Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Σύλλογος Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα: ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

leave a comment »

ΑΘΗΝΑ, 21/09/09
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η Νο 46

ΟΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας δείχνει να αγνοεί προκλητικά και να επιμένει σε τακτικές που ακόμη και νομικά έχει προειδοποιηθεί να σταματήσει. Συγκεκριμένα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το όργιο των πιέσεων και επιστολών στελεχών της Διοίκησης (και κυρίως κάποιων του δικτύου με ονοματεπώνυμο) προς συναδέλφους που πλησιάζουν το όριο θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης, κανονικής ή πρόωρης, με ένα και μόνο ερώτημα : «Πότε φεύγεις από την Τράπεζα». Ο σκοπός και ο στόχος σαφής : Η περαιτέρω αποψίλωση της Εμπορικής από στελέχη πρώτης γραμμής και η αντικατάστασή τους από τους, γνωστής ποιότητας, φωστήρες της αγοράς «που θα φέρουν την ανάκαμψη και τον εκσυγχρονισμό».
Εμπειρία, γνώση και προσφορά παραβλέπονται για τους εμπορικάριους και οι μεταγραφές από τα καλάθια των αζήτητων της αγοράς προβάλλονται σαν η μοναδική λύση στα αδιέξοδα που οι ίδιοι οι εμπνευστές αυτής της πρακτικής μας οδήγησαν.
Ο Σύλλογός μας πέρα από τις παρεμβάσεις τις προειδοποιήσεις και τη σαφή και τεκμηριωμένη αντίθεσή του για αυτές τις τακτικές, έχει ήδη προειδοποιήσει και με Εξώδικη Διαμαρτυρία για τη θέση του, να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες της Διοίκησης. Πέρα από τη ζημιά που αυτές οι στοχευμένες αποχωρήσεις, όπως συγκαλυμμένα βαφτίστηκε η εθελούσια έξοδος, δημιουργούν στα Ταμεία μας, υπάρχουν και άμεσες αλλά και έμμεσες συνέπειες στην ίδια τη λειτουργία της Τράπεζας.
Οι άμεσες διαπιστώνονται από την έλλειψη έμπειρων στελεχών για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης του Δικτύου που αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο και οι έμμεσες αποδεικνύονται από το γεγονός, ότι νέα και με δυνατότητα προσφοράς στελέχη οδηγούνται άκριτα στην έξοδο και αμέσως μετά στην αγκαλιά του ανταγωνισμού που δέχεται με ενθουσιασμό τέτοια δώρα !
Ποια στρατηγικά σχέδια και ποια πλάνα ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας προβάλλουν τέτοια χοντροκομμένα επιχειρηματικά λάθη? Βαρεθήκαμε να τους προειδοποιούμε, να τους υποδεικνύουμε τα αυτονόητα, να κάνουμε εν τέλει τη δική τους δουλειά. Εκτός και αν δεν έχουν καταλάβει κάποιοι κύριοι ότι ο νέος μέτοχος όταν εξαγόρασε την Εμπορική υποσχέθηκε ανάπτυξη και όχι υποχώρηση, επέκταση και όχι συρρίκνωση.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ!

Ο Σύλλογός μας έχει και τη γνώση και τη δύναμη να προστατεύσει τη δουλειά μας, το μέλλον μας και τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία.
Αν το μήνυμα δεν ληφθεί ούτε τώρα η αντίδρασή μας θα είναι άμεση και δυναμική, τόσο σε συνδικαλιστικό, όσο και σε νομικό επίπεδο.

Ψ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΣΕ «ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗ» ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

Ψ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝΤΩΝ

Ψ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Ψ ΑΠΟΔΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας συνεδρίασε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου για να αξιολογήσει τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Τράπεζα και να εκτιμήσει το γενικότερο κλίμα που επικρατεί. Το κυρίαρχο ζήτημα της συμμόρφωσης των ενεργειών της Διοίκησης με τα προβλεπόμενα από τον Οργανισμό Προσωπικού είναι και πάλι επίκαιρο. Όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη άρνηση ένταξης των 500 περίπου νέων Συναδέλφων σ΄ αυτόν, αλλά και για την μη εφαρμογή και πολλών άλλων διατάξεών του. Και αναφερόμαστε στην καθυστέρηση των προαγωγών, στη μη τήρηση των διαδικασιών πειθαρχικού ελέγχου, στην παραβίαση του συστήματος μετακινήσεων – τοποθετήσεων, στην μη χορήγηση αδειών κ.λπ.

Η διαπίστωση είναι μία: ΄Οσο η Διοίκηση εξακολουθεί να μην σέβεται τον Οργανισμό Προσωπικού, τόσο πιο αναξιόπιστη φαίνεται και η πρόσκλησή της για έναρξη διαλόγου με τον Σύλλογο για τα εργασιακά ζητήματα που είχαν τεθεί στην ατζέντα της συνάντηση της 23ης Ιουλίου. Εμείς λέμε ναι σε ένα διάλογο ουσίας και όχι προσχηματικό, ένα διάλογο με ατζέντα και προτάσεις, ένα διάλογο με καλή πίστη και σεβασμό των συμφωνηθέντων. Η αξιοπιστία είναι προαπαιτούμενο και αποδεικνύεται στην πράξη… Οι όροι του παιχνιδιού κύριοι είναι κοινοί και για τις δύο πλευρές. Και οι εργαζόμενοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και η εργοδοσία όμως στις δικές της. Ευθύνη και χρέος του Συλλόγου είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της διοίκησης η ομαλοποίηση της πορείας της Τράπεζας. Θεωρούμε κουραστικό να επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι οι εργαζόμενοι και ο Οργανισμός Προσωπικού δεν ευθύνονται για τα μεγέθη και την πορεία της Τράπεζας. Όλοι γνωρίζουμε ότι αν ο καπετάνιος δεν βλέπει τις ξέρες δεν φταίει ούτε το καράβι και κυρίως όχι το πλήρωμα.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ακόμα μια φορά οι προβλέψεις μας δικαιώνονται, ενώ αντίθετα οι επιλογές της Διοίκησης αποδεικνύουν την προχειρότητα των χειρισμών της. Αναφερόμαστε στην απίστευτου κάλους υπόθεση των συναδέλφων που η Τράπεζα προσέλαβε με ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενέργεια στην οποία εξ αρχής ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είχαμε λοιπόν προειδοποιήσει ότι η δημιουργία κατηγοριών συναδέλφων με διαφορετικές συμβάσεις και όρους εργασίας μόνο προβλήματα θα επιφέρει τόσο στους ίδιους, όσο και στην Τράπεζα, πέραν του γεγονότος ότι είναι αντίθετη με τον Οργανισμό Προσωπικού και ως τέτοια την καταγγείλαμε.
Πριν αλέκτωρ λαλείσαι τρις οι συνάδελφοι αυτοί, εξ αιτίας επιπλέον οικονομικών παροχών που δικαιούνται λόγω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (επίδομα θέσης, ευθύνης κλπ), έφτασαν να αμείβονται παραπάνω από την ατομική τους σύμβαση. Και η αρμόδια Διεύθυνση για να διορθώσει το «λάθος» αυτό προχώρησε σε συνολική ανάληψη του επιπλέον συσσωρευμένου ποσού ( για κάποιους ήταν περισσότερο από 1 έτος) από το λογαριασμό μισθοδοσίας τους! Η κίνηση αυτή πέραν του προφανούς λάθους, (κάποιοι Συνάδελφοι θα έμεναν εντελώς απλήρωτοι τους επόμενους μήνες) είναι και κατάφωρα παράνομη.
Για το λόγο αυτό καλούμε τη Διοίκηση να προβεί σε πρώτη φάση άμεσα στην τακτοποίηση της οφειλής της προς τους εργαζόμενους αυτούς και στη συνέχεια να τους εντάξει στον Οργανισμό Προσωπικού ώστε να εξισωθούν και οι αμοιβές τους με τους υπόλοιπους Συναδέλφους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Ο Σύλλογός μας με τη δύναμη που του δίνει η συσπείρωση όλων σας στις γραμμές του, όπως επιβεβαιώθηκε και από την καθολική συμμετοχή σας στις πρόσφατες απεργίες, δίνει τη μάχη σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Και δυστυχώς είναι πολλά μια που η επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα που ξεκίνησε από το 2005 σ υ ν ε χ ί ζ ε τ αι …
Έτσι, για το Ασφαλιστικό δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή της 4007/09 απόφασης του Εφετείου, που δικαιώνει τον αγώνα μας για επαναλειτουργία του Επικουρικού μας Ταμείου και τη συμμόρφωση Δημοσίου και Τράπεζας με όσα προβλέπει το καταστατικό του. Περιμένουμε την καθαρογραφή και κοινοποίηση της απόφασης στην Τράπεζα για να προχωρήσουμε με νομικές ενέργειες στο αίτημα εφαρμογής της.
Για το ζήτημα της πώλησης ακινήτων της Τράπεζας, επιμένουμε στην άρνησή μας στην εκποίηση της περιουσίας της και κυρίως για τα κτίρια εκείνα που έχουν όχι μόνο ιστορική, αλλά και συμβολική αξία για την ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
Παράλληλα επαναφέρουμε το αίτημά μας για επίσημη ενημέρωση σχετικά με το πόσα και ποια καταστήματα πρόκειται να κλείσουν, να μεταστεγαστούν ή να συγχωνευτούν και φυσικά δέσμευση για το πόσα και που θα ανοίξουν.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά ενημέρωση ούτε καμιά διαβεβαίωση για τη πρόβλεψη και αντιμετώπιση των υπηρεσιακών και οικογενειακών συνεπειών που θα έχουν αυτές οι αλλαγές για τους Συναδέλφους.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Ψ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ
Ψ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ψ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

Written by antiracistes

22 Σεπτεμβρίου, 2009 στις 5:49 πμ

Σχολιάστε