Greek Unions

Θεωρία και Πράξη του Εργατικού Συνδικαλισμού

Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΤΕ προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata

leave a comment »


Συνάδελφοι., -ισσες,
Ο Σύλλογος μας έθεσε το θέμα της αιφνιδιαστικής αύξησης του ποσοστού των εργαζομένων που εργάζονται με φυσική παρουσία στο γραφείο στους τομείς της Πληροφορικής, θέτοντας τα παρακάτω ζητήματα:
Η επιστροφή των εργαζομένων σε εργασία στο γραφείο χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση δημιουργεί προβλήματα στον προγραμματισμό, κυρίως όσο αφορά την φύλαξη των παιδιών, προβλήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν αυτή η μετάβαση είχε γίνει σταδιακά και κατόπιν προειδοποίησης.
Πριν ένα χρόνο – με λιγότερους θανάτους λόγω της πανδημίας – οι εργαζόμενοι που επέστρεφαν από την καλοκαιρινή τους άδεια παρέμεναν για ένα χρονικό διάστημα σε εργασία από απόσταση ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τυχόν επιμόλυνσης. Γιατί αυτό το μέτρο δεν τηρήθηκε και φέτος, την στιγμή που παρά τους εμβολιασμούς, η τραγική στατιστική των θυμάτων δεν υποχωρεί;
Χάρη στην πολύ καλή ανταπόκριση των εργαζομένων και την υπερωριακή εργασία πολλών από αυτούς, είχε γίνει εφικτό μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στους τομείς της Πληροφορικής να εργάζονται από απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύτηκε η υγεία τους αλλά και εξασφαλίστηκε η συνεχής λειτουργία των τμημάτων τους. Η εναλλαγή της εργασίας – από απόσταση / στο γραφείο – μεταξύ των εργαζομένων ενός τμήματος εξασφάλισε ότι κάθε τμήμα και υπηρεσία θα ήταν σε θέση να λειτουργεί ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη ύπαρξη κρούσματος. Γιατί δεν ακολουθήθηκε η ίδια αρχή της εναλλαγής αλλά – σε ορισμένα τμήματα – επέστρεψαν σε εργασία στο γραφείο όλοι οι υπάλληλοι;
Τέλος επιστήσαμε την προσοχή στο γεγονός ότι οι συνάδελφοι –ισσες που δουλεύουν σε βάρδιες, χρησιμοποιούν τα ίδια γραφεία (πληκτρολόγια, ποντίκια) και επομένως θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απολύμανση μεταξύ των βαρδιών.
Λάβαμε την απάντηση από την Διοίκηση, ότι φέτος έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, ο κίνδυνος είναι μικρότερος και επομένως κρίθηκε σκόπιμο να αυξηθεί το ποσοστό της εργασίας με φυσική παρουσία στους τομείς Πληροφορικής, μέχρι εξάντλησης των επιτρεπόμενων ορίων. Ο στόχος της Διεύθυνσης είναι να διευκολύνει τους εργαζόμενους ώστε να μην δουλεύουν μόνο με ένα λαπτοπ (από το σπίτι τους) αλλά με τον πλήρη εξοπλισμό (οθόνες κλπ) που υπάρχει στο γραφείο. Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα εξεταστούν με κατανόηση οι περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επιστροφή τους στο γραφείο (λόγω παιδιών, κλπ) όπως και οι εργαζόμενοι με προβλήματα υγείας. Τονίστηκε δε ότι όσοι εργαζόμενοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να έχουν την δυνατότητα να εργάζονται με τηλεργασία. Επιπρόσθετα ουδεμία διάκριση έχει υπάρξει μεταξύ των υπαλλήλων που επιλέχθηκαν να επιστρέψουν.
Ωστόσο είναι γεγονός ότι:
Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) εργαζόμενοι στον τομέα της πληροφορικής, σχεδόν από την 1η εβδομάδα της έναρξης του Work From Home, προμηθεύτηκαν (με δικά τους έξοδα) και εγκατέστησαν τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι τους (docking station, minimum 2 οθόνες, πληκτρολόγιο, ποντίκι, κτλ), έτσι ώστε να είναι εφικτό να διεκπεραιώσουν τις αυξημένες απαιτήσεις που αναμφίβολα έχουν οι συγκεκριμένες εργασίες. Ειδικότερα την προηγούμενη περίοδο του lockdown, θα ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθεί ο απρόσμενος (λόγω των ιδιαίτερων και απρόβλεπτων συνθηκών που όλοι βιώσαμε) όγκος εργασίας, μέσα από ένα laptop, ιδιαιτέρως στον τομέα της πληροφορικής, όπου εκτός του πολύ μεγάλου αριθμού των IT projects που διεκπεραιώθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία, ο συγκεκριμένος τομέας επωμίστηκε και την κατ’ επείγουσα διαδικασία ένταξης του συνόλου των εργαζομένων της Τράπεζας, στην remote σύνδεση και εργασία.
H πρόοδος των εμβολιασμών -δυστυχώς- δεν αναιρεί την επικινδυνότητα του ιού, αλλά και την μετάδοσή του στο σύνολο του πληθυσμού. Εφόσον ακόμα υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα νόσησης από τον ιό και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ουδεμία καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των εργασιών στο συγκεκριμένο τομέα οφειλόμενη στη Work From Home εργασία, αυτό που θα περίμενε κανείς στην παρούσα φάση της πανδημίας, θα ήταν η κάλυψη των εξόδων του εξοπλισμού (για όσους προμηθεύτηκαν ήδη τα απαραίτητα περιφερειακά) και η άμεση παροχή τους, σε όσους -τυχόν- δεν έχουν ακόμα καταφέρει να τα προμηθευτούν.
Επιπλέον, για όσο διάστημα το ποσοστό της φυσικής παρουσίας κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα (και σε κάθε περίπτωση για όσο παραμείνει μικρότερη του 100%), θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός της παρουσίας των υπαλλήλων σε κάθε τομέα, με εναλλαγή μεταξύ των, χωρίς καμία διάκριση, με εξαίρεση τους συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπου η περαιτέρω αύξηση των κοινωνικών επαφών τους στον χώρο της εργασίας, αυξάνει εκθετικά την πιθανότητα νόσησής τους.
Συνάδελφοι –ισσες,
Ενημερώνετε άμεσα τον Σύλλογο για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε στον εργασιακό σας χώρο. Θα υπάρξει άμεση παρέμβαση του Συλλόγου προς την Διοίκηση ώστε η επιστροφή στο γραφείο να μην διαταράξει και πάλι την οικογενειακή μας ζωή και να βρεθεί λύση σε δυσλειτουργίες που θα παρουσιαστούν.
Δεχτήκαμε αγόγγυστα τεράστιες και απότομες αλλαγές στην εργασιακή μας ζωή για να προστατέψουμε την υγεία την δική μας, των οικείων μας αλλά και όλης της κοινωνίας. Δουλέψαμε εντατικά και πολλές φορές δυστυχώς χωρίς αμοιβή ώστε ο νέος τρόπος εργασίας να γίνει εφικτός. Η επιστροφή στην κανονική ζωή δεν είναι ανάγκη να γίνει το ίδιο απότομα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχτούμε να υπάρχουν διακρίσεις εις βάρος συναδέλφων και να χρησιμοποιηθούν τα μέτρα κατά της πανδημίας ως μέσο επιβολής μιας ιδιότυπης μορφής αντιποίνων.
Σε κάθε περίπτωση τηρούμε με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας για να προστατέψουμε την υγεία που είναι το υψηλότερο αγαθό.

Written by antiracistes

6 Σεπτεμβρίου, 2021 στις 8:59 πμ

Αναρτήθηκε στις Uncategorized

Σχολιάστε