τα 200 εισιτήρια που προμηθευτήκαμε.

Θεατρικές παραστάσεις, τόσο για ενήλικες όσο και παιδικές, τα μέλη μας παρακολούθησαν μέσω της ΟΤΟΕ η οποία είχε πετύχει ειδικές εκπτωτικές τιμές στην πλειοψηφία των θεάτρων. Τα μέλη μας μπόρεσαν να παρακολουθήσουν όσες παραστάσεις ήθελαν με απλή επίδειξη της κάρτας της ΟΤΟΕ που τους έχει διατεθεί από τον Σύλλογο.
Επιδοτούμενες Διακοπές
Δόθηκε και πάλι η δυνατότητα συμμετοχής των συναδέλφων σε επιδοτούμενο πρόγραμμα διακοπών για το καλοκαίρι του 2019, σε μεγάλο πλήθος προορισμών που κάλυπταν γεωγραφικά σχεδόν όλη τη χώρα. Το ύψος της επιδότησης καθορίστηκε στα 200 ευρώ ανά συνάδελφο και συμμετείχαν 84 συνάδελφοι με τις οικογένειές τους.
Ημερολόγια
Τηρήθηκε και για το 2019 η παράδοση που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια από τον Σύλλογό μας με την εκτύπωση ετήσιου επιτραπέζιου ημεροδείκτη. Αυτή τη φορά η θεματολογία των εικόνων ήταν από την έκδοση της Εμπορικής Τράπεζας του 1996 «Ελληνικοί Υγρότοποι» σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και το Ελληνικό Κέντρο Βιότοπων – Υγρότοπων, μια όμορφη, καθημερινή παρουσία του ΕΝΑΣ που κοσμεί τα γραφεία των συναδέλφων στους χώρους εργασίας τους.
Αθλητικές Ομάδες:
Ο Σύλλογος εδώ και δεκαετίες στηρίζει τις οργανωμένες και συλλογικές αθλητικές δραστηριότητες των μελών του μέσω των αθλητικών του ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν με έξοδα και ευθύνη του Συλλόγου ομάδες Ποδοσφαίρου Ανδρών, Μπάσκετ Ανδρών, Βόλλευ γυναικών, Πινγκ – πονγκ, τένις και σκάκι. Οι ομάδες μας συμμετέχουν στα εργασιακά πρωταθλήματα της ΟΤΟΕ, του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ με σημαντικές διακρίσεις ενώ συχνά συμμετέχουν και σε φιλικούς αγώνες για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πολλές ευχαριστίες λοιπόν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που με μεγάλο κόπο, προσπάθεια και θυσία ατομικού και οικογενειακού ελεύθερου χρόνου, στελέχωσαν τις αθλητικές ομάδες του Συλλόγου μας. Ο συνδυασμός και μόνο επαγγελματικών, οικογενειακών και αθλητικών υποχρεώσεων είναι δύσκολος πόσο μάλλον η διάκριση και η επιτυχία.

Αναλυτικά όσον αφορά στις δραστηριότητες των αθλητικών μας τμημάτων, την περασμένη σεζόν, η εικόνα της συμμετοχής μας ήταν:

Ποδόσφαιρο Ανδρών
Πρωτάθλημα ΑΔΕΔΥ: Πρώτη θέση και Πρωταθλητές στην κατηγορία μας.
Συμμετοχή στο Πρωτάθλημα ΟΤΟΕ
Μπάσκετ Ανδρών
Πρωτάθλημα ΕΚΑ: Πρώτη θέση και Πρωταθλητές στην κατηγορία μας.
Βόλλεϋ Γυναικών
Πρωτάθλημα ΟΤΟΕ : Συμμετοχή στον μικρό τελικό.
Πινγκ – Πονγκ
Συμμετοχή στο Πρωτάθλημα ΟΤΟΕ στο μονό και διπλό.
Για εμάς στον Σύλλογο η στήριξη, η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας και η δηλωμένη αναγνώριση της συμμετοχής τους είναι αρχή και μέλημα μας. Τιμούν τον Σύλλογο και την ιστορία του, κάνοντας αισθητή την παρουσία του ΕΝ.Α.Σ. και στους αθλητικούς χώρους, ενώ είναι πάντα παρόντες και παρούσες και στις συνδικαλιστικές μας δράσεις.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αποτύπωμα της δράσης του Συλλόγου μας αποτελεί ο ετήσιος Διοικητικός του Aπολογισμός. Μια σύντομη, περιεκτική αλλά κατά το δυνατόν πλήρης καταγραφή των πεπραγμένων του Δ.Σ. για ένα ημερολογιακό έτος.

Και για το 2019 κατατίθεται ο Απολογισμός μιας συνεπούς, μεθοδικής και έντιμης προσπάθειας προάσπισης και προαγωγής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των μελών μας.

Στα πλαίσια, και πάλι, ενός γενικότερα ρευστού και αβέβαιου οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού περιβάλλοντος, η δράση του Σωματείου συχνά επηρεάζεται, αν δεν καθορίζεται, από εξωγενείς παράγοντες και όχι από την ίδια την συνδικαλιστική του υπόσταση.

Ευρισκόμενο συχνά σε αμυντική θέση, όπως και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΔΣ του Συλλόγου μας με τις δράσεις και την παρουσία του, προσπάθησε με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, να τιμήσει και να υλοποιήσει την εντολή που του δόθηκε από τα μέλη μας για δυναμική προάσπιση των δικαιωμάτων τους, για διατήρηση και επέκταση των κατακτήσεων, εντέλει για συνολική βελτίωση της εργασιακής τους ζωής και του βιοτικού τους επιπέδου.

Όλα τα μέλη του ΔΣ, μέσα από συχνά διαφορετικές απόψεις, προσεγγίσεις και ιδέες, προσπάθησαν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, να συνθέσουν μια ουσιαστική και αποτελεσματική συλλογική εκπροσώπηση. Ο κάθε ένας με τις ιδέες και τον τρόπο του, πρόσθεσε την δική του συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια. Θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο και κόπο, πέρα από την αξιοποίηση των αποσπάσεων, όλοι θέσαμε τις γνώσεις, την εμπειρία και τις δυνάμεις μας στην υπηρεσία του συνόλου.

Με τη στήριξη, τη συμπαράσταση και την ενεργό συμμετοχή των συναδέλφων, έγινε αυτή η προσπάθεια να πάμε όλοι μας ένα βήμα μπροστά. Με την απαραίτητη, πλήρη και κρίσιμη νομική στήριξη από τους νομικούς μας συμβούλους κ. Νίκο Δήμα και Βάλεϊ Παπακωνσταντινοπούλου και την ανεκτίμητη προσφορά της γραμματειακής υποστήριξης από την Έφη Λυμπεροπούλου και την Ανθούλα Δαυλοπούλου (που ευχαριστούμε θερμά), θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάναμε με συνέπεια, ήθος και ειλικρινή πρόθεση το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς που μας εξέλεξαν.

Στη γενική αποτίμηση του Απολογισμού δεν μπορεί παρά να τονισθεί η σημασία τόσο της προσπάθειας όσο βέβαια και του αποτελέσματος. Και για τα δύο, προσπάθεια και αποτέλεσμα, είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε την όποια κριτική. Με θάρρος αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για αστοχίες, παραλείψεις ή και σφάλματα που καλόπιστα μπορεί να διαπιστωθούν. Μπορούμε όμως ευθέως να τονίσουμε ότι δεν υπήρξε καμία αδράνεια, εφησυχασμός και βόλεμα. Ασχοληθήκαμε και παλέψαμε για κάθε, μικρό ή μεγάλο, ζήτημα των συναδέλφων που μας μεταφέρθηκε ή διαπιστώσαμε.
Σε εσωτερικό επίπεδο, εντός του ΔΣ, μπορεί οι προσωπικές αντιπαραθέσεις να ξεπέρασαν κάποιες φορές τα όρια της κοσμιότητας με σχόλια και χαρακτηρισμούς. Είμαστε όμως όλοι εδώ, στον κοινό μας αγώνα για τους εργαζόμενους.

Με ήσυχη και καθαρή την συνείδησή μας αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που μας εκχωρήσατε.

Όλοι μαζί συνεχίζουμε.
Αφήνοντας πίσω εσωστρέφεια, μεμψιμοιρίες και μικρότητες.
Παίρνοντας δύναμη από την ιστορία και το παρελθόν μας.
Σχεδιάζοντας με αισιοδοξία και ρεαλισμό το μέλλον μας.
Με ήθος, συνέπεια και ευθύνη μαζί με τον συνάδελφο, για τον συνάδελφο.
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την έγκριση του Σώματος της Γενικής Συνέλευσης για τον παρόντα Aπολογισμό.

Με πρόταση και προοπτική προχωράμε μπροστά.
Με όραμα, στόχευση και στρατηγική, σχεδιάζουμε το αύριο.
Ακηδεμόνευτα, ανεξάρτητα, αγωνιστικά.
Για το Δ.Σ. του ΕΝΑΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βασίλης Χαιρέτης

 

Written by antiracistes

22 Οκτωβρίου, 2019 στις 6:52 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: