Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Στη Διαιτησία κρίνεται η Κλαδική ΣΣΕ της ΟΤΟΕ

leave a comment »

Στη Διαιτησία κρίνεται η Κλαδική ΣΣΕ αυτή την εβδομάδα

 

 

Κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ο διαιτητής του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) έχει καλέσει την ΟΤΟΕ, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τον ΣΕΒ και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για τους όρους που θα διέπουν την κλαδική σύμβαση των Τραπεζών. Για τις εξελίξεις αυτές διαφωτιστικό είναι δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 21/8/2008, που δημοσιεύουμε αυτούσιο πιο κάτω.

 

«Για τις 4 Σεπτεμβρίου κάλεσε ο διαιτητής του ΟΜΕΔ (Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας) τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή απόφαση για τους όρους που θα διέπουν την κλαδική σύμβαση των Τραπεζών. Μετά και την ολοκλήρωση του σταδίου της Διαιτησίας, είναι βέβαιο ότι, θα εκδοθεί Διαιτητική Απόφαση η οποία θα προσδιορίζει τους όρους της κλαδικής σύμβασης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και διευθέτηση των προβλημάτων που έχει το τραπεζικό συνδικάτο, με τους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Στην περίπτωση Διαιτητικής Απόφασης, η σύμβαση δεν μπορεί παρά να είναι μονοετής και με αυξήσεις λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Ωστόσο, η εφαρμογή της δεν είναι δεδομένη, ούτε μετά την έκδοση της απόφασης. Οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι θα αντιδράσουν, εξαντλώντας όλα τα νομικά εργαλεία που υπάρχουν, και σε πρώτη φάση ενδέχεται να προσφύγουν στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Η σημασία που έχει η κατάργηση της κλαδικής για τις τράπεζες φαίνεται κι από την εξής πληροφορία. Προσφάτως κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η υπόθεση στον ΟΜΕΔ, αποφασίστηκε η αναζήτηση ισχυρής νομικής στήριξης. Αποσπάστηκε ο σχετικός φάκελος από το νομικό σύμβουλο της ΕΕΤ που χειριζόταν το θέμα κι ανατέθηκε η υπόθεση σε μεγάλο αθηναϊκό γραφείο, γνωστό, κυρίως, από την εξειδίκευσή του, σε ποινικές υποθέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί πρόκειται για το γραφείο Λυκουρέζου.

Αλλωστε, η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών απάντησε αρνητικά για τη συνάντηση της 4ης Σεπτεμβρίου και δεν προτίθεται να συμμετάσχει. Υπενθύμισε ότι το Καταστατικό της δεν της επιτρέπει να διαπραγματεύεται για λογαριασμό των μελών της εργασιακά ή μισθολογικά θέματα, παρ’ όλο που συμμετέχει ως εργοδοτικός φορέας σε ευρύτερες συναντήσεις για τον κλάδο ή σε άλλους φορείς, όπως η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Εκκρεμεί η απάντηση του ΣΕΒ καθώς και της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών. Μόνο η ΟΤΟΕ απάντησε καταφατικά για τη συνάντηση της 4ης Σεπτεμβρίου, όπως είναι φυσικό. Μάλιστα, σε μια έσχατη, παρότι καταδικασμένη να μη βρει ανταπόκριση, προσπάθεια, κάλεσε τους εκπροσώπους των εργοδοτών να καταλήξουν από κοινού σε λύση πριν αποφανθεί η Διαιτητής.

Πάντως, αν κι όλα δείχνουν ότι η υπόθεση της συνέχισης ή κατάργησης της κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες θα είναι ζήτημα που θα επιλυθεί δικαστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση του Μεσολαβητή για την παραπομπή του θέματος στη δεύτερη φάση της Διαιτησίας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η γνωμοδότηση του πανεπιστημιακού κ. Φ. Δωρή. Ο νομικός κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για την κατάχρηση της άσκησης εξουσίας της αντιπροσώπευσης από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών μολονότι η τελευταία αμφισβητεί τη βασιμότητα των ισχυρισμών του.»

Σημείωση δική μας: Οι  Τράπεζες κατέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα πριν καν εκδοθεί η διαιτητική απόφαση της Τετάρτης 04/09, τα οποία εκδικάζονται αύριο το μεσημέρι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

 

 

 

 

 

ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Written by antiracistes

4 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 6:07 πμ

Σχολιάστε