Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Η Εθνική Τράπεζα θέλει να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές μας σχέσεις! ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας

leave a comment »

Η Εθνική Τράπεζα θέλει να διαλύσει πλήρως τις εργασιακές μας σχέσεις!

Σοβαρή αντεργατική τομή αποτελούν οι προτάσεις της Διοίκησης της ΕΤΕ για το νέο Κανονισμό Εργασίας, όπως ενημερώσαμε πριν λίγες μέρες, και πλέον πέφτουν οι μάσκες για τις προθέσεις της. Οι αλλαγές που προτείνει και επιδιώκει η Διοίκηση της ΕΤΕ σημαίνουν αλλαγή σελίδας στο μέχρι σήμερα εργασιακό τοπίο: ουσιαστικά, όπως είχαμε προειδοποιήσει τον Ιούνιο, αν περάσει αυτό το εκτρωματικό καθεστώς, καταργείται το σημερινό εργασιακό μοντέλο, και σε μεγάλο βαθμό οι μέχρι τώρα επιχειρησιακές συμβάσεις στην ΕΤΕ πολλών ετών. Ειδικά οι νεότεροι συνάδελφοι και οι μελλοντικοί θα εργάζονται σε πολύ χειρότερες συνθήκες από τις σημερινές.
Όπως κι οι ίδιοι αναφέρουν στα κείμενα που έδωσαν σε όλους τους συλλόγους, πρέπει να ληφθεί υπόψιν «η αγορά εργασίας στην Ελλάδα», δηλαδή οι μισθοί πείνας που κυριαρχούν στον ιδιωτικό τομέα, η τρομοκρατία της απόλυσης και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, το μοντέλο δηλαδή που κάθε εργαζόμενος απεύχεται. Να πληρώνεται ανάλογα με το πόσο παράγει, λες και είναι συνέταιρος με τον εργοδότη. Κι όλα αυτά, όταν ένα στρώμα στελεχών και γιάπηδων ήδη απολαμβάνει και θα συνεχίσει να έχει σκανδαλώδη προνόμια, μισθούς, παροχές, εις βάρος της πλειοψηφίας που θα εργάζεται σε καθεστώς σκληρής εκμετάλλευσης και πίεσης για να παράγει τα κέρδη που αυτοί θα χαίρονται!

Αντεργατική ριζική αναδιάρθρωση
Ας δούμε λοιπόν τις βασικές αλλαγές που προτείνουν τα 4 κείμενα που έχει δώσει η Τράπεζα, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα οι εργαζόμενοι και να κλείσουν τα στόματα που λένε ότι η Τράπεζα είναι δίκαιη και εμείς κινδυνολογούμε:
Ø Θα ενταχθούν όλοι οι ειδικοί συνεργάτες και έτσι βολεύονται όλα τα ρουσφέτια, τα παιδιά διευθυντών και συνδικαλιστών – βλ. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- και γνωστοί κομμάτων και κυκλωμάτων, οι γιάπηδες που έχουν μπει από όλα τα παράθυρα στην Τράπεζα ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια (από 100 περίπου έγιναν 600 σε 1 χρόνο!!) από Eurobank και αλλού, οι οποίοι, αφού ήδη καταλαμβάνουν θέσεις ταχύτατα – πάντα Αξιοκρατικά – κατά παράβαση του υπάρχοντος Κανονισμού, καταλαβαίνουμε τι θα γίνει αν νομιμοποιηθούν. Προφανώς, επιτέλους αποκαθίσταται και η αδικία για κάποιους χαμηλόμισθους ειδικούς συνεργάτες (ΙΚΥ, συνεταιριστικές, κλπ), αλλά αυτά γίνονται για ξεκάρφωμα.
Ø Θα καταργηθούν οι προσλήψεις με «δημόσιο διαγωνισμό» (άρ. 2) και θεσμοθετείται η «αξιοκρατική» διαδικασία της συνέντευξης! Αντί για προσλήψεις με δημόσια διαφανή διαδικασία, η Διοίκηση θέλει προσλήψεις γνωστών και εκλεκτών, όπως έχουμε δει και σε άλλες τράπεζες που έρχονται από κομματικά γραφεία, κλπ. Παράλληλα, καταργείται και η μισθολογική προώθηση όσων προσλαμβάνονται ανάλογα με προϋπηρεσία, πτυχίο, (αρ. 3). Μετά την κατακραυγή και τις καταγγελίες μας για τον απαράδεκτο αποκλεισμό στους τελευταίους διαγωνισμούς ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καταργούν αυτή τη διάταξη (αρ. 2), ωστόσο διατηρούν το δικαίωμα να αρνούνται την πρόσληψη σε όσους «λόγω αντικειμενικών αδυναμιών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα», κάτι τόσο σχετικό που μπορεί να αφορά μια σειρά περιπτώσεις ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας και όχι μόνο.
Ø Θα καταργηθούν οι κλάδοι, οι βαθμίδες , οι ζώνες, οι οργανικές θέσεις, οι τοποθετήσεις (όλα τα άρθρα 4,5,6, 9). Η Τράπεζα θα τοποθετεί και θα ανακαλεί όποιον θέλει σε όποια θέση και καθήκοντα, με τη «διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης», και θα χορηγεί «οποιοδήποτε τίτλο και δικαίωμα εκπροσώπησης ή και υπογραφής» κατά το δοκούν για υπηρεσιακές ανάγκες, δηλαδή πλήρης ελαστικοποίηση και αδιαφάνεια.
Ø Διατηρεί, αντί να καταργήσει, το απαράδεκτο άρθρο 6 ότι μπορεί να μεταθέσει κάποιον υπάλληλο σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες της τράπεζας. Και με πλήρη υποκρισία αναφέρεται ότι θα λαμβάνονται υπόψιν τυχόν ιδιαιτερότητες (οικογενειακή κατάσταση, λόγοι υγείας, κλπ), κάτι που σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο διάστημα είδαμε να καταστρατηγείται και συνάδελφοι να ταλαιπωρούνται σε απίστευτο βαθμό με πλήρη κυνισμό από πλευράς διοικούντων (πχ Τεχνικές Υπηρεσίες Πάτρας , 038). Παράλληλα, διατηρείται το δικαίωμα για αποσπάσεις υπαλλήλων σε άλλες μονάδες μέχρι 6 μήνες/χρόνο, γεγονός που έχει οδηγήσει εκατοντάδες υπαλλήλους στο Δίκτυο να γίνονται «μπαλάκι» μετά από τα κλεισίματα Καταστημάτων.
Ø Θα αντικαταστήσει το άρθρο για την αξιολόγηση του προσωπικού (12), από άρθρο που αναφέρει το «νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης, που θα τελεί σε συνάρτηση με τις τοποθετήσεις και αναθέσεις καθηκόντων και κατά συνέπεια με τις αμοιβές (!!!) που μπορεί να λαμβάνει κάποιος υπάλληλος, ανάλογα με τους στόχους που τίθενται». Σοβαρή αλλαγή η σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας, καθώς κάποια επιδόματα θα αντικατασταθούν από άλλα που θα λαμβάνονται μόνο από όσους πιάνουν τους στόχους ή κρίνονται ικανοί με βάση τους στόχους που θέτει και αλλάζει η διοίκηση κατά το δοκούν! Στην ουσία, ο νέος κανονισμός είναι καθαρά σύστημα μέτρησής μας με βάση τους στόχους, ποσοτικούς και εξατομικευμένους, αφού όλοι θα αξιολογούμαστε με βάση τα ίδια κριτήρια. Όπως και σήμερα γνωρίζουμε στο δίκτυο, αλλά και σε πολλές διευθύνσεις, ήδη οι στόχοι έχουν γίνει ουσιαστικά ατομικοί και αυτό θα ενταθεί. Θα αξιολογούμαστε κάθε εξάμηνο, υπό συνεχή πίεση, και με κίνδυνο να «υπολειπόμαστε του στόχου».
Ø Θα καταργηθούν τα άρθρα για τις προαγωγές και την πραγματική υπηρεσία (13,14), καθώς και για τις μετατάξεις – που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί, στο «σίριαλ της δεκαετίας» – , δηλ. καταργούνται οι προαγωγές κατ΄ αρχαιότητα, και αντικαθίστανται από τον Κανονισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας, όπου υπάρχει απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα σε όλες τις προαγωγές, όπως αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω.
Ø Στα άρθρα για τις αναρρωτικές άδειες και απουσίες, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αύξηση των εξουσιών του Διευθύνοντος Συμβούλου. Παράλληλα, κάνουν αναφορά στην υποχρέωση των υπαλλήλων να εφαρμόζουν τον Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας της Τράπεζας και του Ομίλου, που συντάχθηκε μονομερώς από την ΕΤΕ το 2013. Επίσης, αναφέρουν ξανά ότι χρειάζεται έγκριση της Τράπεζας για να εργαστεί κάποιος υπάλληλος και σε άλλη δουλειά, ενώ η Τράπεζα εγκρίνει αυτόματα για πολλά στελέχη της να είναι σε θέσεις ΔΣ, όπως βλέπουμε και σήμερα κάποιους να κάνουν φοβερές μπίζνες, μόνο για τους υπαλλήλους ισχύουν αυτά.
Ø Θα αυξηθεί το ποσό της ποινής σε πειθαρχικό παράπτωμα, ως το ½ του μισθού από το 1/5 που ίσχυε. Η πιο σημαντική αλλαγή ωστόσο είναι ότι καταργείται η παύση της εργασιακής σχέσης ως πειθαρχική ποινή, γιατί αναφέρεται ρητά ότι η εργασιακή σχέση μπορεί να καταγγελθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Δηλαδή η Τράπεζα ασκεί το δικαίωμά της να απολύει όποιον θέλει, χωρίς πειθαρχικά και σπουδαίους λόγους!
Ø Τέλος, η Τράπεζα θέλει να αφαιρέσει και τις τελικές διατάξεις (αρ. 37), που αναφέρουν ότι ο Κανονισμός είναι προϊόν συλλογικής σύμβασης μεταξύ Συλλόγου και Διοίκησης. Θέλει απλά να μπορεί να τον μετατρέπει όποτε θέλει και όπως θέλει, χωρίς καμιά διαβούλευση ή απαραίτητη συμφωνία των εργαζομένων.

Εργασιακή ζούγκλα θέλει να φέρει η Διοίκηση Μυλωνά
Σκλάβους για ένα κομμάτι ψωμί θέλει να μας μετατρέψει η Τράπεζα, και όσοι σήμερα νιώθουμε ότι ήδη η κατάσταση «δεν παλεύεται», μπορούμε να κατανοήσουμε πώς θα είναι αν περάσουν αυτά που θέλει η Τράπεζα.
Σε συνέχεια των παραπάνω, έρχονται να κουμπώσουν τα σχέδια «κανονισμού αμοιβών και μισθολογικών αυξήσεων», και «κανονισμού ανάπτυξης και διαχείρισης επαγγελματικής σταδιοδρομίας». Τη στιγμή που η Τράπεζα αυθαίρετα καταργεί οργανικές θέσεις στο Δίκτυο, καταργεί ταμίες, κόβει οδοιπορικά, με θράσος φέρνει και νέους κανονισμούς που καταργούν ουσιαστικά την επιχειρησιακή σύμβαση και κάνει λόγο για αξιοκρατία! Αν είναι τόσο αξιοκρατικά όπως οι πρόσφατες προαγωγές ανωτέρων, όπου μόνο οι άξιοι δεν προήχθησαν όπως έχει γίνει γνωστό, τότε είμαστε καθησυχασμένοι!
Όσον αφορά τις αμοιβές, η Τράπεζα θέλει η ζώνη αμοιβής να συνδέεται με τον πληθωρισμό, τη σύγχρονη αγορά εργασίας στη χώρα και τον κλάδο!! Παράλληλα, βαφτίζουν ορισμένα επιδόματα «ειδικού σκοπού», που αφορούν πολύ λίγες κατηγορίες εργαζομένων. Ο μισθός μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ τριών επιπέδων, που με απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα αυτοί θα καθορίζουν ποιος παίρνει το ανώτερο και ποιος το κατώτερο! Όσον αφορά τις αυξήσεις, καταρχήν θα πρέπει η Τράπεζα να αποφασίσει βάσει προϋπολογισμού να τις δώσει. Όλα συναρτώνται με τα κέρδη και τις ζημιές της Τράπεζας, οπότε αν υπήρχε αυτός ο κανονισμός τα προηγούμενα χρόνια θα είχαν ανασταλεί όλες οι αυξήσεις και οι προαγωγές λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της τράπεζας και θα είχαν γίνει κι απολύσεις (χωρίς το καρότο της εθελούσιας)! Άραγε θα βγάζουν ένα ποσό, θα το μοιράζουν στα στελέχη κι αν περισσέψει κάτι θα δίνουν και σε εμάς; Το ελάχιστο ποσό που αναφέρουν ως αύξηση βάσει προαγωγής είναι 4%, εδώ γελάνε! Πάντως, πλέον θα υπάρχει ατομική αύξηση βάσει αξιολογικής απόδοσης. Θέλουν να επιβάλουν εργασιακή ζούγκλα και κανιβαλισμό, καθένας να παίρνει άλλο μισθό και να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας για να πάρουμε κάνα ψίχουλο!
Αντίστοιχος είναι και ο κανονισμός της επαγγελματικής εξέλιξης. Οι προαγωγές θα δίνονται μετά από συνεντεύξεις με τους επιλαχόντες, θριαμβεύει η αξιοκρατία! Η τράπεζα δεν θα είναι πια υποχρεωμένη να κάνει προαγωγές, κι ο αριθμός των οργανικών θέσεων καταργείται, αφού πλέον ως προϋπόθεση για προαγωγή είναι να υπάρχει μια κενή θέση εργασίας ώστε να προαχθεί κάποιος, ή να αποφασίσει επέκταση των αρμοδιοτήτων μιας θέσης εργασίας, δηλ. φωτογραφικά αν θέλουν να βολέψουν κάποιον. Για να πάρει κάποιος υπάλληλος οποιουδήποτε τύπου αύξηση ή προαγωγή, πρέπει να αποφασίσει η Τράπεζα ότι θα δώσει αυξήσεις, να αξιολογηθεί ότι υπερβαίνει τους στόχους, να περάσει από συνέντευξη, να αδειάσει θέση, δηλαδή μια σειρά προϋποθέσεις που μόνο θετικές δεν είναι κι όλα αυτά τόσο σχετικά και απόλυτα συνδεδεμένα με το διευθυντικό δικαίωμα που απλά καταλαβαίνουμε ότι θα είναι για λίγους και εκλεκτούς! Κάποιος εκλεκτός μπορεί να προσληφθεί σήμερα και να πάρει το ανώτερο αξίωμα αμέσως, όπως ήδη γίνεται με τους γιάπηδες και τα golden girls..
Τους έχει ανοίξει η όρεξη και τα θέλουν όλα
Το θράσος της Διοίκησης δεν έχει όρια. Τόσα χρόνια παραβιάζουν τον Κανονισμό, βολεύουν τους δικούς τους, έχουν καταντήσει την Τράπεζα κάτεργο και θέλουν να συμφωνήσουμε οι εργαζόμενοι στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας. Την ίδια στιγμή που μας στέλνουν μηνύματα για τα κέρδη της Τράπεζας στο εννιάμηνο, που είναι σε συνάρτηση με τη μείωση του εργατικού κόστους (αναφέρεται στα αποτελέσματα):
· Εκατοντάδες συνάδελφοι στο δίκτυο χάνουν μισθό και οργανική θέση, αφού κλείνει το κατάστημά τους και τοποθετούνται σε καταστήματα ακόμα και με κενή θέση ως αναπληρωτές ή απλώς στελέχη κλιμακίου, ενώ παραμένουν στη διάθεση των ΔΙΔΙ για πολύ καιρό με ό,τι αυτό συνεπάγεται όπως έχουμε ήδη αναφέρει.
· Πολλοί συνάδελφοι χάνουν οδοιπορικά αφού δεν τα δικαιούνται ως αποσπασμένοι.
· Δεκάδες συνάδελφοι από καταστήματα στέλνονται στη Διεύθυνση Κεντροποιημένων Εργασιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αβέβαιο το μέλλον (μέχρι και για να βγάζουν συνδετήρες), ενώ το δίκτυο αδειάζει, έτσι όσοι μένουν στα καταστήματα απειλείται πλέον η υγεία τους αφού κι οι πελάτες ταλαιπωρούνται αφόρητα και ξεσπούν στους λίγους εργαζόμενους!
· Κορυφώθηκε το κύμα απολύσεων των ενοικιαζόμενων συναδέλφων μας, και τις τελευταίες μέρες απολύθηκαν 18 συνάδελφοί μας μέσω ICAP που εργάζονταν έως και 15 χρόνια στην Εθνική, σύνολο 50 εργαζόμενοι από το καλοκαίρι και μετά.
· Στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και τη Λάρισα, περίπου 10 συνάδελφοι από τις Μονάδες Καθυστερήσεων που έκλεισαν, είναι σπίτι τους εδώ και 2 μήνες με άδεια μετ΄ αποδοχών(!!), και δεν τους τοποθετούν στα καταστήματα που στενάζουν!
· Στις Τεχνικές Υπηρεσίες Πάτρας, ανακοίνωσαν σε 8 συναδέλφους ότι η μονάδα θα κλείσει και θα μετατεθούν στην Αθήνα, κάτι που πάγωσε προσωρινά, μετά από την παρέμβασή μας, αλλά επίσημα δεν έχουν πάρει πίσω τις προθέσεις αυτές.
· Με την Πράξη της 22/11, μετακινούν 55 συναδέλφους από πολλές διευθύνσεις στο έργο «Ηρακλής» (τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων), μια δουλειά «τύπου φασόν» να ξεδιαλέγουν φακέλους δανείων, χωρίς να είναι γνωστό πώς επιλέχτηκαν οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι, πολλοί από τους οποίους δέχθηκαν πολλές πιέσεις πρόσφατα να φύγουν με εθελούσια, και κυρίως χωρίς διασφαλίσεις για το πότε και ως τι θα επιστρέψουν στις θέσεις τους που πιθανό για αρκετούς να έχουν καλυφθεί. Οι συνάδελφοι ειδοποιήθηκαν Παρασκευή απόγευμα, δηλ. τελευταία στιγμή, και στην πραγματικότητα, φαίνεται ότι είναι άλλος ένας δρόμος εξόδου με αυτή τη μορφή που επιλέγει η Τράπεζα και είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη.
Έχει κάποιος εμπιστοσύνη στη Διοίκηση μετά από όλα αυτά ότι θα εφαρμόσει εφικτούς στόχους; Ότι θα μας αξιολογεί αξιοκρατικά και δίκαια; Ότι όποιος εργάζεται πολύ θα ανταμείβεται;
Δεν μπορεί κανείς να έχει αυταπάτες! Το σχέδιό τους είναι να δουλεύουμε με σκυμμένο το κεφάλι χωρίς δικαιώματα και χωρίς ζωή, να μας πιέζουν αφόρητα να παράγουμε, μόνο για να αυξάνουν τα κέρδη τους και τα προνόμιά τους οι λίγοι και εκλεκτοί!. Σήμερα κάποιοι θα ευνοούνται, αύριο κι αυτοί θα πεταχτούν σαν λεμονόκουπες για να τους πάρουν τη θέση άλλοι, αυτό το έζησαν πια πάρα πολλοί συνάδελφοι στο πετσί τους.

Αυτοί που αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι κηρύσσουν τη λιτότητα
Το έχουμε ξαναπεί και το τονίζουμε: ΚΟΣΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ όσον αφορά τις συνεχείς προσλήψεις μεγαλοστελεχών από την αγορά, τις αυξήσεις που δίνουν σε ειδικούς συνεργάτες με αδιαφανή διαδικασία, τα εκατομμύρια που δίνουν στις εταιρείες που νοικιάζουν προσωπικό και άλλες μεγάλες εταιρείες για αγορές προγραμμάτων και έργων (πληροφορικής, τεχνικές, κλπ)!
Η τράπεζα ουσιαστικά δεν απάντησε στην καταγγελία συνδικαλιστών της Εθνικής Ασφαλιστικής ότι στην εταιρεία Oliver Wyman – που αυτή σχεδίασε τις προτάσεις για τον κανονισμό εργασίας !!- δίνουν 300.000 την εβδομάδα, και έχουν δώσει 52 εκ τα τελευταία 2 χρόνια. Θυμόμαστε και την εταιρεία συμβούλων που προσέλαβαν για επαγγελματικό προσανατολισμό όσων συναδέλφων φύγουν από την τράπεζα με εθελούσια, σε αυτήν πόσα έδωσαν για αυτές τις φοβερές υπηρεσίες;;; Διώχνουν συναδέλφους λέγοντας ότι είναι μεγάλοι για στελέχη (πάνω από 50), όταν ξαναφέρνουν συνταξιούχο, πρώην μεγαλοστέλεχος με διασυνδέσεις στη ΝΔ, ο οποίος έφυγε με πακέτο εθελούσιας το 2016 και τον τοποθετούν ως εκτελεστικό μέλος του ΔΣ σε ηλικία 63 ετών! Λεφτά υπάρχουν ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

Να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους κόντρα στους πουλημένους συνδικαλιστές
Η κίνησή μας πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα σχέδια της εργοδοσίας, να μην είναι καθησυχασμένοι και στο σκοτάδι, και οι ίδιοι να έχουν λόγο στην αντίδραση σε αυτά τα σχέδια. Όσοι από το συνδικαλιστικό κίνημα κρύβουν τις προθέσεις της Τράπεζας, ωραιοποιούν την κατάσταση και απογοητεύουν τους εργαζόμενους ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, έχουν εγκληματική ευθύνη. Όσοι δε, συμφωνήσουν σε αυτά τα σχέδια ή και σε λιγότερα με το πρόσχημα ότι πάλι μας έσωσαν από τα χειρότερα, είναι υπόλογοι.
Οι ευθύνες της πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ είναι εγκληματικές. Καταρχάς για τη συμφωνία τους το καλοκαίρι στο άρθρο αλλαγής του κανονισμού, όταν φαινόταν καθαρά τι ήθελε η Διοίκηση, σίγουρα όχι να αλλάξει κάνα δυο άρθρα ή να τον εκσυγχρονίσει. Κατά δεύτερον, που αποδέχεται τα πάντα και παρακολουθεί ως θεατής χωρίς να αντιδρά σε όλα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι.! Κατά τρίτον και σημαντικότερο, ενώ έχει βουίξει ο τόπος, ο ΣΥΕΤΕ εδώ και 3 μήνες, μετά από τόσες συναντήσεις με την Τράπεζα για τον Κανονισμό, εξακολουθεί προκλητικά να μην παίρνει την παραμικρή θέση προς τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση για τα κείμενα αυτά της Τράπεζας. Ούτε μια ανακοίνωση. Θα έπρεπε να είχαν καταγγείλει με κάθε τρόπο αυτές τις προτάσεις δημόσια και προς τη Διοίκηση, να βρίσκονται σε κάθε χώρο δουλειάς και να οργανώνουν τον αγώνα μας για να τα αποκρούσουμε, κι αυτοί είναι ΑΦΑΝΤΟΙ. Αυτό μόνο ένα πράγμα σημαίνει: ΔΗΣΥΕ-ΔΑΚΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ετοιμάζονται να μας ξεπουλήσουν χοντρά. Οι εργαζόμενοι νοιώθουν εντελώς ανυπεράσπιστοι, όλοι αναρωτιούνται τι άλλο πρέπει να μας κάνει η Τράπεζα για να αντιδράσουν ο ΣΥΕΤΕ και οι άλλοι Σύλλογοι, αγωνιστικά και με σχέδιο δράσης. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ!
Στο ΔΣ του ΣΥΕΤΕ μας έλεγαν ότι «απλώς ακούνε». Αυτός είναι ο ρόλος του σωματείου; Να πίνει τσάι με τη Διοίκηση και να ακούει πώς θα μας διαλύσουν τα εργασιακά δικαιώματα;
Είχαν μάλιστα το θράσος να μας εγκαλέσουν γιατί δείξαμε τα κείμενα σε εργαζόμενους. Ξεχνούν ότι ο συνδικαλιστής ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ τους εργαζόμενους, δεν τους αντικαθιστά. Θεωρούν ότι αυτά αφορούν λίγους φωτισμένους συνδικαλιστές, και ότι πρέπει να κινούνται πίσω από την πλάτη των εργαζομένων ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ. ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ για οποιαδήποτε συμφωνία για αλλαγή στον Κανονισμό εργασίας, χωρίς Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, το χρωστούν και από τις εκατοντάδες υπογραφές του Ιουνίου που ζητούσαν έκτακτη Γ. Συνέλευση.

Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τα σχέδια της εργοδοσίας. Η πλειοψηφία έχουμε συμφέρον και δίκιο να ανατρέψουμε αυτά τα σχέδια! Και ΜΠΟΡΟΥΜΕ, όσο κι αν μας φαίνεται βουνό. Δεν έχουμε δείξει ακόμα τη δύναμή μας. Οι απεργίες του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου έδειξαν διαθέσεις, μπορούμε ακόμα περισσότερα. Έχουμε δύναμη και οφείλουμε να αντισταθούμε, πρέπει να επιστρατεύσουμε όλα τα όπλα μας άμεσα, συλλογικά, αγωνιστικά και αποφασιστικά με οργανωμένο σχέδιο δράσης να τους δείξουμε ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΚΛΑΒΟΙ! ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ!
Με επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, πόλη και νομό. Να συγκροτήσουμε άμεσα νομαρχιακά παραρτήματα, ΕΑΚ, δεν νοείται πχ. στο Γέρακα στις Διευθύνσεις Πληροφορικής να μην γίνονται εκλογές τόσα χρόνια γιατί η ΔΗΣΥΕ και η ΔΑΚΕ κρατούν τις καρέκλες μην τις χάσουν. Με απεργίες καλά οργανωμένες και με σχέδιο κλιμάκωσης. Δεν περιμένουμε φυσικά από την ΟΤΟΕ καμιά στήριξη, οι ίδιες παρατάξεις είναι κι εδώ και στον κλάδο, είδαμε πώς «Στήριξε» τους εργαζόμενους στην τράπεζα Πειραιώς και στην Αττικής.
Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να αλλάξουμε στάση και να περάσουμε στη δράση. Κανείς δεν μπορεί να λείπει και με καμιά δικαιολογία. Ο αγώνας αυτός αφορά όλους.
ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ!
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2019

e-mail:protasiprooptikis@gmail.com, Ιστοσελίδα:www.protasiprooptikis.blogspot.com

Written by antiracistes

28 Νοεμβρίου, 2019 στις 5:17 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: