Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ο ΕΝ.Α.Σ. για το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης Inbox ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπο ρικής

leave a comment »

Ανακοίνωση Νο.72
Συνάδελφοι,

Μετά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης της Τράπεζας που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος κος Ψάλτης, ο Σύλλογός μας καταθέτει τις απόψεις του.

Ήταν αναντίρρητη αναγκαιότητα η προώθηση ενός νέου, εφ’ όλης της ύλης, ανασχεδιασμού της Τράπεζας, όχι μόνο σε επιχειρηματικό επίπεδο αλλά και σε χαρακτήρα, λογική και φυσιογνωμία.

Οι ανακοινώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου σίγουρα σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας πορείας για έναν Τραπεζικό Οργανισμό σύγχρονο, ευέλικτο, αποτελεσματικό. Ο χρόνος, η αγορά και τα μεγέθη θα κρίνουν εκ του αποτελέσματος την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, που σε πρώτη ανάγνωση και με τεχνοκρατικά κριτήρια εκτιμούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Σύλλογός μας, με τα γνωστά και διαχρονικά χαρακτηριστικά του αγωνιστικού, ενωτικού, διεκδικητικού Σωματείου, προχωρά σε μια κριτική ματιά του εγχειρήματος και κυρίως σε αυτά που ο ρόλος και η θεσμική αποστολή του επιβάλλει: στην διασφάλιση, ενίσχυση και θωράκιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και μισθολογικών ζητημάτων του Ανθρώπινου Δυναμικού. Ήδη από τις πρώτες επαφές μας με τον κο Ψάλτη διατυπώσαμε τις θέσεις μας για μια πολιτική διαχείρισης του Ανθρώπινου Δυναμικού βασισμένη στις αρχές της αξιοκρατίας, της αντικειμενικής αξιολόγησης, των ίσων ευκαιριών, της προοπτικής και της εξέλιξης των συναδέλφων χωρίς διαχωρισμούς, αποκλεισμούς και εξαιρέσεις.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να απαλλαγεί η Τράπεζα από δυσλειτουργίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Να απελευθερωθεί από «παραδοσιακές αντιλήψεις» και αναχρονιστικές πρακτικές που εμπόδιζαν και ναρκοθετούσαν την όποια προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα. Τα στεγανά, τα άβατα και τα αλάθητα πρέπει να βγουν έξω από κάθε πλάνο, μακριά από την προσπάθεια της Τράπεζας να προχωρήσει στο μέλλον.

Η θέση μας δεν μπορεί παρά να είναι θετική όσον αφορά στην στήριξη των πλάνων της Διοίκησης άλλο τόσο όμως είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στην βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Μια Τράπεζα σύγχρονη, ευέλικτη, πελατοκεντρική και αποδοτική δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε προσωπικό καταρτισμένο, εκπαιδευμένο και ικανοποιημένο από τις εργασιακές συνθήκες και τις αμοιβές του. Εμείς, ως Πρωτοβάθμιο Σωματείο, αφουγκραζόμαστε την αγωνία, την προσδοκία και την ελπίδα των συναδέλφων για την πορεία της Τράπεζας και ανάλογα διαμορφώνουμε τις θέσεις μας.

Τα αιτήματα για αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, για αξιολόγηση αντικειμενική και δίκαιη, για πλήρες Οργανόγραμμα με διακριτές θέσεις ευθύνης, για κίνητρα υπηρεσιακής εξέλιξης, για πρόσθετες αμοιβές συνδεδεμένες με τη θέση ευθύνης (πέραν της παραγωγικότητας), αλλά και γενικότερα για ελπίδα, προοπτική και όραμα για όλους είναι κοινά στο Προσωπικό της Alpha Bank. Τα έχουμε ήδη μεταφέρει και δια ζώσης και από τις ανακοινώσεις μας προς την Διοίκηση και απαιτούμε να ληφθούν υπόψη.

Συνάδελφοι,

Μια εν πολλοίς νέα Τράπεζα σχεδιάζεται από την Διοίκηση. Οι εργαζόμενοι, επιβάλλεται να έχουν ρόλο και συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή. Εμείς έχουμε ευθύνη από την πλευρά μας να στηρίξουμε τα θετικά, να κρίνουμε τις επιλογές, να παρέμβουμε υπέρ του εργαζομένου όπου χρειαστεί.

Η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ο σεβασμός στις Συλλογικές Συμβάσεις, η ισότιμη διαβούλευση με τα Συνδικάτα είναι ζητήματα αδιαπραγμάτευτα. Οι όποιες επιλογές της Διοίκησης για την διαχείριση των κόκκινων δανείων πρέπει να σχεδιαστούν λαμβάνοντας υπόψιν την προστασία των εργαζομένων.

Άμεση προτεραιότητά μας (για όσους συναδέλφους θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε νέο σχήμα εκτός Τράπεζας) είναι, μέσα από διάλογο, η διασφάλιση του συνόλου των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων μέχρι το τέλος του εργασιακού τους βίου, όπως αυτά ορίζονται στις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών.

Ο Σύλλογός μας με θέσεις και άποψη, με συνέπεια και υπευθυνότητα, παρακολουθεί, συμμετέχει και παρεμβαίνει στις εξελίξεις. Εκφράζει και στηρίζει τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.

Είναι όμως ευθύνη των διοικούντων να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε από κοινού, εργαζόμενοι και Διοίκηση, να χαράξουν με επιτυχία την πορεία της νέας Alpha Bank που γεννιέται.

Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ.
Δίπλα στον εργαζόμενο.
Φωνή και έκφραση των απόψεών του.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γιώργος Κωνσταντινόπουλος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Βασίλης Χαιρέτης

Written by antiracistes

22 Νοεμβρίου, 2019 στις 8:05 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: