Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Eπιστολή του Σωματείου μας προς τον κ. Υπουργό Εργασίας προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση και να δοθεί το δικαίωμα της χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού για τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας που δεν ήταν γραμμένα σε παιδικό σταθμό και στον ιδιωτικό τομέα. Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα

leave a comment »

Συνάδελφοι –ισσες,

Σας προωθούμε την επιστολή του Σωματείου μας προς τον κ. Υπουργό Εργασίας προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση και να δοθεί το δικαίωμα της χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού για τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας που δεν ήταν γραμμένα σε παιδικό σταθμό και στον ιδιωτικό τομέα.

Αρ. Πρωτ: 2020_21

Αθήνα 6/4/2020

Προς Υπουργό κ. Βρούτση

κ. Υπουργέ

Γράφουμε αυτή την επιστολή με σκοπό να θέσουμε υπόψη σας το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τις άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς των οποίων τα παιδιά είναι σε προσχολική ηλικία και δεν είναι εγγεγραμμένα σε παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με την σχετική Π.Ν.Π. δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, εργαζόμενοι γονείς, των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας τους ή είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους,.

Ωστόσο βάσει αυτής της διατύπωσης, μένουν εκτός, γονείς που έχουν παιδιά μη εγγεγραμμένα σε παιδικούς σταθμούς . Δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη όπως – ορθώς – υπάρχει για τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται και εκατοντάδες μητέρες νεογέννητων βρεφών, των οποίων λήγει τις επόμενες ημέρες η άδεια λοχείας ( ή/και η ειδική άδεια μητρότητας) και εκ των πραγμάτων δεν θα ήταν εφικτό να έχουν ήδη κάνει εγγραφή του βρέφους σε βρεφονηπιακό σταθμό. Από αυτές τις μητέρες ζητείται να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους, χωρίς να έχουν άλλη επιλογή.

Αυτοί οι γονείς ακόμα και εάν είχαν την κατάλληλη βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον, αυτή θα προερχόταν από παππούδες και γιαγιάδες που όπως σωστά προέτρεψε ο κ. πρωθυπουργός στο διάγγελμά του θα πρέπει να μένουν μακριά από τα παιδιά. Ακόμα και αν παραβλέψουμε τον υψηλό κίνδυνο για την υγεία τους, λόγω των περιορισμών στην κυκλοφορία δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοί να μετακινηθούν.

Ζητάμε να εκδοθούν άμεσα και χωρίς χρονοτριβή νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις ώστε και οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ακόμα και όταν τα παιδιά δεν είναι εγγεγραμμένα σε παιδικό/βρεφονηπιακό σταθμό.

Στις παρούσες συνθήκες απαιτείται υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ώστε με γνώμονα τη προστασία του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων να λαμβάνονται έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα που κατ’ ελάχιστον επεκτείνουν την προστασία και σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων γονέων. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως σε συνθήκες πανδημίας οποιαδήποτε μέτρο είναι ατελέσφορο εάν δεν εφαρμόζεται καθολικά. Επομένως εάν οι μέθοδοι προφύλαξης δεν είναι ενιαίες δεν θα φέρουν τα ευεργετικά αποτελέσματα τα οποία προσδοκούμε και στα οποία ελπίζουμε όλοι μας.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πρωτόγνωρη, αλλά ακριβώς για αυτόν τον λόγο πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Για το Δ.Σ.

Written by antiracistes

14 Απριλίου, 2020 στις 11:19 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: