Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (του Διονύση Μιχαλόπουλου)

leave a comment »

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
του Διονύση Μιχαλόπουλου

Το τελευταίο διάστημα η διεκδίκηση ολόκληρης της Επικουρικής σύνταξης όπως τη χορηγεί το ΤΕΑΠΕΤΕ (συντάξιμες αποδοχές χ χρόνια ασφάλισης χ ποσοστό αναπλήρωσης =Βασική σύνταξη + οικογενειακά επιδόματα =Συνολική Σύνταξη) προωθείται ως διεκδίκηση των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων (ΕΑΔ)–ίσως για να φανεί ως νέο αίτημα- μιλούν για τον οριστικό ενταφιασμό τους, ότι τώρα θα ξεκινήσει η διεκδίκηση τους κ.ά. υιοθετώντας πλήρως τους όρους του ΥΠΟΙΚ(Α.Π.42912/1085ΔΚΠ/16/11/2005) για τη σύνταξη των ειδικών οικονομικών μελετών σε Ειδικά Ασφαλιστικά Δικαιώματα(ΕΑΔ ) και Γενικά Ασφαλιστικά Δικαιώματα(ΓΑΔ) για τη μέθοδο κατανομής του κόστους ένταξης στο ΕΤΑΤ και στο ΕΤΕΑΜ αντίστοιχα.
Τα Ειδικά Ασφαλιστικά Δικαιώματα αφορούν όλους τους συνταξιοδοτηθέντες από το ΕΤΑΤ που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμη τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ καθώς και όσους λαμβάνουν τη διαφορά μετά τη μείωση της Συνολικής σύνταξης με το ποσό της κύριας και επικουρικής σύνταξης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ.
Τα Γενικά Ασφαλιστικά Δικαιώματα(ΓΑΔ) είναι το ποσό της Κύριας και Επικουρικής σύνταξης που χορηγείται στους υπάρχοντες και μελλοντικούς συνταξιούχους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ.
Ο συγκεκριμένος τρόπος διεκδίκησης δεν περιλαμβάνει τους συνταξιοδοτηθέντες από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ πριν την ισχύ του ν.3455/18-4-2006,επειδή το ποσό της διαφοράς μεταξύ της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ και της Κύριας χορηγείται ολόκληρο ως Επικουρική τα ΕΑΔ έχουν εξαφανιστεί με τις μειώσεις κατά 30% του ποσού άνω των 150 Ευρώ (παρ. 3 άρθ. 2 ν.4024/2011)έναντι 15% των μειώσεων του ΕΤΑΤ , του 5,2% που επέβαλλε το Δ.Σ του ΕΤΕΑ από τον 7ο του 2014 , και των μειώσεων λόγω του Επανυπολογισμού (ν. 4387/12-5-2016) και συνολικά από όλους τους μνημονιακούς νόμους οι απώλειες έφθασαν στο 80% και εξισώθηκε με τα όρια που χορηγούσε το ΕΤΕΑΜ πριν από τους μνημονιακούς νόμους δηλ. 20% των συνταξίμων αποδοχών για 35 χρόνια ασφάλισης.
Η πλήρης εξίσωση με τη σύνταξη του ΕΤΕΑΜ πριν το 2010 προέκυψε κατά τον επανυπολογισμό επειδή όρισαν αυθαίρετα ως ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης το 0,45% παραβλέποντας το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 1,65714% (παρ. 3 αρθ.10 του Καταστατικού) , δεν λήφθηκαν υπόψη τα αυξημένα, κατά 145%, ποσοστά εισφορών επί του συνόλου των αποδοχών 7,25% του εργαζόμενου και 4,25%+3,25% της Τράπεζας σύνολο 14,75%, τα χρόνια ασφάλισης στο ΤΕΑΠΕΤΕ ή σε άλλο φορέα επικουρικής ασφάλισης και οι καταβαλλόμενες αποδοχές όπως προβλέπονταν από το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ. Έτσι ο συντελεστής Επανυπολογισμού( ΣΕ) διαμορφώθηκε στο 0,576% ενώ θα έπρεπε να ήταν ίσος ή λίγο μικρότερος από το 1 και οι μειώσεις θα ήταν 5 έως 8%.
Η σύνταξη μας ενώ έχει υπολογιστεί, αρχικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ (συντάξιμες αποδοχές χ τα χρόνια ασφάλισης χ το ποσοστό αναπλήρωσης 1,65714%) έχουμε καταβάλλει εισφορές κατά 145% περισσότερες σε σχέσει με τις εισφορές του ΕΤΕΑΜ τώρα υπολογίζεται ο συντελεστής αναπλήρωσης(ΣΕ )σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για το ΕΤΕΑΜ και λοιπών Ταμείων στην παρ.8 του ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ του ΕΤΕΑ 31/8/2016 δηλ. πλήρης εξομοίωση με τους συνταξιούχους του ΕΤΕΑΜ με εισφορές 6%(3%+3%)και όχι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη παρ. 7 του ίδιου ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ π. χ όπως των συνταξιούχων της ΑΤΕ(ΕΛΕΜ) με εισφορές 12% (3%+9%).
Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε διαβάσει τίποτα για το συγκεκριμένο πρόβλημα στα ψηφίσματα –αποφάσεις των Γ.Σ. παρά μόνοι τους οι συνάδελφοι απευθύνονται στο ΕΤΕΑ και καταθέτουν ενστάσεις κατά των περικοπών .Η απόφαση –ψήφισμα της Γ.Σ., που ψηφίστηκε από συγκεκριμένη παράταξη, δεν αναφέρει ούτε λέξη για το συγκεκριμένο πρόβλημα παρά μόνον για τα ΕΑΔ και «την καθοδήγηση και διεύθυνση της επιχείρησης!!!!! της νομικής μάχης και την επιλογή των νομικών γραφείων!!!!».Τέτοιου είδους επιχειρήσεις έχουν οργανωθεί από πολλούς(ΟΤΟΕ, Συλλόγους ) τα τελευταία χρόνια και τα αποτελέσματα των δικαστικών αγώνων ήταν απογοητευτικά ειδικά με την απόφαση 9/2012 του Α.Π. που έκανε δεκτή την από 12/9/2005 καταγγελία όλων των συμβάσεων Τράπεζας –Συλλόγου για το ΤΕΑΠΕΤΕ .
Επομένως ο διαχωρισμός των δικαιωμάτων και διεκδικήσεων σε ΕΑΔ και ΓΑΔ, δηλαδή σε συνταξιούχους του ΕΤΑΤ και σε συνταξιούχους του ΕΤΕΑΜ και η επιλεκτική διεκδίκηση των Ειδικών Ασφαλιστικών Δικαιωμάτων πρέπει να επανεξεταστεί και να τροποποιηθεί διότι:
● δεν συσπειρώνει όλους τους συνταξιούχους τους προερχόμενους από το ΤΕΑΠΕΤΕ
● διαχωρίζει τους συναδέλφους ανάλογα με την υποχρεωτική υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑ ή στο ΕΤΑΤ
● Στοχεύει στην εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων και
● εξασθενεί το βασικό ενοποιητικό στοιχείο που αποτελεί η ασφάλιση τους στο ΤΕΑΠΕΤΕ .
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ -ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Την άμεση ανάκληση του Επανυπολογισμού των συντάξεων μας κύριων και επικουρικών
Την ένταξή μας στον Ε.Φ.Κ.Α. σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ, χωρίς επανυπολογισμό των συντάξεων.
ΨΗΦΙΣΤΕ –ΣΤΗΡΙΞΤΕ
ΕΑΣ . ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Written by antiracistes

8 Δεκεμβρίου, 2016 στις 11:08 πμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: