Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Ολομέτωπη επίθεση από τους Τραπεζίτες, με απολύσεις και εκβιαστικές εθελούσιες. Σιγή ιχθύος από την πλειοψηφία και ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)

leave a comment »

Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Ανακοίνωση 02/20 Αθήνα, 30/01/2020
Ολομέτωπη επίθεση από τους Τραπεζίτες, με απολύσεις και εκβιαστικές εθελούσιες. Σιγή ιχθύος από την πλειοψηφία και ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Έχουμε τοποθετηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για το σχέδιο των τραπεζιτών, με προκάλυμμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό, να διαλύσουν εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων, με αντίστοιχη καθιέρωση του απόλυτου διευθυντικού δικαιώματος.
Το σχέδιο αυτό είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη και εφαρμογή, αρχής γενομένης από την απόφαση για απολύσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, στη συνέχεια με την αυταρχική μεταφορά του προσωπικού των κόκκινων δανείων της EUROBANK στην εταιρεία FPS (ανάλογη με την INTRUM της Πειραιώς) και τέλος με το εκβιαστικό όσο και αναχρονιστικό mail του Δ/ντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, προς το προσωπικό της τράπεζας με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ εξωθεί σε εθελούσια – απόλυση τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας.
Ταυτόχρονα, παίρνοντας το μήνυμα της κυβέρνησης (με μια σειρά αντεργατικών και αντικοινωνικών νομοθετικών πρωτοβουλιών), οι τραπεζίτες με την απειλή των απολύσεων προχωρούν σε δραστικές μειώσεις στο μισθολογικό κόστος, αυξάνοντας όμως δραματικά το λειτουργικό κόστος με την εξωτερίκευση εργασιών (outsourcing) οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν με το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτουν (in house).
Είναι προφανές από το σκηνικό που διαμορφώνεται με πολύ γοργούς ρυθμούς (φαίνεται ότι βιάζονται πολύ να αυξήσουν τα κέρδη των μετόχων τους οι τραπεζίτες) ότι ο στόχος τους είναι να έχουν μια ομάδα χρυσοπληρωμένων golden boys & girls και πολλών ταχυτήτων εργαζόμενους, κυρίως εργολαβικούς ενοικιαζόμενους, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα.
Στην Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση του πρωτόγνωρου… σχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, να δει (ως άλλος προσωπάρχης της τράπεζας) τους απολυμένους και τους σε υποχρεωτική άδεια συναδέλφους μας, για να ̈επιβάλλει ̈ στην τράπεζα τις επιθυμίες των εργαζομένων, η αδιαλλαξία και ο αυταρχισμός της διοίκησης συνεχίζεται
με πιο έντονο τρόπο. Εμείς θα επιμείνουμε στην αρχική μας τοποθέτηση : Η ΟΤΟΕ, αν και δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει με εκπρόσωπό της σε αυτή τη διαδικασία, τώρα οφείλει να προχωρήσει άμεσα, και σε συνεννόηση με τους Συλλόγους στην τράπεζα Πειραιώς, σε αποφασιστικές κινήσεις αρχής γενομένης από την ολοκλήρωση της τριμερούς διαδικασίας με αποτύπωση των θέσεων και των τριών μερών.
Στη EUROBANK η, ανάλογη με την τράπεζα Πειραιώς, μεταφορά του προσωπικού της διαχείρισης των κόκκινων δανείων παρουσιάζεται ως η ιδανικότερη λύση για διατήρηση των θέσεων εργασίας. Εμείς, όμως, και εδώ όπως και στην τράπεζα Πειραιώς βλέπουμε ουσιαστικά την έξοδο των εργαζομένων από τον τραπεζικό κλάδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον το δικό τους και των οικογενειών τους.
Στην Εθνική Τράπεζα, στο διάλογο της διοίκησης με τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο για αλλαγή του κανονισμού εργασίας, έχουμε τις προκλητικές όσο και αυταρχικές θέσεις της διοίκησης για απόλυτη επικράτηση του διευθυντικού δικαιώματος και της κατάργησης θεσμικών και οικονομικών κατακτήσεων μετά από σκληρούς αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος. Σε αυτές τις συνθήκες, «λάδι στη φωτιά» έριξε το προκλητικό mail του Δ/ντος Συμβούλου της τράπεζας προς όλο το προσωπικό, με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ωθεί τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική εθελούσια – απόλυση, εκβιάζοντας με μείωση αποδοχών και θέσεων εργασίας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση των τραπεζιτών σε Συλλογικές Συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, με τον πιο προκλητικό τρόπο, αφού για πρώτη φορά έχουμε απολύσεις στον κλάδο, θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει συνδικαλιστής/στρια που μπορεί να σκεφτεί κάτι άλλο πέρα από τη δυναμική και αποφασιστική μάχη που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε, για να προασπίσουμε δικαιώματα και κατακτήσεις που με σκληρούς αγώνες κατέκτησαν οι συνάδελφοί μας τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που οι τραπεζίτες και συνολικά η εργοδοσία, επιχειρεί να ανατρέψει κάθε έννοια συλλογικότητας και να μας επαναφέρει σε εργασιακό μεσαίωνα, είναι χρέος της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της ΟΤΟΕ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και από την «βροντερή αφωνία» -που μόνο προβληματισμό προσθέτει- να περάσει άμεσα στις αποφασιστικές και δυναμικές εκείνες ενέργειες που θα ακυρώσουν τα σχέδια της εργοδοσίας.
Σε αυτό το προσκλητήριο κανείς και καμιά δεν έχει το δικαίωμα να λείψει.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΠΟΤΕ
Η Γραμματεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Τραπεζοϋπαλλήλων

Written by antiracistes

3 Φεβρουαρίου, 2020 στις 6:09 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: