Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Θερίζουν δικαιώματα για να προλάβουν θύελλες

leave a comment »

Αφροδίτη Τζιαντζή

https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/307875_therizoyn-dikaiomata-gia-na-prolaboyn-thyelles

Η κυβέρνηση φοβάται ένα θερμό καλοκαίρι ● Η ρύθμιση επιχειρεί να «ξεδοντιάσει» και την πρακτική της απεργίας με την κάλυψη των εργατικών κέντρων, συνδικάτων και ομοσπονδιών, αφήνοντας τους εργαζόμενους έρμαιο του κάθε μεμονωμένου εργοδότη ή εργοδοτικού κλάδου.

Τα προειδοποιητικά φυλλάδια ψυχολογικού πολέμου, με τα οποία «βομβαρδίζεται» ένας πληθυσμός λίγο πριν ξεκινήσει ο πραγματικός πόλεμος, θυμίζει η χθεσινή εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για το νέο καθεστώς που διέπει τις απεργίες, όπως προβλέπει ο νόμος 4808/2021, με την κατ’ ευφημισμόν ονομασία «για την προστασία της εργασίας».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η χρονική συγκυρία στην οποία η κυβέρνηση επιλέγει να δημοσιεύσει την εγκύκλιο. Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, λίγο πριν από την επιστροφή των περισσότερων αδειούχων στις εργασίες τους, στο παρά πέντε πριν από την ψήφιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο πρακτικά ιδιωτικοποιεί τα επικουρικά ταμεία, με τη θέσπιση νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικών συντάξεων, στο οποίο θα ενταχθούν υποχρεωτικά όλοι οι πρωτοασφαλιζόμενοι από 1/1/ 2022, η κυβέρνηση υπενθυμίζει στους εργαζόμενους ότι κάθε απεργιακή αντίσταση είναι ήδη ναρκοθετημένη.

Παράλληλα, η εγκύκλιος λειτουργεί ως προειδοποίηση στα σωματεία μην τυχόν και κηρύξουν απεργίες εν όψει της ΔΕΘ, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται εξάλλου να βιάζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ, καθώς προτιμά τις ημερίδες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ταυτόχρονα με την εγκύκλιο, δημοσιεύθηκε Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία ενεργοποιούνται από 1.1.2022 τα Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, που επίσης προβλέπει ο νόμος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η εγκύκλιος αναφέρεται στις διατάξεις για την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στην απαγόρευση πραγματοποίησης απεργιών που έχουν κηρυχθεί παράνομες από τα δικαστήρια, στην αστική ευθύνη συνδικαλιστών που ασκούν βία σε όσους επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και στις υποχρεώσεις γνωστοποίησης της απεργίας και διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου».

Συνεχίζοντας την παράδοση της νεογλώσσας του οργουελικού 1984 (η οποία βάφτιζε τις έννοιες με τα αντίθετά τους), η εγκύκλιος βαφτίζει την ποινικοποίηση της απεργίας «υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στην εργασία», ενώ ακόμα και μια ειρηνική απεργιακή περιφρούρηση μπορεί να διωχθεί ως «άσκηση ψυχολογικής βίας», καταδικάζοντας εκλεγμένους συνδικαλιστές σε ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών.

Οπως υπενθυμίζει η εγκύκλιος, από εδώ και εμπρός «δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και την ίδια ημερομηνία από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, εφόσον η απεργία που κήρυξε η πρωτοβάθμια οργάνωση έχει κριθεί παράνομη». Η ρύθμιση επιχειρεί να «ξεδοντιάσει» άλλο ένα από τα όπλα του εργατικού κινήματος, το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν με την κάλυψη των εργατικών κέντρων, συνδικάτων και ομοσπονδιών και να μην είναι έρμαια του κάθε μεμονωμένου εργοδότη ή εργοδοτικού κλάδου.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι «παραμένει η υποχρέωση ειδοποίησης του εργοδότη για απεργίες και στάσεις εργασίας τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την πραγματοποίησή τους (4 ημέρες για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας). Με τον νέο νόμο ορίζεται ότι η προειδοποίηση γίνεται πλέον μόνο εγγράφως και επιδίδεται στον εργοδότη με δικαστικό επιμελητή».

Τέλος, επεκτείνεται σε Δημόσιο, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ «η υποχρέωση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου ενώπιον του ΟΜΕΔ πριν από την πραγματοποίηση απεργίας που ίσχυε ήδη σε φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειαs.

Written by antiracistes

27 Αυγούστου, 2021 στις 11:53 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε